Date și informații

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Date si informatii

Datele si informatiile reprezinta componentele primare ale sistemului informational.

Data reprezinta o insiruire de caractere numerice sau alfa numerice, care au o anumita semnificatie. Datele economice descriu actiuni, procese, fapte, fenomene referitoare la firma sau la procese din afara acesteia.

Informatiile se obtin in general din prelucrarea datelor, ele nu se confunda insa cu acestea.

In concluzie se poate spune ca orice informatie este o data dar nu orice data este o informatie, ci numai aceea care are pentru receptor un caracter de noutate.

O baza de date reprezinta o modalitate de stocare a unor informatii (date) pe un suport extern, cu posibilitatea regasirii acestora.De obicei o baza de date este memorata intr-unul sau mai multe fisiere. Bazele de date sunt manipulate cu ajutorul sistemelor de gestiune a bazelor de date. Cel mai raspandit model de baze de date este cel relational, in care datele sunt memorate in tabele. Pe langa tabele, o baza de date relationala mai poate contine: indecsi, proceduri stocate, trigger-e, utilizatori si grupuri de utilizatori, tipuri de date, mecanisme de securitate si de gestiune a tranzactii

Din punct de vedere al teoriei comunicatiilor, informatia este un mesaj, un semnal ce reflecta starea unui sistem sau a mediului in care acesta functioneaza si care aduce receptorului un spor de cunoasterelor etc.

Cuvantul informatie - preluat din latina (informatio) prin intermediul limbii franceze (information) - este polisemantic, putand capata mai multe semnificatii (uneori total diferite sau chiar contradictorii), ce sunt determinate de domeniile si contextele foarte variate in care este folosit. In afara intelesurilor din limbajul comun, el are si alte sensuri, atribuite fie prin definirea sa ca termen (stiintific sau tehnic) fie ca si concept in cadrul unor ramuri ale filosofiei sau al unor stiinte si tehnologii al caror obiect de studiu este. Termenul informatie este legata si de un proces informational (succesiunea actiunilor prin care se informeaza) dar si de rezultatul acestui proces (volum, varietatea de informatii obtinute) precum si de unele fenomene specifice (fenomenul informational, explozia informationala, etc.). De asemenea informatia a inceput sa fie considerata ca factor ontologic primordial, ce sta, impreuna cu materia si energia la originea universului.

Nota: Pentru ca sensul cuvantului informatie sa poata fi inteles corect, trebuie cunoscute si avute in vedere alte cateva concepte (semnificatie,cunoastere, adevar, reprezentare, stimul mintal, eruditie, cultura, comunicare, redundanta, feedback, entropie, entropie negativa, s.a.) precum si regulile (sau seturile de reguli) asociate acestora.

Nici una din definitiile sau conceptele existente pentru informatie nu sunt unanim acceptate, fapt ce produce confuzii, ambiguitati, si uneori chiar pierderi economice.

Nota: ,,Informatie" este unul din cuvintele cel mai des folosite, de foarte multe ori abuziv. Diferite discipline stiintifice acorda diferite intelesuri acestui termen, sau ii asociaza omonime incoerente. Cu toate ca de cateva decenii omenirea a pasit in era informationala, iar societatea a trecut de la societatea informationala la societatea cunoasterii, cuvantul informatie este folosit adesea fara a se da atentia cuvenita diferitelor sensuri pe care le poate capata. Desi nu sunt sinonime, cuvintele cunostinte, informatii si date sunt adesea utilizate unul in locul altuia, producand confuzii.

In ultimul timp, tot mai multi cercetatori si oameni de stiinta isi pun intrebarea daca este posibil de construit o teorie a informatiei unica, general valabila. Pe de alta parte, datorita presiunii exercitate in principal de impasul in care au ajuns cercetarile in unele domenii (stiinta cognitiei, biologie, psihologie, robotica, inteligenta artificiala etc.), se remarca tot mai multe incercari de a imbina si de a suprapune diversele semnificatii si interpretari intr-un singur concept universal acceptat.

Se poate spune ca elaborarea a unui concept unic al informatiei se afla cam in acelasi stadiu in care se gasea elaborarea unui concept al energiei la mijlocul sec. XIX (desi acest concept era cunoscut de cateva secole, oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga cum poate fi convertita o forma de energie in alta si sa scrie ecuatia acestor conversii numai prin anii '40).

Aparenta contradictie intre diferitele concepte ale informatiei existente astazi este cauzata de faptul ca majoritatea acestora sunt elaborate pentru un anumit domeniu, si, intotdeauna, pentru a fi definita, informatia trebuie raportata la un sistem oarecare, propriu domeniului respectiv, cum ar fi ADN-ul, limba vorbita, computerele, etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Date si informatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 553 cuvinte
Nr caractere:
14 625 caractere
Marime:
18.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
date, informatii
Predat:
la liceu
Sus!