Istoric Intel AMD

Extras din referat Cum descarc?

De la introducerea sa in 1979, linia x86 a trecut prin nu mai putin de 7 generatii si a devenit cel mai de succes produs al industriei IT din istorie. O mare parte a acestui succes s-a bazat pe succesul lui IBM-PC si al clonelor sale, deci se poate spune ca Intel a fost exact la locul potrivit si la momentul potrivit atunci cand IBM a luat decizia istorica sa foloseasca procesorul 8086/8088. Astazi, industria x86 a ajuns la nivelul miilor de miliarde de dolari, cu zeci si sute de milioane de unitati vandute anual. Printre multimea numelor companiilor si a produselor implicate in aceasta piata aflata intr-o dezvoltare in ritm vertiginos, putem distinge un singur nume omniprezent, numele unui procesor-reper produs de Intel cu 9 ani in urma: Pentium.
Lansat la 22 martie 1993, Pentium a fost primul procesor provenit de la Intel care nu a mai respectat regula de denumire 80x86, Intel realizand ca nu va putea niciodata inregistra comercial un numar (586). Astfel, ceilalti producatori care pana atunci produceau procesoare 386 si 486 (in urma diverselor acorduri sau chiar dezacorduri cu Intel) si le vindeau tot sub numele procesoarelor originale, au fost nevoiti sa gaseasca alte denumiri pentru clonele compatibile Pentium dezvoltate de ei.
Din punct de vedere tehnic, noutatea principala a procesorului Pentium consta din existenta a doua magistrale (pipelines), practic existand posibilitatea de a executa doua instructiuni in acelasi timp. Intel numeste aceasta inovatie Superscalar Technology. Avantajul sau este evident, aplicatiile ruland cel putin in anumite cazuri de doua ori mai rapid. De asemenea, pentru a imbunatati performantele tehnologiei sus-amintite, Intel a dotat procesorul cu un Branch Target Buffer, care foloseste tehnica numita Branch Prediction. Ea consta in incercarea de a prevedea urmatoarele instructiuni, folosindu-se de faptul ca ele sunt executate de regula intr-o anumita ordine.
In timp ce adresarea memoriei ramane aceeasi, pe 32 de biti, ca la 386DX si 486, ca si accesarea registrilor interni, tot pe 32 de biti, o alta noutate majora o constituie bus-ul extern al lui Pentium, care are o latime de 64 biti, dubla fata de 386 sau 486. Coprocesorul matematic (FPU), desi 100% compatibil cu cel de la 386 si 486, este de 2 pana la 10 ori mai rapid decat unul de 486. Cache-ul lui Pentium este de 16 KB, identic cu cel al lui 486 DX4. Si totusi, un astfel de 486, ruland la 100 MHz, poate echivala doar in aplicatiile pe 16 biti (DOS si Windows 3. x) cu un Pentium la 60 MHz, iar odata cu aparitia lui Windows 95, batranul 486 ramane si mai mult in urma.
Prima versiune de Pentium, care a rulat la 60 si 66 MHz a fost dezvoltata pe o tehnologie de 0. 8 microni si necesita 5V pentru a functiona, fara multiplicator. A doua generatie (numita si P54C), a fost lansata un an mai tarziu, dezvoltata pe 0. 6 (75-100 MHz), apoi pe 0. 35 microni (120-200 MHz), folosea doar 2. 9-3. 5V si continea o tehnologie de tip Power Management (SMM - System ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Istoric Intel AMD
    • Referat.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!