Fibră Optică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Inca din cele mai vechi timpuri, omul a simtit nevoia de comunicare. La inceput s-au folosit cele mai simple mijloace, plecand de la comunicarea prin fum, zgomote de anumite intensitati prin lovirea copacilor, combinatii facute cu torte aprinse pe o matrice de 5x5, oglinzi simple facute din pietre stralucitoare si altele. Acestea au stat la baza comunicarii intre oamenii din trecut. Mergand in timp, in secolul XVIII, doctorul francez Claude Chappe a inventat o masinarie formata din trei brate mobile care putea fi vazuta de la foarte mare distanta si care putea transmite o cantitate destul de mare de informatie, prin combinarile facute de cele trei brate. Aceasta a fost folosita cu succes in timpul revolutiei franceze. In 1793 existau 15 astfel de statii, intinse pe o distanta de 230 Km. In jurul anului 1850, an in care a fost inventat telegraful morse, s-a renuntat la acest telegraf optic.

Spre sfarsitul secolului XIX Alexander Graham Bell a fost primul care a transmis informatie, in sensul modern al cuvantului, moduland semnalul generat de vibratiile unui microfon, cu radiatia razelor solare. El a reusit sa receptioneze semnalul astfel modulat la 200m. In 1934, Norman R. French a patentat sistemul telefonului optic, bazandu-se pe teoriile lui Bell si Tyndall. Abia dupa 25 de ani, cand tehnologia a avansat suficient, a fost posibila realizarea practica a ideii lui French. In 1964 se atribuie Premiul Nobel pentru fizica lui Charles Townes, Nikolai Basov si Alexandr Prokhorov pentru contributia la dezvoltarea laserului. Asadar, pasul catre sursa laser a fost facut, si nu mai ramanea decat inventarea unui mediu de propagare a acestei unde. In anul 1966, intr-un articol aparut in Anglia sub semnatura lui Charles H. Kao si George A. Hockham, se anunta descoperirea unui tip de fibra de sticla care permitea transferul de informatie. In 1970, firma americana Corning Glass Works realizeaza practic un cablu de fibra optica cu indice in treapta, care avea o atenuare mai mica de 20 dB/km, la o lungime de unda de 633 nm, si care-l facea sa aiba aplicatie in domeniul transmisiilor pe fibra optica. Primul sistem de fibra optica operational a fost instalat in SUA in anul 1977, an in care sistemul de transmisie pe fibra optica si-a dovedit utilitatea.

Tehnicile instalatiilor trebuie sa protejeze ochii: cantitatea de energie optica emisa din sursa de lumina si in final prin extremitatea fibrei sunt suficiente pentru a afecta retina inainte ca victima sa observe.

Este indispensabila purtarea ochelarilor de protectie infrarosu pentru a lucra deasupra unui dispozitiv aflat in functiune.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fibra Optica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
470 cuvinte
Nr caractere:
2 304 caractere
Marime:
10.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!