Un hard disk sănătos

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Chiar daca hard-discul dumneavoastra functioneaza bine, nu aveti nici o scuza sa nu-l verificati, din cand in cand. Nu de altceva dar macar sa fiti siguri ca totul e OK. Un hard-disc ingrijit ofera computerului un plus de viteza si ii scade vulnerabilitatea.

Modul in care apar fisierele aranjate in Windows Explorer nu corespunde cu

aranjarea fizica a acestora pe hard-disc. In esenta, hard-diskul este impartit in clustere, acesta fiind cea mai mica unitate de masura a spatiului alocat pe hard. Fiecare zona de pe hard contine o lista a fiecarui fisier, a marimii acestuia, a tipului de date pe care il contine si a atributelor lor, impreuna cu clusterul de inceput al fisierului. Exista o harta a hard-diskului denumita ,,file allocation table" (FAT) care marcheaza fiecare fisier carui director sau subdirector apartine. Versiunea initiala a Windous95 folosea un sistem denumit Fat 16, care avea o lista de 65.536 de clusteri pe fiecare partitie a hard-diskului. Acest sistem data dinainte de versiunea Windows95, pe cand un hard de 100 MB era considerat respectabil, iar marimea unui cluster nu depasea 2 kB.

Pe masura ce hard-discurile au evoluat si au crescut pana la 1,2 GB, s-a marit si spatiul alocat unui cluster, pana la 32 kB. Din moment ce doar un singur fisier poate fi alocat unui cluster, aceasta marime de 32 kB a devenit destul de putin folosita in cazul fisierelor de mici dimensiuni, cum ar fi shortcut-urile. A ramas astfel mult spatiu nefolosit in fiecare cluster.

Mai mult, Fat 16 avea un plafon maxim de 2 GB de spatiu de hard-disk. O solutie de moment a fost folosirea programului Fdisc pentru a partitiona hardul, dar, spre sfarsitul anului 1996, Microsoft a lansat programul Fat 32 ca versiune a Windows95. A disparut limita de 2 GB iar marimile unui cluster erau de 4 kB. Sase ani mai tarziu, chiar daca hard-diskurile au evoluat la marimi astronomice fata de acea perioada, Fat 32 este inca folosit.

Deci, ce ar putea sa mearga rau cu hardurile de astazi de mare viteza si capacitate? Raspunsul este: exact ceea ce merge rau si la hard-diskurile de acum 10 ani. Inafara de erorile fizice ale hard-diskului, cele doua mari probleme pot fi erorilesi dezordinea. Erorile apar atunci cand FAT-ul nu se mai sincronizeaza cu continutul de fisiere al hard-diskului. Aceasta se poate intampla daca PC-ul se opreste in timp ce un fisier este deschis sau in timp ce se salveaza.

Cea ce se intampla este faptul ca mai multe fisiere apar ca fiind stocate pe acelasi cluster. Programul utilitar Scandisk detecteaza si repara aceste erori - daca Windows 98 sau ME detecteaza o oprire gresita a computerului, atunci varula programul automat. Pentru a porni programul manual, care este o idee buna o data la cateva saptamani, mergeti la Start, Programs, Accesories, System Tools, Scandisk (imaginea 1).

Defragmentarea

Trebuie in primul rand, sa spunem ca nu are rost sa defragmentezi gunoaie. In afara de faptul ca este o pierdere de timp, daca stergeti fisierele ne folositoare dupa ce ati defragmentat hardul veti crea noi spatii pe acesta. De aceea, primul pas pe care trebuie sa il faceti inainte de defragmentare este sa scapati de fisierele temporare, de cele din Recylce Bin si altele. Puteti gasi programul Disk Cleanup in Sistem Tools.

In Windows 98 aveti optiunea de a curata Recyicle Bin, fisierele temporare, temporarele de Internet sau cele la care ati facut download. Ultimele pot fi programele loate automat de pe siet-urile vizitateintentionat, ActiveX sau Java.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Un Hard Disk sanatos.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 521 cuvinte
Nr caractere:
6 979 caractere
Marime:
782.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
hard-disk, defragmentare
Predat:
la gimnaziu
Sus!