Structura Arborescenta A Directoarelor In Unix Linux

Extras din referat Cum descarc?

Directorul este un fisier care contine, pentru fiecare fisier, numele extern al fisierului si i-number-ul asociat acestuia, pe baza caruia se identifica i-nodul fisierului (directorul contine tabela de traducere nume-identificator intern). Directoarele formeaza o structura arborescenta, avand ca radacina un unic director numit root si notat cu simbolul /. Fiecare director continefisierele cu numele. si. care identifica i-nodul propriu al directorului, respectiv i-nodul directorului parinte. - bin man doc spool lib users - user 1 user 2. user n Aceasta structura este tipica pentru toate sistemele Unix, principalele directoare sistem fiind urmatoarele: /bin -care contine utilitarele uzuale (format executabil); /dev -contine fisierele speciale asociate perifericelor; /etc -contine utilitarele speciale de intretinere, folosite doar de administrator, fisierul de parole, de grupuri, etc; /tmp -contine fisiere temporare folosite de editor, compilatoare; /lib -contine biblioteca de limbaje /usr -este cel mai mare director al sistemului, cu subdirectoarele: bin -utilitare mai rar folosite man&doc -manuale si documentatie spool -fisiere pentru imprimanta si posta electronica users -contine cate un director pentru fiecare utilizator conectat la sistem Specificarea unui fisier se face prin specificarea caii de acces prin: specificare absoluta -calea pleaca din root, indicandu-se toate nivelele arborelui pana la fisierul desemnat specificare relativa, cand calea pleaca din directorul curent Comenzile de gestionare a fisierelor si directoarelor vor fi date in sectiunea urmatoare.
Mecanismul de protectie al fisierelor este simplu insa foarte eficient. Fiecare fisier contine in i-nodul asociat drepturile de acces la acel fisier. Exista trei tipuri de acces la un fisier: read (r) -dreptul de vizualizare a continutului (deschiderea cu comanda ls pentru fisierele director) write (w) -dreptul de modificare a fisierului (dreptul de creare si stergere de fisiere pentru directoare) execute (x) -permite incarcarea fisierului in memorie si executarea codului continut (permisiunea de a cauta in director in cursul prelucrarii unei cai de acces) Exista trei categorii de utilizatori: proprietar (u) -cel care a creat fisierul grup (g) -mai multi utilizatori din acelasi compartiment de lucru ceilalti utilizatori (o) Sistemul de protectie al fisierelor mentine informatii despre drepturile de acces pe care le are fiecare categorie de utilizatori. Schimbarea drepturilor de acces se face prin comanda chmod, care va fi detaliata in sectiunea urmatoare.
...


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Arborescenta A Directoarelor In Unix Linux
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!