Vinul Tamaioasa Romaneasca

Cuprins referat Cum descarc?

1. Importanta 2
Ce este vinul? 2
Care este originea vinului Tamaioasa romaneasca? 2
Cum se obtine vinul Tamaioasa romaneasca? 3
2. Tehnologia de cultivare 4
3. Modalitati de utilizare 8
4. Controlul calitatii 9
4.1. Examenul organoleptic 9
4.1.1. Examinarea vizuala a vinului 9
4.1.2. Aprecierea mirosului vinului 10
4.1.3. Aprecierea gustului vinului 10
4.2. Examenul fizico chimic 10
4.2.1. Determinarea densitatii relative 10
4.2.2. Determinarea concentratiei alcoolice 11
4.2.3. Determinare aciditatii totale a vinurilor 11
4.2.4. Determinarea extractului uscat total 12
4.2.5. Determinarea continutului de cenusa 12
4.2.6. Determinarea continutului de zahar (Metoda Schoorl) 12
5. Concluzii si recomandari 13
6. Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

1. IMPORTANTA VINULUI
Ce este vinul?
Vinul este o bautura alcoolica, obtinuta prin
fermentarea mustului de struguri proaspeti sau stafiditi.
Obtinerea vinului este un proces de lunga durata, care necesita o
ingrijire deosebita, incepand de la recoltarea strugurilor si pana la
invechirea, conditionarea si imbutelierea produsului. Materia
prima destinata obtinerii vinului o constituie strugurii.
Vita de vie ( Vitis vinifera ) se cultiva pe teritoriul tarii
noastre aproape in toate judetele. Din documentele arheologice gasite in diverse zone, rezulta ca
vita de vie a fost cultivata din cele mai vechi timpuri, iar vinul era folosit in cantitati mari chiar
de catre geto-daci. Deoarece clima si solul corespund cultivarii acestei valoroase plante, in tara
noastra se acorda o atentie deosebita extinderii viticulturii.
Vinul este una din bauturile alcoolice cele mai appreciate de catre consumatori, acesta
consumat cu moderatie are asupra orgaismului multiple actiuni benefice, fiind considerat de catre
marele biolog Pasteur ,,cea mai sanatoasa si igienica bautura". Vinul este (conform legii viei si
vinului in Romania 67-1997) bautura obtinuta exclusive prin fermentatia alcoolica completa sau
partiala a strugurilor proaspeti zdrobiti sau neydrobiti ori a mustului de struguri proaspeti.
Care este originea vinului Tamaioasa romaneasca?
Tamaioasa romaneasca, soi alb aromat, se cultiva pe teritoriul tarii noastre de peste
2.000 de ani, cu foarte mult timp inainte de invazia filoxerei, ceea ce explica incadrarea lui
printre soiurile romanesti autohtone. Denumirea de ''Tamaioasa'' provine de la latinescul
thymanea (tamaie), care, asociat cu ''romaneasca'', face trimitere la naturalizarea soiului pe
meleagurile noastre.
Tamaioasa romaneasca, soi de tip ''Muscat", adica tamaios, provine din Grecia Antica,
mai exact din sudul insorit al Eladei, si nu are nimic in comun cu soiul Muscat Ottonel, nici in
ceea ce priveste vechimea, nici gradul de rudenie. Vinul obtinut din Tamaioasa era foarte
apreciat, vechii greci transportandu-l, in amfore, in porturile Marii Mediterane. Vinul a fost
folosit, o perioada, de greci, ca moneda de schimb. Cu timpul, trupele romane,
odata cu extinderea imperiului, au inceput sa transporte nu numai vin, ci si
butasi proveniti din acest soi, care a ajuns sa fie cultivat in multe locuri din
jurul Mediteranei.
Odata ajuns in Dacia, soiul s-a extins rapid, butasii fiind adusi pe
Dunare. Prima data se pare ca au ajuns in zona actualei podgorii Dragasani, de
unde si denumirea de Tamaioasa de Dragasani.
Soiul s-a adaptat foarte bine la conditiile climatice din tara noastra, in prezent cultivanduse
in podgoriile de la Pietroasa, Dragasani, Stefanesti-Arges si in sudul judetului Dolj, iar pe
suprafete mai restranse si in podgorii din Moldova, unde i se mai spune Busuioaca alba de
Moldova. La Cotnari, formeaza, impreuna cu soiurile Grasa, Feteasca alba si Francusa,
sortimentul traditional.
Cum se obtine vinul Tamaioasa romaneasca?
Din soiul Tamaioasa romaneasca se prepara vinuri albe aromate de o calitate deosebita,
pentru obtinerea careia este necesara culegerea strugurilor la supramaturare. Astfel, are nevoie de
microclimate unde sa i se asigure toamne lungi si insorite, iar strugurii sa acumuleze 240-250 g/l
zaharuri. Strugurii sunt bogati in aroma, care este data mai ales de alcoolul terpenic (Terpineol)
din pielita bobului. De aceea, pentru a extrage aroma, tamaioasa romaneasca trebuie macerata pe
bostina timp de 1-2 zile, timp in care substantele aromate din pielita boabelor trec in must.
Vinurile de Tamaioasa romaneasca sunt dulci sau demidulci, rareori seci, cu o tarie
alcoolica de 12-12,5% vol. si un continut de zaharuri de peste 40 g/l. Au o culoare care variaza
de la galben-auriu la chihlimbariu, in functie de varsta.
Aroma specifica a vinului, ce aminteste de florile de camp, se pastreaza la invechirea in
sticla pana la 7-8 ani, dupa aceasta perioada, intensitatea aromei incepand sa scada. La vinurile
mai vechi, aroma capata noi valente, care sugereaza mirosul fagurelui de albine.
Cu toate acestea, Tamaioasa romaneasca, fie ea tanara sau batrana, este un vin ce
impresioneaza prin personalitatea puternica, academicianul Valeriu D. Cotea numindu-l "vinulcapodopera".


Fisiere in arhiva (1):

  • Vinul Tamaioasa Romaneasca.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. GRECU VIRGIL, Indrumatorul viticultorului amator. Soiurile rezistente de vita de vie
si particularitatile lor de cultura, Editura: MAST.
2. GUTU .V., MATEESCU.FL., AVARVAREI.M., Cartea viei si a vinulu, Editura:
MAST.
3. PRIEWE JENS, Vinul de la strugure in pahar. Tot ce trebuie sa stim despre vin, Editura:
CASA.
4. http://vinul.ro
5. https://www.paradisverde.ro
6. https://www.scribd.com
7. www.scrigroup.com
8. https://www.gazetadeagricultura.info
9. www.horticultorul.ro
10. https://www.butasivitadevie.ro
11. https://www1.agerpres.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!