Turbo Pascal - Programe Si Instructiuni

Extras din referat Cum descarc?

Un antet, adica cuvintul rezervat Program, urmat de numele programului.
In Pascal folosirea antetului este obligatorie, dar in Turbo Pascal antetul nu mai este obligatoriu, dar e bine sa il folosim pentru o mai mare claritate a programelor.
Blocul programului, singurul care este obligatoriu. In interiorul blocului se pot face declaratii de variabile sau constante si pot fi scrise instructiuni. Un bloc poate sa contina la rindul sau alte blocuri.
Urmatorul program este asemanator cu primul, dar contine elemente noi in structura sa.
uses crt; begin clrscr; writeln (Salut); end. In acest caz, programul contine in plus cuvintul rezervat Uses, urmat de numele unit-ului care se va utiliza, crt; In acest exemplu este utilizata subrutina clrscr (clear screen) din unitul crt, care este folosita pentru stergerea ferestrei curente cu culoarea fondului. Implicit, culoarea fondului este neagra, iar a scrisului este alba.
Scrierea datelor Orice operatie de scriere a datelor se executa incepind din pozitia curenta a cursorului (liniuta care clipeste) si lasa cursorul dupa ultimul caracter scris.
Procedurile Write si WriteLn Sintaxa: Write (argument1, argument2, , argument n) Numarul minim de argumente este unu. Un argument poate fi afisat cu sau fara format. O afisare cu format are forma: e: w: f in care e reprezinta expresia a carei valoare se afiseaza pe w pozitii sau pe mai multe, daca valoarea de afisat depaseste w pozitii valoarea expresiei f se refera la numarul zecimalelor cu care se va scrie valoarea expresiei e de tip real, in reprezentare fara exponent.
Valoarea argumentelor se scrie pe linia curenta, fara spatii intre ele. In functie de tipul expresiei, formele admise ale argumentului pot fi cu sau fara format special.
Argumentul e poate fi de tip CHAR (caracter), STRING (sir de caractere), BOOLEAN (logic) sau INTEGER (Numar intreg). Formele posibile sint: e sau e: w Argumentul e poate fi si de tip REAL. Formele posibile sint: e sau e: w sau e: w: f. Procedura WriteLn are apelul cu aceiasi forma cu a procedurii Write. Daca este apelata fara parametri, are ca efect trecerea cursorului la inceputul liniei urmatoare.
Daca exista o lista de parametri, efectul este identic cu al procedurii Write, urmata de apelul procedurii WriteLn fara argumente.
Listingul programului Prg 0001 program inceput Prg 0001; var a, b: integer; {Se declara variabilele a si b ca nr. intregi} begin {Inceputul programului} WriteLn (Vornicescu Silviu); {Afiseaza textul dintre apostroafe si muta cursorul la inceputul liniei urmatoare} WriteLn (Programator al firmei Delphin Software); {Afiseaza textul dintre apostroafe si muta cursorul la inceputul liniei urmatoare} WriteLn; {Afiseaza un rind gol si muta cursorul la inceputul liniei urmatoare} Write (1234567890); {Afiseaza 1234567890} WriteLn; Write (1969: 10); {Trece cursorul pe rindul urmator si apoi afiseaza ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Turbo Pascal - Programe Si Instructiuni
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!