Asigurarea calității - standardele ISO 14000

Extras din referat

Standardele ISO 14000 sunt standarde generale referitoare la sistemele de management de mediu destinate pentru tinerea sub control a impactului proceselor organizatiei in ansamblu, asupra mediului.
Aceste standarde definesc modele de sisteme de management de mediu, care pot fi implementate de o organizatie in scopuri interne sau externe, ofera instrumente necesare pentru evaluarea conformitatii sistemului de management de mediu cu referentialul ales, evaluarea performantei de mediu, analiza preliminara si evaluarea de mediu a amplasamentelor organizatiei.
Standardele ISO 14.000 acopera o paleta de cinci directii de actiune:
1. Sisteme de management de mediu
2. Audit de mediu
3. Evaluarea protectiei comunitatilor umane fata de activitatile industriale cu impact negativ
4. Clasificarea din punctul de vedere al politicii de mediu
5. Evaluarea ciclurilor de viata a produselor si serviciilor
Ghidul de utilizare, oferit de ISO 14001, prevede cerintele cu privire la integrarea managementului de mediu in structura generala a managementului calitatii din societatea comerciala. Aplicarea concreta a acestuia este in functie de politica de mediu, adoptata in cadrul societatii. Politica de mediu se realizeaza prin punerea la punct a activitatilor legate de:
Planificarea activitatilor si integrarea acestora in sistemul societatii cu punerea in evidenta a aspectelor si obiectivelor de urmarire prin programul de mediu.
Implementarea si functionarea sistemului cu evidentierea structurii, a responsabilitatilor, formarea si sensibilizarea competentelor necesare, comunicarea intre sectoare de activitate, controlul si prevenirea unor situatii de urgenta, care pot aparea in sistem, elaborarea si implementarea documentatiei si a activitatilor respective.
Verificarea si actiunile corective ale activitatilor concrete din cadrul sistemului de productie industriala, respectiv auditarea sistemului.
Etape ale implementarii unui sistem de management de mediu inconjurator :
1. Declararea vointei si angajamentului organizatiei pentru managementul mediului inconjurator, ca parte a managementului mediului inconjurator perceput ca parte a managementului general al organizatiei, alaturi de managementul calitatii. In acest context, existenta unui sistem de management al calitatii faciliteaza implementarea sistemului de management de mediu.
2. Analiza pregatitoare privind mediul inconjurator, pentru a stabili nivelul organizatiei in abordarea mediului inconjurator. Elemente:
* Identificare, inregistrare, evaluare, tinere sub control a efectelor negative si benefice, cunoscute si presupuse, asupra mediului inconjurator ale activitatilor, produselor, serviciilor organizatiei. Se completeaza registrul (lista) efectelor asupra mediului inconjurator. Aceasta este una dintre inregistrarile in cadrul sistemului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Calitatii - Standardele ISO 14000.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!