Baze de Date

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aplicatiile care folosesc baze de date sunt, in general, aplicatii complexe folosite pentru gestionarea unor informatii de dimensiuni mai mari intr-o maniera sigura si eficienta.

O baza de date este o colectie de informatii interrelationate, gestionate ca o singura unitate. Aceasta definitie este intentionat foarte larga, deoarece exista mari diferente intre conceptiile diferitilor producatori care pun la dispozitie baze de date.

De exemplu, Oracle Corporation defineste o baza de date ca fiind o colectie de fisiere fizice, gestionate de o singura copie a produsului software, in timp ce Microsoft defineste o baza de date SQL Server ca fiind o colectie de date si alte obiecte.

Exista mari diferente intre implementarile furnizorilor de baze de date. In majoritatea sistemelor de baze de date, stocarea datelor se face in mai multe fisiere fizice, dar in Microsoft Acces toate obiectele bazei de date, impreuna cu datele care apartin unei baze de date, sunt stocate intr-un singur fisier fizic.

Alte baze de date relationale, in special in implementarile mai vechi, stocheaza fiecare element al unei baze de date intr-un fisier separat. Totusi, unul dintre avantajele principale ale bazelor de date relationale este faptul ca detaliile de implementare fizica sunt separate de definitiile logice ale obiectelor bazei de date.

Notiuni generale ale organizarii structurale a datelor in baze de date

Evolutia organizarii datelor, atat sub aspectul teoretic cat si practic, s-a extins cu precadere asupra principiilor si metodelor de structurare, stocare si regasire, in general de gestiune a datelor, in concondanta cu progresele inregistrate in domeniile hardware si software si cu cerintele tot mai diverse si exigente ale utilizatorilor. In acest context, au aparut si s-au dezvoltat concepte noi privind gestiunea datelor cu mijloace electronice de calcul, printre care se inscriu cele de baza de date si banca de date.

Pornind de la realitatea obiectiva, pentru a identifica datele care urmeza sa fien stocate si regasite pentru prelucrare cu calculatorul electronic, precum si pentru a satisface cerintele de organizare ale acestor date este necesara modelarea acestei realitati, folosind modele de date.

1. Modelul logic al datelor

Poate cea mai importanta parte din procesul construirii unei baze de date il constituie studiul sistemului ce urmeaza sa fie reflectat in baza de date. Stabilirea informatiilor relevante pentru sistem si a relatiilor dintre ele este de cea mai mare importanta pentru etapele urmatoare.

Baza de date reprezinta un model al lumii reale si nu poate reprezenta decat un numar limitat de caracteristici ale ei, necesare in unele aplicatii. Oricat de perfectionat ar fi modelul utilizat, exista aplicatii care se pot concepe astfel incat sa nu pot fi satisfacute de baza de date. Deci apar interpretari subiective ale lumii reale, reflectate in baza de date.

Pentru a construi o baza de date corespunzatoare unui sistem real dat, se face mai intai o apreciere generala a sistemului. In aceasta apreciere se includ informatii privind structura sistemului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baze de Date.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 171 cuvinte
Nr caractere:
15 935 caractere
Marime:
203.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Informatică
Tag-uri:
informatii, date, tabele, comenzi
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Profesorului:
Constantin Baron
Sus!