Previzualizare referat:

Extras din referat:

Computerul se caracterizeaza prin harware si software. Harwaruri-le sunt piesele fizice dintr-un computer dar aceste sunt inutile fara programe numite software-uri. Unul din cele mai inmportante software-uri este sitemul de opereare; fara sistemul de operare calculatorul este inutil. Sunt 3 tipuri cunoscute de sistemuri de operare: Windows-ul (este de diverse feluri: windows 95, 98, Milenium, 2000, XP Profesional, XP Home Edition). Acest sistem de operare este cel mai performant.

Mac-ul. Folosit de obicei de calculatoarele putin performante de obicei cele de la anumite firme si organizati care nu au nevoie de performanta ridicata; placa video, placa de sunet, modem, memoria (RAM sau ROM), unitate discheta, unitate CD-rom, sursa de tensiune, ventilatorul microprocesorului, ventilatorul sursei de tensiune Placa de baza Aceasta reprezinta cea mai importanta componenta aflata in carcasa. (mai este numita placa principala sau motherboard) Pe ea se afla componentele urmatoare: microprocesorul, memoria (RAM, ROM) si alte echipamente insertate in locase speciale numite sloturi.

Sunt si alte componente care in cazuri special se afla pe placa de baza: placa video, placa de sunet, modemul, placa de retea etc.

Pe langa acestea, porturile seriale si paralele servesc la conectarea unor dispozitive periferice, cum ar fi: mouse-ul, imprimanta, modemul extern.

Microprocesorul Este un circuit intregat (cip) continand circuite sofisticate cu rolul de a efectua operatii aritmetice si logice. Microprocesorul poate fi considerat ca fiind un calculator de buzunar cu functii complete si facilitati auxiliare.

Componentele microprocesorului de baza sunt: BUS INTERFACE UNIT (BIU) - Unitate de interfata; EXECUTION UNIT (EU) - Unitate de executie.

EU este componenta responsabila cu executia operatiilor, iar BIU realizeaza transferul datelor spre si dinspre EU.

Principalele caracteristici ale puterii unui procesor sunt: cantitatea de memorie ce poate fi citita la un moment dat; viteza de executie a operatiilor; numarul de instructiuni diferite ce pot fi executate.

Microprocesorul indeplineste functiile unitatii centrale: executa operatii aritmetice si logice, decodifica instructiuni speciale, transmite altor cipuri din sistem semnale de a memora date, adrese de memorie, adresa in care se gaseste urmatoarea instructiune executata precum si indicatorii care arata cum s-au terminat instructiunile anterioare.

In interiorul computerului circula semnale. Pentru a memora si transmite imformatiile prin intermediul acestor semnale, computerele folosesc un sistem de reprezentare a informatiilor pe 2 nivele: semnale electrice cu tensiune inalta sunt interpretate ca avand valoarea 1, si semnale electrice cu tensiune joasa avand valuarea 0. Valorile 0 si 1 numite biti reprezinta forma de reprezentare a datelor in computer.

Biti nu se folosesc individual ci sunt grupati intr-o succesiune de 8 biti, care ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Computerul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
970 cuvinte
Nr caractere:
6 031 caractere
Marime:
9.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
computer, componente
Predat:
la gimnaziu
Sus!