Ciupercile filamentoase produc o diversitate de metaboliti secundari care includ pigmenti, antibiotice, fitotoxine si compusi toxici animalelor. Acestor metaboliti toxici produsi in asociatie cu hrana, nutret si furaje, care pot fi inghititi si cauzeaza probleme de sanatate oamenilor sau animalelor domestice, li s-a spus traditional, micotoxine. Zearalenonele contamineaza frecvent produsele cerealiere, sunt biosintetizate si la temperatura scazuta (120C), dar temperatura ridicata (270C) creste cantitatea de micotoxine. Zearalenonele se acumuleaza pe porumbul depozitat (cu umiditate ridicata), dar prin adaugarea de dicloforos in mediul de cultura este inhibata formarea toxinei. Ele sunt lactane ale acidului rezorcilic, dozele mici stimuleaza sporul in greutate, iar dozele mari produc avorturi si sterilitate, vulvovaginite avand efect estrogenic. Cercetari asupra continutului in ergosterol si zearalenona la porumbul provenit din culturi de pe raza judetelor Timis si Arad. Material si metode de lucru Au fost prelevate, la intamplare, 70 de probe de porumb din recolta anilor 2001 si 2002 din unitati agricole de pe raza a doua judete din Banat (Timis si Arad) in luna octombrie 2002. La toate probele s-au efectuat analize, determinandu-se continutul in zearalenona si ergosterol, cel din urma fiind socotit ca si indicator al poluarii fungice. Determinarile s-au facut prin separare cromatografica cu ajutorul HPLC. Rezultate obtinute, discutii si concluzii Ergosterolul determinat in probele de porumb a avut valori cuprinse intre 0,2 - 72 mg/kg graunte, cu o valoare medie de 4,3 si un continut median de 1,8 mg/ kg. MULLER si col., considera ca probele de porumb cu o valoare a ergosterolului de pana la 2,8 mg/ kg au o calitate comerciala corespunzatoare. Raportand la aceasta valoare, probele de porumb din Banat, s-a constatat ca acestea indeplinesc criteriul de calitate in proportie de 67 %. Pe de alta parte, alti autori (SCHNURER si JONSSON) propun o ierarhizare a calitatii cerealelor in functie de continutul in ergosterol. Conform acesteia, nutreturile cu un continut in ergosterol de pana la 6 mg/kg pot intra in hrana animalelor, cele cu un continut de peste 15 mg/kg fiind improprii consumului. Dupa acesti autori, ar insemna ca din totalul de 70 probe de porumb analizate, 90% au fost corespunzatoare consumului animalelor, iar 3% trebuie eliminate. Zearalenona a fost detectata in 54% din probele analizate, si a avut valori cuprinse intre 4 si 2250 ug / kg, cu un continut mediu de 326 ug / kg si o valoare mediana de 73 ug / kg. CURTUI si colab., care au analizat probe de porumb provenite din vestul Romaniei au detectat zearalenona in 13% din probe, cu un continut median de 250 ug / kg si o valoare maxima de 1200 ug / kg . In comparatie cu celelalte tari europene, s-a constatat ca la probele de porumb provenit din Romania, s-a gasit un grad inalt de contaminare cu zearalenona. De exemplu, LEW si colab. au gasit un continut de zearalenona cuprins intre 40 si 90 de ug / kg la probele recoltate in Austria, intre anii 1996-1998,cu o valoare maxima a zearalenonei ce nu depasea 340 ug / kg (tabel 4). Tabel 4 CONTINUTUL IN ERGOSTEROL SI ZEARALENONA A PROBELOR DE PORUMB PROVENITE DIN BANAT Specificare recolta Specificare indicator Zearalenona (ug/kg) Ergosterol (mg/kg) Total probe (2001-2002) Nr. probelor 70 70 % probelor pozitive 54 100 Min si max prob poz. 4-2250 0,2-72 Media prob poz. 326 4,3 Val mediana a prob poz 73 1,8 Recolta 2001 Nr. probelor 35 35 % probelor pozitive 83 100 Min si max prob poz. 4-2250 0,2-72 Media prob poz. 416 6,4 Val mediana a prob poz 135 2 Recolta 2002 Nr. probelor 35 35 % probelor pozitive 26 100 Min si max prob poz. 4-192 0,2-9,7 Media prob poz. 36 2,1 Val mediana a prob poz 10 1,7 Dupa directivele Ministerului pentru Agricultura, Nutritie si Protectia consumatorului German, continutul in zearalenona din hrana porcilor nu trebuie sa depaseasca 250 mg/kg, iar din cea a vacilor, 500 mg/kg. Valorile prevazute pentru animalele tinere sunt chiar mai mici. Luand ca referinta aceste normative, se constata ca 11% din probele de porumb analizate de noi sunt improprii consumului porcilor. Daca se compara datele obtinute la porumbul cultivat in cei doi ani: 2001 si 2002 (tabel 4), se constata ca nivelul ergosterolului ca si cel al zearalenonei a fost mai ridicat la probele din anul 2001. Aceasta se poate explica ca fiind consecinta precipitatiilor crescute in anul 2001. Astfel, pe parcursul lunilor aprilie-octombrie precipitatiile au fost de 520 mm/mp in anul 2001 si de 405 mm/mp in anul 2002.
Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.