Protectia Programelor Pentru Calculator

Extras din referat Cum descarc?

Este normal ca autorul unui program pentru calculator sa fie protejat de toti aceia care i l-ar reproduce, sa se previna utilizarea sau distribuirea neautorizata a acelui program. In acest sens, legiuitorul vorbeste despre protectia programelor pentru calculator, nu pentru a interzice utilizarea acestor programe, ci pentru a interzice orice utilizare neautorizata.
Spre deosebire de dreptul anglo-saxon unde intalnim denumirea de copyright (acolo se au in vedere drepturile patrimoniale), in sistemul nostru de drept o asemenea denumire este improprie intrucat atunci cand vorbim despre dreptul de autor avem in vedere atat drepturile personal nepatrimoniale cat si pe cele patrimoniale. Dreptul de autor este reglementat in special in legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe.
Potrivit legii nr. 8/1996, notiunea de protectie a programelor pentru calculator include orice expresie a unui program, programele de aplicatie si sistemele de operare, exprimate in orice fel de limbaj (fie in cod-sursa sau in cod-obiect), materialul de conceptie pregatitor, precum si manualele.
Dar pentru a putea fi protejata opera trebuie sa indeplineasca anumite conditii, conditii ce decurg din interpretarea art. 7 alin. 1 din lege: constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic, stiintific : sa fie concretizata intr-o forma susceptibila simturilor umane, adica sa permita perceperea, reproducerea sau comunicarea in orice mod. Opera poate fi astfel concretizata, de exemplu, prin scrierea de mana, dactilografierea, samd. Potrivit art. 2 L. 8/1996: opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea ei la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar neterminata. sa fie originala, adica sa exprime personalitatea autorului, sa fie realizata de autor.
O opera poate fi originala chiar daca nu este unica. Este cerut numai un minim de creativitate, chiar daca nu se poate recunoaste un merit artistic deosebit. Opera poate incorpora materiale preexistente si totusi sa fie originala. Atunci cand materialul preexistent este incorporat intr-o noua opera, dreptul de autor asupra noii opere acopera doar materialul original la care a contribuit autorul. De exemplu, in cazul unui sistem informatic de gestiune a unei colectii de documente in format electronic (carti, articole, editii de ziare, samd. ) provenite din diverse surse, dreptul de autor al realizatorilor acestuia se rasfrange doar asupra sitemului, nu si asupra documentelor gestionate. autorul programului este angajat al unei persoane juridice sau fizice, si atunci dreptul de autor pentru programele pentru calculator este recunoscut celui care l-a angajat, daca nu exista conventie contrara; in ipoteza de mai sus, in situatia in care exista o conventie intre angajator (persoana fizica sau juridica) si autor potrivit careia dreptul de autor pentru programele ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Programelor Pentru Calculator
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!