Microsoft Windows

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In anul 1981, IBM a lansat Personal Computer (PC), un standard care urma sa fie copiat de toti producatorii de calculatoare. IBM a contactat Microsoft pentru sistemul de operare pe care urma sa il ruleze PC-ul. Acesta a fost MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). PC-ul a fost un succes, dar era foarte greu de folosit.

Sistemul MS-DOS era foarte puternic, insa avea un neajuns: folosea comenzi date de utilizatori la tastatura care trebuiau retinute. Un alt dezavantaj era ca pentru a porni un program, trebuia sa intri intai in directorul programului si apoi sa tastezi denumirea fisierului executabil.

Pentru a suplini aceste dezavantaje, Microsoft a inceput sa lucreze la un inlocuitor pentru MS-DOS. Acesta avea numele de Interface Manager, dar mai tarziu, fiindca programatorii tot vorbeau despre ferestre (windows), iar manager-ul PR i-a sugerat lui Bill Gates denumirea Windows, denumirea produsului a fost schimbata astfel.

Prima versiune de Windows a fost prezentata in 1983. Rula sub MS-DOS si utiliza meniuri de tip Word si Multiplan.

La inceputul anului 1985, Apple avea calculatorul Macintosh. Digital Research avea interfata GEM. Iar Microsoft avea MS-DOS-ul bazat pe text. Dar la sfarsitul anului, urma sa se lanseze interfata Microsoft.

In luna noiembrie a anului 1985, Microsoft a lansat Windows 1. 0. Versiunea 1. 00 avea o eroare foarte grava, asa ca prima versiune care a iesit pe piata a fost 1. 01. Ferestrele nu se puteau suprapune, ci acopereau tot ecranul. Cand pornea, lansa programul MS-DOS Executive, care era un filemanager. O zona de la marginea ecranului era rezervata pentru programele minimizate (nu pentru toate programele in executie, ca taskbar-ul modern), pe care nu o puteau ocupa decat programele aflate in modul Zoom (asemanator cu actualul Maximize). Celelalte versiuni 1. 0x nu au adus mari imbunatatiri, de exemplu Windows 1. 02 aducea suport pentru alte limbi.

Cu toate ca era un mediu in care se putau lansa alte programe, Windows nu era un sistem de operare. Necesita MS-DOS instalat. Aceasta situatie va persista mult timp, pana la moartea MS-DOS-ului in 2001. Microsoft si IBM au inceput sa lucreze la un alt sistem care sa inlocuiasca DOS-ul. Acesta a fost OS/2-ul. Dar la un moment dat, Microsoft si IBM au incheiat parteneriatul, lansandu-se versiunea 1 de OS/2. IBM a continuat sa dezvolte OS/2, iar Microsoft a inceput sa lucreze la Windows NT.

Urmatoarea versiune de Windows a fost 2. 03, lansat in decembrie 1987. Aceasta permitea suprapunerea ferestrelor, iar programele minimizate puteau ocupa tot desktop-ul. Acest lucru a adus putin haos in Windows, ce mai este prezent si acum, partial. Versiunile urmatoare de Windows 2 (2. 1 si 2. 11) au fost lansate in cate doua editii, /286 si /386, ultima beneficiind de capacitatile procesorului Intel 80386. Putea rula in trei moduri: Real (8086), Standard (80286, 286) si Enhanced (80386, 386). In acelasi timp, Microsoft a inceput sa dezvolte un alt ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Microsoft Windows
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 408 cuvinte
Nr caractere:
7 511 caractere
Marime:
50.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
windows, sistem de operare
Predat:
la liceu
Sus!