Cele mai importante directoare Linux

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Directorul din varful structurii unui sistem de fisiere se numeste director radacina.

Reprezinta punctual de plecare in ierarhia respectiva. Directorul radacina (/) este indispensabil pentru ca sistemul de operare sa functioneze; el contine fisiere sistem critice (cum ar fi kernelul). In continuare prezentam o lista a celor mai importante directoare si rolul acestora in sistem.

Slash-ul (/) din fata indica faptul ca sunt subdirectoare ale directorului radacina.

Comenzi necesare in timpul procesului de bootare si care ar putea fi folosite de utilizatorii obisnuiti (probabil dupa bootare). Ca si /bin, insa comenzile nu sunt pentru utilizatori obisnuiti, desi acestia le-ar putea folosi la nevoie daca li se permite.

/lib Librarii necesare programelor din sistemul de fisiere root.

/lib/modules Module kernel incarcabile, in special acelea care sunt necesare pentru a boota atunci cand se incearca recuperarea dupa dezastre.

/dev Fisiere dispozitiv.

/tmp Fisiere temporare. Programele care ruleaza dupa incarcare (bootare) ar trebui sa utilizeze /var/tmp si nu /tmp, atat timp cat primul se afla probabil pe un disc cu mai mult spatiu.

/boot Fisiere utilizate de bootstrap loader, de exemplu LILO. Imaginile Kernel sunt tinute adesea aici in loc de directorul radacina.

Daca exista mai multe imagini ale kerneleului, directorul poate deveni foarte mare, de aceea este de recomandat sa fie tinut intr-un sitem de fisiere separat.

/mnt Puncte de montare pentru montari temporare facute de administratorul de sistem.

/mnt ar trebui sa fie impartit in subdirectoare (de exemplu, /mnt/dosa ar fi floppy driver-ul ce utilizeaza un sistem de fisiere MS-DOS, iar /mnt/exta ar fi acelasi cu un sistem de fisiere ext2). /usr Contine comenzi executabile, utilitati diverse si diferite librarii.

/var Contine log-uri, mesaje de eroare, o serie intreaga de utilitati folosite pentru imprimare, sistemul de posta electronica, DNS, etc.

/home Contine directoarele utilizatorilor.

/etc /etc/rc or /etc/rc. d or /etc/rc? . d Scripturi sau directoare de scripturi care se ruleaza la start sau atunci cand se schimba runlevel-ul. /etc/passwd Baza de date cu utilizatorii; contine campuri cu numele utilizatorilor, numele lor real, directorul propriu (home), parola codificata precum si alte informatii despre fiecare utilizator.

/etc/fstab Listeaza sistemele de fisiere montate automat la start de catre comanda mount -a (in /etc/rc sau in fisierul de start echivalent. Contine, de asemenea si informatii despre zonele swap.

/etc/group Similar cu /etc/passwd, insa descrie grupurile in loc de utilizatori.

/etc/inittab Fisierul de configurare pentru init.

/etc/motd Mesajul zilei, prezentat in mod automat dupa un login corect. Continutul poate fi stabilit de administratorul de sistem.

/etc/mtab Lista sistemelor de fisiere montate curent.

/etc/shadow Apare in sisteme in care este instalat software-ul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cele Mai Importante Directoare Linux
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 169 cuvinte
Nr caractere:
6 851 caractere
Marime:
63.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Predat:
la gimnaziu
Sus!