Analiza Aeroportului Suvarnabhumi

Cuprins referat

1. Istoria aeroportului.
2. Prezentare aeroportului
2.1 Date generale
2.2 Capacitate si facilitati
3. Organigrama
4. Modalitati de transport
5. Securitatea aeroportului
6. Impactul de mediu si social
7. Viziunea in viitor si Masterplan-ul
8. Analiza SWOT
9. Concluzii
10. Bibliografie


Extras din referat

Analiza aeroportul Suvarnabhumi
Aeroportul Suvarnabhumi (IATA: BKK, ICAO: VTBS), cunoscut de asemenea ca Noul Aeroport International Bangkok, se afla in Racha Thewa, in districtul Bang Phli al provinciei Samut Prakan, la aproximativ 25 de kilometri est de Bangkok. Numele de Suvarnabhumi (pronuntat su-wan-na-poom) a fost ales de rege Bhumibol Adulyadej si se refera la "Regatul de Aur" care, ipotetic, e localizat undeva in Asia de Sud-Est.
Istoria aeroportului:
Planul pentru un al doilea aeroport international pentru Bangkok a aparut la inceputul anilor 1960. Proiectul a pornit incet inca de la inceput, criticii spunand despre el ca e cu 5-7 ani in urma orarului prestabilit. In 1973 a fost cumparat terenul pentru constructia aeroportului ce numara 32 de kilometri patrati, insa in acelasi (14 octombrie) a avut loc rasturnarea guvernului militar si proiectul a fost anulat. 
Dupa o serie de suisuri si coborasuri, in anul 1996 a fost formata compania "New Bangkok International Airport" (NBIA). Din cauza unor instabilitati politice si economice (criza financiara din Asia din 1997), constructia a inceput abia 6 ani mai tarziu in ianuarie 2002 in timpul guvernului lui Thaksin Shinawatra. In timpul acestor 5 ani (1997-2001) a fost pregatit terenul deoarece aeroportul a fost amplasat intr-o mlastina (Nong Ngu Hao - Mlastina Cobrei), iar asanarea ei era o prioritate. In 2005 NBIA a fost dizolvata, iar managementul proiectului a fost transferat companiei Airports of Thailand PLC.
Jumatate din costul constructiei a fost suportat de Airports of Thailand, iar cealalta jumatate a fost din intelegerea dintre AOC si JBIC (Japan Bank for International Cooperation).
Deschiderea aeroportului a fost programata la sfarsitul anului 2005, insa in urma unor probleme legate de coruptie si de depasire a bugetului, proiectul a fost intarziat. O alta problema a fost cea legata de faptul ca aeroportul este bantuit de fantome, asa ca la 23 septembrie 2005 a avut loc a ceremonie la care au participat 99 de calugari budisti.
Primele zboruri simbolice au fost facute de 2 aeronave apartinand companiei Thai Airways la data de 29 septembrie 2005. Abia pe 3 si 29 iulie 2006 au avut loc primele zboruri cu bilete vandute pasagerilor. Primele companii aeriene care au activat pe Suvarnabhumi au fost in numar de 6: Thai Airways International, Nok Air, Thai Air Asia, Bangkok Airways, PBair and One-Two-GO care au avut zboruri interne cu 20 de destinatii.
Primele zboruri internationale au avut loc la 1 septebrie 2006. Doua aeronave (B747-400 and A300-600) au decolat simultan la ora 9:19AM spre Singapore si Hong Kong. La 3:50PM aceleasi aeronave au aterizat simultan pe pistele 19L si 19R. Aceste teste au demonstrat faptul ca aeroportul este pregatit sa faca fata traficului intens.
La 15 septembrie 2006, doua companii aeriene au dat drumul la zboruri regulate (Jetstar Asia Airways cu destinatia la Singapore si Thai Airways International cu zboruri interne la Phitsanulok, Chiang Mai si Ubon Ratchathani). Ele au fost urmate de Bangkok Airways la 21 septembrie, de AirAsia si Thai AirAsia (25 septembrie) si de Nok Air (26 septembrie). Atat in timpul fazei initiale cat si in timpul primelor teste de zbor, aeroportul a folosit codul NBK (IATA).
Aeroportul Suvarnabhumi s-a deschis oficial la ora 3:00AM pe 28 septembrie 2006 preluand toate zborurile aeroportului Don Mueang. Primul zbor care a ajuns pe aeroport a fost zborul LH8442 apartinand companiei Lufthansa Cargo, de la Mumbai, la ora 3:05AM. Primul zbor comercial ce a aterizat pe aeroport a fost la ora 3:30AM si a apartinut companiei Japan Airlines. Primul zbor cu pasageri ce a sosit a fost VV171 al companiei Aerosvit de la Kiev la ora 4:30AM, iar prima decolare de tip cargo a fost facuta de zborul SV-984 al companiei Saudi Arabian Airlines la ora 5:00AM cu destinatia Riyadh. De asemenea Aerosvit a avut si prima decolare cu pasageri (VV172 la Kiev) la ora 5:30AM.
In primele zile ale deschiderii aeroportului au fost semnalizate multe probleme. In prima zi problema bagajelor lovite si pierdute era una comuna. Primul pasager al cursei Aerosvit care a sosit pe aeroport a asteptat o ora pana sa'si recupereze bagajul, iar la alte curse timpul de recuperare a bagajelor era de 4 ore. De asemenea multe curse au fost amanate (Thai Airways a anulat in acea zi 17 din cele 19 curse) si existau si probleme cu sistemul de check-in. Ulterior au aparut si probleme legate de sistemul computerizat de cargo, iar ecranele cu zboruri care trebuiau sa decoleze afisau informatii gresite.
In urmatoarele luni de la deschidere problemele s-au amflificat. Astfel au aparut cele legate de calitatea constructiei, de aglomerare a traficului, probleme legate de sol etc., ceea ce au dus la tentativa de a redeschide aeroportul Don Mueang astfel incat reparatiile la Suvarnabhumi sa inceapa. Astfel la 16 februarie 2007 primul ministru Surayud Chulanont a decis ca Don Mueang sa fie redeschis pentru zboruri interne (71 de zboruri domestice pe luna)


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Aeroportului Suvarnabhumi.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!