Memoria Flash

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Argument

Atentia persoanelor contemporane moderne este tot mai des atrasa de ceea ce numim tehnologie de ultima ora. Memoria flash este o tehnologie considerata revolutionara la aparitia sa avand ca noutate cateva proprietati care clasau acest tip de memorie printer cele mai cautate. Proprietatile erau legate de viteza cu care stoca informatiile, spatiul disponibil stocarii de informatii si usurinta cu care se lucreaza cu acest tip de memorie.

Memoria flash este incorporata sau folosita in diferite dispozitive. Cel mai utilizat dispozitiv este Memory Stick-ul sau USB Flash, deoarece sunt folosite pentru stocarea de date pe si de pe calculator, acesta fiind mai nou intalnit oriunde si oricand.

Am ales acest subiect ca tema de atestat in primul rand din curiozitate deoarece datele gasite despre acest tip de memorie erau prea putine iar cunostintele mele la fel. In al doilea rand am ales aceasta tema pentru ca, desi le folosim des, multi dintre noi nu stiu cum sunt facute si cum functioneaza memoriile flash.

I. Ce este memoria Flash?

I.1. Introducere

Complexitatea operatiilor efectuate de un calculator, ca si viteza sa de calcul, depind - in principal - de capacitatea, viteza si organizarea memoriei sale; de fapt istoric vorbind, evolutia calculatoarelor electronice, prin cele patru generatii, a fost determinata in mare masura de cresterea capacitatii si vitezei memoriei lor.

I.2. Generalitati

Memoria flash este o forma de memorie non-volatila pentru calculator care poate sa fie stearsa electric si reprogramata. Este o tehnologie care este in primul rand folosita in cardurile de memorie.

Spre deosebire de EEPROM(Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory), memoria flash este stearsa si programata in blocuri compuse din locatii multiple (in memoria flash timpurie intreg cipul trebuia sa fie sters dintr-o data).Memoria flash costa mai putin decat EEPROM in consecinta a devenit tehnologia dominanta oriunde este nevoie de o cantitate semnificativa, de o categorie solida de depozitare non-volatila.

II. Istorie

Memoria flash (ambele tipuri NOR si NAND) a fost inventata de Dr. Fujio Masuoka in timp ce lucra pentru Toshiba in 1984.Conform celor spuse de Toshiba, numele de flash a fost sugerat de colegul domnului Masuoka, domnul Shoji Arizumi, deoarece procesul de stergere a continutului memoriei i-a amintit de licarirea unui aparat de fotografiat.

Domnul Masuoka a infatisat inventia la IEEE(Institute of Electrical and Electronics Engineers)1984 International Electron Devices Meeting (IEDM) tinut in San Jose, California. Intel a vazut masivul potential al inventiei si a introdus primul cip flash comercial de tip NOR in 1988.

NOR -based flash are timpi de stergere si scriere lungi, dar are o interfata a adreselor de date intreaga (memorie) care permite acces aleatoriu la orice locatie. Aceasta il face potrivit pentru depozitarea unui program cod care trebuie sa fie rareori actualizat, cum ar fi BIOS-ul calculatorului .Rezistenta sa este de la 10 000 la 1 000 000 de cicluri de stergere. NOR - based flash a fost temeiul pentru timpuriul flash-based ce poate fi indepartat; Compact Flash a fost bazat pe NOR desi cardurile mai tirzii au fost mutate la mai putin costisitorul NAND flash.

A urmat NAND flash, pe care Toshiba l-a anuntat la ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) in 1989. Are timpi de stergere si scriere mai rapizi, densitate inalta, si un pret scazut per cifra binara decat NOR flash, si de 10 ori mai multa rezistenta. Oricum interfata sa I/O permite numai acces secvential la date. Aceasta il face potrivit pentru dispozitivele de depozitare in masa cum sunt cardurile PC si diverse carduri de memorie, si intrucatva mai putin folositoare pentru memoria calculatorului.

Bibliografie:

[1] "Pc depanare si modernizare" - Scott Mueller - Editia IV - vol. II

[2] "Manualul muncitorului electronist" - I.Ristea, Gh. Constantinescu

[3] www.wikipedia.org : http://en.wikipedia.org/wiki/USB_flash_drive

http://en.wikipedia.org/wiki/Memory_card

http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory

http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_Flash

http://en.wikipedia.org/wiki/EEPROM

[4] alte adrese de internet: http://www.flashcards-online.co.uk/history.htm

http://electronics.howstuffworks.com/flash-memory.htm

[5] scheme si poze: www.google.ro

[6] traducerea datelor din limba engleza in limba romana a fost posiblila cu micul ajutor oferit de : http://www.etranslator.ro/

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Memoria Flash.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 503 cuvinte
Nr caractere:
18 491 caractere
Marime:
387.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
memorie, clasificare, functionare
Predat:
la liceu
Sus!