Vitaminele din Cereale Fructe și Legume

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3005
Mărime: 149.92KB (arhivat)
Publicat de: Pompiliu Apetrei
Puncte necesare: 0
UNIVERSITATEA STEFAN CEL MARE Facultatea de Inginerie Alimentara Specializare:CEPA, anul II, grupa I A

Extras din referat

Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice de origine in general exogena alimentara, cu structuri chimice foarte variate, indispensabile organismului uman, si care, in cantitati foarte mici, asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a acestuia. Cele mai multe vitamine se află în verdeţuri, legume, fructe. În general, se cunosc peste 20 de vitamine, cele mai cunoscute fiind vitaminele A, B, C, D, K.

Vitaminele sunt fundamentale pentru existenta, iar folosirea cu masura a acestora poate ajuta la prevenirea aparitiei unor boli.

Acestea pot fi obtinute din ratia zilnica alimentara sau din ratiile suplimentare de nutrienti.

Aceste suplimente, care se pot prezenta sub diverse forme - pilule, tablete, etc., sunt de obicei extrase din surse naturale.

Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B.

Vitaminele ajusteaza metabolismul intern prin intermediul enzimelor.O singura deficienta a unei vitamine poate crea probleme in intregul mecanism reprezentat de organismul uman.

Comparativ cu celelalte substante nutritive - proteine, grasimi si carbohidrati - necesarul de vitamine este mai mic, dar lipsa unei singure vitamine poate pune in pericol intregul echilibru.

Rolurile vitaminelor in organism

- sunt componente esentiale pentru evolutia normala a proceselor metabolice

- sunt factori alimentari accesorii absolut necesari organismului animal

- sunt indispensabile cresterii normale si manifestarii proceselor vitale ale organismului

- exercita actiuni de reglare a functiilor celulare si intervin in utilizarea energiei

- unele vitamine actioneaza in calitate de coenzime, asigurand efectul catalitic al enzimelor, cu care actioneaza si moduland astfel activitatea acestor

Pentru ca exista in cantitati infime in alimentele de origine naturala, sunt considerate nutrimente precum proteinele, glucidele, lipidele, apa, mineralele care actioneaza singure sau interactioneaza cu altele.

Totusi, vitaminele nu hranesc organismul, ci sunt catalizatoarele ce provoaca si ajuta la realizarea numeroaselor functii: producerea energiei, metabolismul hormonal, intarirea sistemului imunitar, cresterea celulara, asimilarea si digerarea alimentelor. Din punct de vedere chimic, vitaminele sunt diferite. Ele pot fi amine, acizi sau alcooli, insa nu compozitia chimica ne indica faptul ca o substanta este vitamina, ci efectul ei fiziologic.

Putetem gasi vitamine in foarte multe produse de origine vegetala precum fructele, legumele, produsele cerealiere cat si in produse de origine animala cum ar fi carnea, branza, laptele.

Este important insa de stiut ca vitaminele nu-si pot indeplini rolul in organism in lipsa celorlalte substante nutritive, mai ales a mineralelor.

Preview document

Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 1
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 2
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 3
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 4
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 5
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 6
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 7
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 8
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 9
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 10
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 11
Vitaminele din Cereale Fructe și Legume - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Vitaminele din Cereale Fructe si Legume.doc

Alții au mai descărcat și

Legumele și Fructele

INTRODUCERE Legumele si fructele in stare proaspata sau prelucrata sunt produse indispensabile datorita valorii lor nutritive si gustative...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Importanța Legumor și Fructelor în Alimentație

Legumele şi fructele sunt alimente de origine vegetală cu rol important în alimentaţie datorită însuşirilor de gust şi aroma deosebită, oferind...

Tehnologia cașcavalului

Procesul tehnologic de obtinere a cascavalului Procesul tehnologic de fabricatie a cascavalului se desfasoara in doua etape distincte:...

Vitaminele liposolubile și hidrosolubile din fructe - metode cromatografice și determinări cantitative

I. Vitaminele În organism există anumite substanţe organice cu structură complexă, relativ stabile, a căror sinteză organismul animal nu o poate...

Fructele și Legumele ca Aliment și Medicament

INTRODUCERE Organismul are nevoie de substanţe care să-i asigure creşterea, să-i permită repararea uzurilor şi să-i furnizeze energia necesară...

Tehnologii de Conservare cu Ajutorul Ultrasunetelor a Fructelor Deshidratate

I. CONSERVAREA PRODUSELOR ALIMENTARE Se numeste conservare ansamblul de metode sau tratamente si operatii prin care creste durata de pastrare a...

Protecția consumatorului - reclamații și rezolvări

La data de 17.09.2012 , Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov a primit o sesizare referitoare la calitatea laptelui din...

Te-ar putea interesa și

Vitamine Hidrosolubile

MOTIVATIE In aceasta lucrarea de diploma mi-am propus sa sistematizez cele mai recente date din literatura de specialitate referitoare la rolul...

Rolul Vitaminei A în Organism și Influența Procesării asupra Conținutului de Caroten și Vitamina A din Alimente

Introducere Generalitaţi despre vitamine şi clasificarea lor Vitaminele sunt un grup de compuşi organici esenţiali pentru funcţionarea normala a...

Regimul Alimentar al unei Persoane Pur Vegetariene

1. Scurt istoric Sănătatea nu poate fi întreţinută fără o dietă adecvată. Un vechi proverb chinezesc spune că "indiferent care cauză e tatăl...

Îngrijiri acordate bolnavilor cu Parkinson

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urmă distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol...

Nutriția adecvată și salubră

Partea I Aspecte actuale și de perspectivă Introducere Din vremuri antice oamenii deja cunoșteau importanța enormă a alimentației pentru...

Politică publică în domeniul sănătății

I. PREZENTAREA DOMENIULUI DE ELABORARE A POLITICILOR PUBLICE - SANATATEA 1.Prezentarea domeniului de sanatate in Romania Conform definitiei...

Stilul de viață al omului modern

1. Alimentaţie echilibrata si un stil de viata sănătos O alimentaţie variata si echilibrata, care sa contina toţi nutrientii, inclusiv nutrientii...

Starea de nutriție a adulților din Brașov

Introducere: O nutritie buna este conditia sanatatii. O alimentatie inadecvata poate slabi sistemul imunitar. Nutritia aduce corpului energia de...

Ai nevoie de altceva?