Turbo Pascal - programe și instrucțiuni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Un antet, adica cuvintul rezervat Program, urmat de numele programului.

In Pascal folosirea antetului este obligatorie, dar in Turbo Pascal antetul nu mai este obligatoriu, dar e bine sa il folosim pentru o mai mare claritate a programelor.

Blocul programului, singurul care este obligatoriu. In interiorul blocului se pot face declaratii de variabile sau constante si pot fi scrise instructiuni. Un bloc poate sa contina la rindul sau alte blocuri.

Urmatorul program este asemanator cu primul, dar contine elemente noi in structura sa.

uses crt; begin clrscr; writeln (Salut); end. In acest caz, programul contine in plus cuvintul rezervat Uses, urmat de numele unit-ului care se va utiliza, crt; In acest exemplu este utilizata subrutina clrscr (clear screen) din unitul crt, care este folosita pentru stergerea ferestrei curente cu culoarea fondului. Implicit, culoarea fondului este neagra, iar a scrisului este alba.

Scrierea datelor Orice operatie de scriere a datelor se executa incepind din pozitia curenta a cursorului (liniuta care clipeste) si lasa cursorul dupa ultimul caracter scris.

Procedurile Write si WriteLn Sintaxa: Write (argument1, argument2, , argument n) Numarul minim de argumente este unu. Un argument poate fi afisat cu sau fara format. O afisare cu format are forma: e: w: f in care e reprezinta expresia a carei valoare se afiseaza pe w pozitii sau pe mai multe, daca valoarea de afisat depaseste w pozitii valoarea expresiei f se refera la numarul zecimalelor cu care se va scrie valoarea expresiei e de tip real, in reprezentare fara exponent.

Valoarea argumentelor se scrie pe linia curenta, fara spatii intre ele. In functie de tipul expresiei, formele admise ale argumentului pot fi cu sau fara format special.

Argumentul e poate fi de tip CHAR (caracter), STRING (sir de caractere), BOOLEAN (logic) sau INTEGER (Numar intreg). Formele posibile sint: e sau e: w Argumentul e poate fi si de tip REAL. Formele posibile sint: e sau e: w sau e: w: f. Procedura WriteLn are apelul cu aceiasi forma cu a procedurii Write. Daca este apelata fara parametri, are ca efect trecerea cursorului la inceputul liniei urmatoare.

Daca exista o lista de parametri, efectul este identic cu al procedurii Write, urmata de apelul procedurii WriteLn fara argumente.

Listingul programului Prg 0001 program inceput Prg 0001; var a, b: integer; {Se declara variabilele a si b ca nr. intregi} begin {Inceputul programului} WriteLn (Vornicescu Silviu); {Afiseaza textul dintre apostroafe si muta cursorul la inceputul liniei urmatoare} WriteLn (Programator al firmei Delphin Software); {Afiseaza textul dintre apostroafe si muta cursorul la inceputul liniei urmatoare} WriteLn; {Afiseaza un rind gol si muta cursorul la inceputul liniei urmatoare} Write (1234567890); {Afiseaza 1234567890} WriteLn; Write (1969: 10); {Trece cursorul pe rindul urmator si apoi afiseaza ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turbo Pascal - Programe Si Instructiuni
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
3 466 cuvinte
Nr caractere:
19 992 caractere
Marime:
23.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!