1. Importanta 2 Ce este vinul? 2 Care este originea vinului Tamaioasa romaneasca? 2 Cum se obtine vinul Tamaioasa romaneasca? 3 2. Tehnologia de cultivare 4 3. Modalitati de utilizare 8 4. Controlul calitatii 9 4.1. Examenul organoleptic 9 4.1.1. Examinarea vizuala a vinului 9 4.1.2. Aprecierea mirosului vinului 10 4.1.3. Aprecierea gustului vinului 10 4.2. Examenul fizico chimic 10 4.2.1. Determinarea densitatii relative 10 4.2.2. Determinarea concentratiei alcoolice 11 4.2.3. Determinare aciditatii totale a vinurilor 11 4.2.4. Determinarea extractului uscat total 12 4.2.5. Determinarea continutului de cenusa 12 4.2.6. Determinarea continutului de zahar (Metoda Schoorl) 12 5. Concluzii si recomandari 13 6. Bibliografie 14
1. IMPORTANTA VINULUI Ce este vinul? Vinul este o bautura alcoolica, obtinuta prin fermentarea mustului de struguri proaspeti sau stafiditi. Obtinerea vinului este un proces de lunga durata, care necesita o ingrijire deosebita, incepand de la recoltarea strugurilor si pana la invechirea, conditionarea si imbutelierea produsului. Materia prima destinata obtinerii vinului o constituie strugurii. Vita de vie ( Vitis vinifera ) se cultiva pe teritoriul tarii noastre aproape in toate judetele. Din documentele arheologice gasite in diverse zone, rezulta ca vita de vie a fost cultivata din cele mai vechi timpuri, iar vinul era folosit in cantitati mari chiar de catre geto-daci. Deoarece clima si solul corespund cultivarii acestei valoroase plante, in tara noastra se acorda o atentie deosebita extinderii viticulturii. Vinul este una din bauturile alcoolice cele mai appreciate de catre consumatori, acesta consumat cu moderatie are asupra orgaismului multiple actiuni benefice, fiind considerat de catre marele biolog Pasteur ,,cea mai sanatoasa si igienica bautura". Vinul este (conform legii viei si vinului in Romania 67-1997) bautura obtinuta exclusive prin fermentatia alcoolica completa sau partiala a strugurilor proaspeti zdrobiti sau neydrobiti ori a mustului de struguri proaspeti. Care este originea vinului Tamaioasa romaneasca? Tamaioasa romaneasca, soi alb aromat, se cultiva pe teritoriul tarii noastre de peste 2.000 de ani, cu foarte mult timp inainte de invazia filoxerei, ceea ce explica incadrarea lui printre soiurile romanesti autohtone. Denumirea de ''Tamaioasa'' provine de la latinescul thymanea (tamaie), care, asociat cu ''romaneasca'', face trimitere la naturalizarea soiului pe meleagurile noastre. Tamaioasa romaneasca, soi de tip ''Muscat", adica tamaios, provine din Grecia Antica, mai exact din sudul insorit al Eladei, si nu are nimic in comun cu soiul Muscat Ottonel, nici in ceea ce priveste vechimea, nici gradul de rudenie. Vinul obtinut din Tamaioasa era foarte apreciat, vechii greci transportandu-l, in amfore, in porturile Marii Mediterane. Vinul a fost folosit, o perioada, de greci, ca moneda de schimb. Cu timpul, trupele romane, odata cu extinderea imperiului, au inceput sa transporte nu numai vin, ci si butasi proveniti din acest soi, care a ajuns sa fie cultivat in multe locuri din jurul Mediteranei. Odata ajuns in Dacia, soiul s-a extins rapid, butasii fiind adusi pe Dunare. Prima data se pare ca au ajuns in zona actualei podgorii Dragasani, de unde si denumirea de Tamaioasa de Dragasani. Soiul s-a adaptat foarte bine la conditiile climatice din tara noastra, in prezent cultivanduse in podgoriile de la Pietroasa, Dragasani, Stefanesti-Arges si in sudul judetului Dolj, iar pe suprafete mai restranse si in podgorii din Moldova, unde i se mai spune Busuioaca alba de Moldova. La Cotnari, formeaza, impreuna cu soiurile Grasa, Feteasca alba si Francusa, sortimentul traditional. Cum se obtine vinul Tamaioasa romaneasca? Din soiul Tamaioasa romaneasca se prepara vinuri albe aromate de o calitate deosebita, pentru obtinerea careia este necesara culegerea strugurilor la supramaturare. Astfel, are nevoie de microclimate unde sa i se asigure toamne lungi si insorite, iar strugurii sa acumuleze 240-250 g/l zaharuri. Strugurii sunt bogati in aroma, care este data mai ales de alcoolul terpenic (Terpineol) din pielita bobului. De aceea, pentru a extrage aroma, tamaioasa romaneasca trebuie macerata pe bostina timp de 1-2 zile, timp in care substantele aromate din pielita boabelor trec in must. Vinurile de Tamaioasa romaneasca sunt dulci sau demidulci, rareori seci, cu o tarie alcoolica de 12-12,5% vol. si un continut de zaharuri de peste 40 g/l. Au o culoare care variaza de la galben-auriu la chihlimbariu, in functie de varsta. Aroma specifica a vinului, ce aminteste de florile de camp, se pastreaza la invechirea in sticla pana la 7-8 ani, dupa aceasta perioada, intensitatea aromei incepand sa scada. La vinurile mai vechi, aroma capata noi valente, care sugereaza mirosul fagurelui de albine. Cu toate acestea, Tamaioasa romaneasca, fie ea tanara sau batrana, este un vin ce impresioneaza prin personalitatea puternica, academicianul Valeriu D. Cotea numindu-l "vinulcapodopera".
1. GRECU VIRGIL, Indrumatorul viticultorului amator. Soiurile rezistente de vita de vie si particularitatile lor de cultura, Editura: MAST. 2. GUTU .V., MATEESCU.FL., AVARVAREI.M., Cartea viei si a vinulu, Editura: MAST. 3. PRIEWE JENS, Vinul de la strugure in pahar. Tot ce trebuie sa stim despre vin, Editura: CASA. 4. http://vinul.ro 5. https://www.paradisverde.ro 6. https://www.scribd.com 7. www.scrigroup.com 8. https://www.gazetadeagricultura.info 9. www.horticultorul.ro 10. https://www.butasivitadevie.ro 11. https://www1.agerpres.ro
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.