Partajarea resurselor intr-o retea

Extras din referat Cum descarc?

Partajarea unor resurse intr-o retea presupune punerea la dispozitia utilizatorilor a unor aplicatii, a unor dispozitive hard (imprimanta, cd-rom, cd-rw, hard-disc) si a unor fisiere.
O partitie de retea (network share) este un disc sau un director de pe un server care este pus la dispozitia utilizatorilor din retea. Partitiile nu pot consta in fisiere individuale. 
Exista partitii de retea si partitii furnizate de un calculator client. Partitiile de retea localizate pe serverul de retea nu pot fi create doar de administratorul de retea sau de alti utilizatori care au privilegii administrative pentru crearea de partitii pe serverele de retele. Asta inseamna ca administratorul de retea poate delega unele dintre sarcinile administrative legate de partitii de retea anumitor utilizatori responsabili din retea. Pe o masina Windows 2000 Server, in aceasta situatie se afla orice utilizator care este membru al grupului Administratori(Administrators), al grupului Operatori Server(Server Operators) sau al grupului Utilizatori imputerniciti(Power Users). Utilizatorii unui calculator server pot primi anumite drepturi de utilizare a resurselor calculatorului. In momentul crearii unui nou utilizator, administratorul de sistem trebuie sa aleaga grupul din care va face parte. Toti utilizatorii unui grup au aceleasi drepturi.
Partajarea dosarelor si a discurilor
Pentru a partaja un dosar (sau un director, in functie de sistemul de operare in retea cu care se lucreaza) sau un disc de pe un server de retea este nevoie de un utilizator care are drepturi de administrator (drepturi administrative). Ca administrator logat pe un server pe care ruleaza Windows 2000 Server, se pot crea dosare partajate noi folosind Windows Explorer. La aceste dosare pot fi adaugate apoi fisierele care vor fi partajate in retea. Din momentul in care a fost creat dosarul(directorul) tot ce trebuie facut este sa se dea un clic dreapta pe icoana corespunzatoare acestuia si selectata functia Sharing(Partajare). Va aparea caseta de dialog Properties pentru dosarul respectiv, caseta care contine tabulatorul Sharing. Partitiei trebuie sa i se dea un nume. In aceeasi caseta de dialog Properties se pot configura alte optiuni precum numarul de conexiuni la partitie existente la un moment dat. Dupa ce au fost configurati diferiti parametri pentru partitie, iar caset de dialog Properties a fost inchisa, dosarul va fi desemnat ca o partitie in Windows Explorer si o mica ,,mana de partajare" va aparea tinand dosarul. 
In Windows 2000 Server implicit, toti utilizatorii (Everyone) au acces la partitiile create. Pentru a limita accesul la o partitie, se lucreaza fie la nivel de utilizator, fie la nivel de grup.
Lucrul cu directoare de utilizator
Un alt tip de director gasit pe serverele de retea este numit director (dosar) personal. Acesta este o partitie configurata pentru un singur utilizator particular. El furnizeaza utilizatorului respectiv un director privat pe server, pentru stocarea fisierelor importante. Configurarea directoarelor personale pentru utilizatori are mult sens. Directoarele personale furnizeaza utilizatorilor un spatiu pentru pastrarea datelor lor (care nu este local, pe calculatoarele lor), ceea ce face ca datele sa fie putin mai sigure. De asemenea, incurajand utilizatorii sa isi salveze fisierele in s personale care se afla pe hard - discul serverului este mai usoara salvarea datelor utilizatorilor, deoarece acestea se pot salva efectuand un simplu backup pentru server.
Un director personal se poate crea folosind programul NWADMIN, odata cu crearea contului de utilizator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Partajarea resurselor intr-o retea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!