Securitatea în mediul internet a serviciilor protocoale

Extras din referat Cum descarc?

Retelele de calculatoare locale si de arie larga au schimbat aspectul utilizarii calculatoarelor. Astazi, spre deosebire de trecutul nu prea indepartat, in care calcula toarele erau separate si distincte, retelele permit utilizatorilor sa strabata instantaneu camere, tari sau intregul glob pentru a schimba mesaje electronice, pentru a accesa fisiere sau baze de date sau pentru a lucra pe calculatoare situate la mari distante. Un aspect crucial al retelelor de calculatoare, in special al comunicatiilor prin internet, il constituie securitatea informatiilor, devenita una din componentele majore ale internet-ului. Vom analiza problemele de securitate specifice serviciilor internet, in stransa corelatie cu cele derivate din vulnerabilitatile posibile ale sistemului de operare UNIX.
Serviciile internet au la baza schimbul de mesaje intre o sursa si un destinatar. Principiul comunicarii este inspirat din sistemul postal: daca o persoana A doreste sa-i transmita ceva lui B, A impacheteaza obiectul, scrie pe pachet adresa expeditorului si a destinatarului si depune pachetul la cel mai apropiat oficiu postal. Similar, daca un utilizator A din internet doreste sa transmita un mesaj lui B, atunci mesajul trebuie impachetat, mai precis incadrat de anumite informatii de control. Unitatea de date astfel obtinuta se numeste pachet, prin analogie cu sistemul postal obisnuit. Informatia de control include adresa expeditorului si a destinatarului, specificate in forma numerica: patru numere naturale mai mici decat 256, despartite intre ele prin puncte. In sistemul postal obisnuit, in functie de localizarea destinatarului, pachetul poate fi transmis prin intermediul mai multor oficii postale intermediare. Ultimul oficiu postal din traseu livreaza pachetul destinatarului.
Similar, intr-o retea de calculatoare, pachetul este dat unui comutator de pachete, numit si ruter (router), care are un rol similar oficiului postal si care il transmite catre destinatar. Eventual, pachetul traverseaza mai multe comutatoare intermediare. Ultimul comutator livreaza mesajul destinatarului.
Dirijarea pachetelor este efectuata automat de catre retea si respecta un set de reguli si conventii numit protocol. Retelele de calculatoare pot folosi protocoale diferite, dar, pentru a putea comunica intre ele, trebuie sa adopte acelasi protocol. Retelele din internet folosesc protocolul IP (Internet Protocol). IP asigura livrarea pachetelor numai daca in functionarea retelelor nu apar erori. Daca un mesaj este prea lung, IP cere fragmentarea lui in mai multe pachete.
Transmiterea pachetelor IP se face intre calculatoare gazda si nu direct, intre programele de aplicatie. Din aceste motive, protocolul IP este completat cu un altul, numit TCP (Transmission Control Protocol), care face fragmentarea si asigura transmiterea corecta a mesajelor intre utilizatori. Pachetele unui mesaj sunt numerotate, putandu-se verifica primirea lor in forma in care au fost transmise si ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Securitatea In Mediul Internet A Serviciilor Protocoale
    • Referat.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!