Vitaminele din Cereale Fructe si Legume

Extras din referat Cum descarc?

Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice de origine in general exogena alimentara, cu structuri chimice foarte variate, indispensabile organismului uman, si care, in cantitati foarte mici, asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a acestuia. Cele mai multe vitamine se afla in verdeturi, legume, fructe. In general, se cunosc peste 20 de vitamine, cele mai cunoscute fiind vitaminele A, B, C, D, K.
Vitaminele sunt fundamentale pentru existenta, iar folosirea cu masura a acestora poate ajuta la prevenirea aparitiei unor boli. 
Acestea pot fi obtinute din ratia zilnica alimentara sau din ratiile suplimentare de nutrienti. 
Aceste suplimente, care se pot prezenta sub diverse forme - pilule, tablete, etc., sunt de obicei extrase din surse naturale. 
Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B.
Vitaminele ajusteaza metabolismul intern prin intermediul enzimelor.O singura deficienta a unei vitamine poate crea probleme in intregul mecanism reprezentat de organismul uman. 
Comparativ cu celelalte substante nutritive - proteine, grasimi si carbohidrati - necesarul de vitamine este mai mic, dar lipsa unei singure vitamine poate pune in pericol intregul echilibru. 
Rolurile vitaminelor in organism
- sunt componente esentiale pentru evolutia normala a proceselor metabolice
- sunt factori alimentari accesorii absolut necesari organismului animal
- sunt indispensabile cresterii normale si manifestarii proceselor vitale ale organismului
- exercita actiuni de reglare a functiilor celulare si intervin in utilizarea energiei
- unele vitamine actioneaza in calitate de coenzime, asigurand efectul catalitic al enzimelor, cu care actioneaza si moduland astfel activitatea acestor
Pentru ca exista in cantitati infime in alimentele de origine naturala, sunt considerate nutrimente precum proteinele, glucidele, lipidele, apa, mineralele care actioneaza singure sau interactioneaza cu altele. 
Totusi, vitaminele nu hranesc organismul, ci sunt catalizatoarele ce provoaca si ajuta la realizarea numeroaselor functii: producerea energiei, metabolismul hormonal, intarirea sistemului imunitar, cresterea celulara, asimilarea si digerarea alimentelor. Din punct de vedere chimic, vitaminele sunt diferite. Ele pot fi amine, acizi sau alcooli, insa nu compozitia chimica ne indica faptul ca o substanta este vitamina, ci efectul ei fiziologic.
Putetem gasi vitamine in foarte multe produse de origine vegetala precum fructele, legumele, produsele cerealiere cat si in produse de origine animala cum ar fi carnea, branza, laptele. 
Este important insa de stiut ca vitaminele nu-si pot indeplini rolul in organism in lipsa celorlalte substante nutritive, mai ales a mineralelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vitaminele din Cereale Fructe si Legume.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.



Hopa sus!