Previzualizare referat:

Extras din referat:

1Despre sisteme de operare

Sistemul de operare este reprezentat de totalitatea programelor care asigura gestionarea optima a resurselor fizice si logice ale unui sistem de calcul. El controleaza si coordoneaza executia programelor si asigura comunicarea utilizatorului cu sistemul de calcul. Altfel spus, sistemul de operare este componenta software care coordoneaza intreaga activitate a sistemului de calcul.

Sistemul de operare este structurat pe doua nivele:

- nivelul fizic. Acesta cuprinde programe a caror executie este absolut necesara, dar si elemente care depind de structura hardware a sistemului. In cadrul acestui nivel cooperarea cu sistemul de calcul se face prin intermediul intreruperilor.Astfel, daca apare o intrerupere, controlul este dat mai departe unor rutine de la nivelul urmator.

- nivelul logic.Acesta permite utilizatorului sa exploateze sistemul de calcul si este reprezentat de programe. Acestea la randul lor sunt grupate in doua categorii:

a) componenta de comanda si control - asigura folosirea eficienta a resurselor sistemului de calcul;

b) componenta de servicii - incearca sa minimizeze efortul uman implicat de utilizarea sistemului de calcul;

Functiile unui sistem de operare

Un sistem de operare are mai multe functii printre care: instalarea automata a unui nou sitem de operare, incarcarea sistemului de operare la pornirea sistemului de calcul, oferirea unui limbaj de comunicare cu utilizatorul ( limbajul de comanda), urmarirea modului in care sunt executate programele, solutionarea erorilor la nivelul masinii fizice si efectuarea operatiilor de intrare/iesire la nivel fizic.

Toate aceste functii ajuta la realizarea unor obiective, cum ar fi: minimizarea efortului uman cand utilizeaza sistemul de calcul, cresterea eficientei accesarii sistemului de calcul (cresterea vitezei de executie a programelor, micsorarea timpului de raspuns), utilizarea resurselor sistemului de calcul in cel mai avantajos mod si automatizarea operatiilor standard.

Clasificarea sistemelor de operare

Un sistem de operare poate executa mai multe procese in acelasi timp. Acestea concureaza intre ele pentru accesul la resursele sistemului de calcul. Sitemul de operare are rolul de a gestiona aceste resurse asa fel incat sa multumeasca cat mai multe procese. Dupa masura in care pot asigura functionarea a cat mai multe procese , sitemele de operare pot fi:

- monotasking - in sistemul de calcul se poate executa un singur program, iar acesta are acces la toate resursele sitemului de calcul.De exemplu: MS-DOS, CP/M

- multitasking - sistemul de calcul asigura executia concurenta a mai multor procese care exista in acelasi timp in sistem.

O alta caracteristica a sistemelor de operare este modul in care acesta interactioneaza cu utilizatorul. Din acest punct de vedere sistemele de operare pot fi:

- seriale In cazul acestora gradul de interactiune cu utilizatorul este egal cu zero (limbajul de comanda nu este accesibil utilizatorului si este nevoie de intermediari).

- interactive. In acest caz exista o comunicare intre sistem si utilizator cu ajutorul unui limbaj accesibil. Un astfel de system presupune existenta unui echipament de intrare (de obicei, tastatura) si a unui echipament de iesire (un display). La randul lor, aceste sisteme interactive pot fi:

a) monouser, cand cu sistemul comunica un singur utilizator. Ex. MS-DOS;

b) multiuser, cand sistemul comunica concomitant cu mai multi utilizatori. Ex. Unix;

In prezent , toate aceste sisteme de operare se indreapta spre o grupare in familii. O astfel de familie este si Windows. Aici gasim sisteme de operare interactive, multitasking, acestea asigurand si functiile pentru lucrul in retea de calculatoare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme de oprerare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
550 cuvinte
Nr caractere:
3 181 caractere
Marime:
7.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
TIC (Tehnologia Informației și Comunicării)
Tag-uri:
computere, device, sistem de operare
Predat:
la liceu
Sus!