Placa de bază Conectică

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I 3
1.1 Generalităţi 3
1.2 Forma plăci de bază 5
1.3 Componentele plăci de bază 6
Capitolul II 7
2.1 Conectoare Interne 7
Capitolul III 14
Conectori externi 14
Bibliografie 19

Extras din referat:

.1 Generalităţi

Placa de bază ("mainboard - motherboard") este piesa la care se conectează toate celelalte componente ale calculatorului, atât din interior (procesor, placă video, hardisc, etc.) cât şi din exterior (tastatură, mouse, etc.). Ea este alcătuită dintr-o placã pe care sînt gravate circuitele care permit comunicarea între componentele calculatorului.

Pe placă se găsesc dispozitivele care permit montarea componentelor (soclu pentru processor, slot agp pentru PV, sloturi PCI pentru modem, placa de reţea ) , dispozitive de conectare a unor componente ( porturi , seriale, paralele, usb,conectori ATA) dar şi componentele care sunt integrate în placa de bază (placa de sunet).

Plăcile de bază se diferenţiază după soclul ("socket") procesorului, care este denumit în mod obişnuit după numărul existent de contacte pentru pinii procesorului. Soclurile pentru procesoare Intel sânt incompatibile cu procesoarele AMD şi viceversa. În general procesoarele Pentium şi Celeron folosesc acelaşi tip de soclu şi acelaşi lucru se poate spune despre procesoarele Athlon şi Sempron (Duron).

Northbridge-ul se ocupa cu comunicaţiile dintre procesor, magistrala de date si memoria sistemului iar Southbridge-ul se ocupa cu managementul controllerilor IDE, SCSI si cu perifericele (placa video, placa de sunet etc.)

Plăcile de bază conţin mai multe tipuri de conectori şi interfeţe. Interfeţele cele mai cunoscute sunt :

ISA (Industry Standard Arhitecture) pe cale de dispariţie , ce funcţionează la 16 MHz şi este folosită de plăci grafice, plăci de sunet şi modemuri mai vechi.

PCI (Peripheral Connection Interface) - Interfaţa cea mai cunoscuta, funcţionează la 33 MHz si este folosita de placi grafice, placi de sunet, modemuri, convertoare, controllere etc. relativ noi, el fiind proiecta de Intel si ofera capabilitati PnP(Plug and Play), el împărţind adresele IRQ (Intreruped Request) eliminând astfel problema cauzata de numărul limitat de IRQ dintr-un calculator.

Dacă facem o analogie cu corpul uman putem să spunem că procesorul unui calculator este capul care conţine creierul iar placa de bază (PB) este corpul care conţine inima dar şi vasele de sânge şi nervii.

Placa de bază şi conectori

1.2 Forma plăci de bază

Formele constructive ale plăcilor de bază se referă la dimensiunile fizice şi mărimea acestora care determină tipul de carcase în care acestea vor fi introduse. Există mai multe tipuri de plăci de bază , cele mai importante sunt: Baby - AT, full size AT , LPX, NLX si ATX.

Placa Baby - AT

Prima placă de bază folosită pe scară largă pentru calculatoare personale a fost placa originală IBM-PC , urmată de placa IBM XT care avea câteva modificări cum ar fi numărul de conectori (8 în loc de 5 ) ,distanţa dintre conectori (0,8 inci în loc de 1 inci) şi eliminarea portului pentru casete destinat salvării programelor pe casete cu bandă

Placa de baza Baby-AT are aproximativ aceeaşi formă cu placa de bază originală IBM XT, cu unele modificări aduse poziţiei orificiilor pentru şuruburi. Aceste plăci folosesc pentru tastatură conectori de tipul standard DIN cu 5 pini. Plăcile de bază de tipul Baby-AT se potrivesc în orice tip de carcasă cu excepţia celor denumite slimline (extraplate).

Bibliografie:

http://www.itreview.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=52

www.ecursuri.ro

http://www.elektroniklager.de/pc-sup/r_dta-pc-tech-power.htm

http://ro.wikipedia.org/wiki/Plac%C4%83_de_baz%C4%83

http://myfreepctips.com/1_9_hardware-images-info.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Placa de baza Conectica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
19 pagini
Imagini extrase:
19 imagini
Nr cuvinte:
2 806 cuvinte
Nr caractere:
14 256 caractere
Marime:
7.00MB (arhivat)
Publicat de:
Constantina Chirila
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea
Profesorului:
Prof Ing Popa Ovidiu
Sus!