Pascal

Extras din referat Cum descarc?

Un limbaj de programare este un limbaj artificial care prin exprimari simbolice descrie operatiile de prelucrare automata a datelor, necesare pentru rezolvarea nuei anumite probleme a utilizatorului.
Calculatorul manipuleaza informatiasub forma binara. El nu intelege decat comenzi date in binar. Codul in care sunt scrise aceste comenzi este codul binar, iar limbajul este limbajul masina. Se numeste asa pentru ca este un limbaj al masinii, al procesorului. Este specific fiecarui tip de masina deoarece setul de instructiuni pe care le intelege calculatorul trebuie sa se regaseasca sub forma de circuite electronice in procesor. Pentru om este foarte greu sa urmareasca un program scris in limbajul masina, program care este un sir de cifre binare din aceasta cauza au fost create limbajele de programare de nivel inalt.
Ele sunt mai apropiate de limbajul uman si sunt in general portabile, adica, cu foarte mici modificari, un program scris intr-un astfel de limbaj vaputea fi executat pe orice tip de calculator. O instructiune dintr-un limbaj de nivel inalt codifica un grup de instructiuni masina. Limbajele de programare de nivel inalt se mai numesc si limbaje algoritmice deoarece descriu algoritmul de rezolvare a problemei sub forma unei secvente de instructiuni care se vor executa in ordinea in care au fost scrise. Limbajul Pascal este un limbaj de nuvel inalt.
Limbajele de nivel inalt nu sunt intelese de calculator deoarece acesta nu intelege decat instructiunile binare ale limbajului masinii. Instructiunile din limbajele de nivel inalt trebiue traduse in cod masina. Aceasta operatie se realizeaza cu ajutorul unor programe traducatoare. Acestea sunt de doua tipuri: compilatoare, care traduc intreg programul pentru a-l putea transforma intr-un program care sa fie executat ori de cate ori este nevoie.
Editarea programului. Cu ajutorul unui editor de texte se scrie programul de la tastatura pe un support de informatie, in limbajul de program ales. Operatia se numeste editarea programului, iar programul obtinut este program sursa. Programul sursa este ca un document pe care omul il intelege. Pentru calculator el este insa un text sscris intr-un limbaj necunocut.
Traducerea programului. In aceasta faza fiecare instructiune din programul sursa este tradusa intr-o secventa de instructiuni in cod masina care pot fi executate de calculator, obtinandu-se modulele obiect. Operatia se executa sub controlul unui program numit compilator. Fiecare limbaj de programare are propriul program traducator. Exista astfel compilator Pascal, compilator C etc. Operatia se numeste compilare si programul obtinut se numeste program obiect. Daca programul compilator detecteaza o eroare sintactica el va afisa un mesaj de eroare pe ecran. In acest caz, autorulprogramului poate sa modifica fisierul sursa folosind programul editor, dupa care va compila din nou programul. Operatiile de modificare cu editorul si de tastare cu compilatorul se vor executa pana cand ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Pascal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!