Valorificarea sangelui in directia obtinerii unor variate sortimente de produse importante in viata cotidiana

Extras din referat Cum descarc?

1. Nota introductiva
Lucrarea are ca obiectiv prezentarea metodelor de reducere si minimizare a deseurilor din industria carnii, precum si valorificarea subproduselor care rezulta in urma fabricarii produselor din carne.
Omenirea se confrunta cu o importanta criza de resurse materiale si energetice, context in care criza alimentara se situeaza in prim plan. In aceasta situatie, se impune ca o masura de stringenta necesitate sa fie reprezentata de valorificarea in masura cat mai mare a substantelor utile din materiile secundare, rezultate in industria alimentara. 
Din principalele procese tehnologice care se realizeaza in industria carnii, rezulta mai multe produse secundare. Aceste produse secundare, precum si produsele care rezulta din prelucrarea industriala a lor, pot fi utilizate in: 
- alimentatia umana ;
- pentru furajarea animalelor ;
- in diferite scopuri tehnice :
- industria chimica ;
- industria farmaceutica ;
- industria textila .
In industria carnii, odata cu obtinerea produselor principale, rezulta si o serie de produse secundare, care reprezinta peste 25% din productia ramurii industriei carnii. O parte din aceste produse servesc ca materii prime pentru alte industrii, iar alta parte servesc pentru obtinerea de produse alimentare. 
Unele dintre produsele secundare, care in trecut au fost valorificate pe o scara foarte restransa, in prezent au utilizari multiple, putand servi la obtinerea de produse din toate cele trei categorii. In aceasta categorie intra si sangele rezultat in urma sacrificarii animalelor. 
Materialul fiind foarte vast pentru unele deseuri care servesc industriei cleiului, s-au atras atentia in mod special asupra importantei colectarii si conservarii corespunzatoare pentru prevenirea degradarii materiei prime. 
Pentru unele produse secundare care constituie baza unei industrii mari, ca de exemplu industria de medicamente opoterapice (opoterapia fiind metoda terapeutica care consta in administrarea de sucuri, extracte sau pulberi obtinute din tesuturi, organe sau din glande endocrine pentru a combate bolile organelor corespunzatoare la om), s-au dat numai indicatii privitoare la structura morfologica si compozitia in principii activi, precum si a domeniului de utilizare, pentru a se atrage atentia asupra importantei si asupra modului de recoltare. 
2. Orientari actuale asupra folosirii sangelui 
Sangele rezultat de la taierea animalelor in abatoare este un produs valoros datorita compozitiei chimice si a proprietatilor sale biologice, din aceasta cauza este folosit ca materie prima pentru obtinerea unor variate sortimente de produse. 
Continutul in substante proteice complexe in cantitati apropiate de continutul lor in carne, recomanda folosirea sangelui in scopuri alimentare. Pentru aceleasi consideratii, sangele este folosit pe o scara mare ca produs furajer, in special pentru animalele si pasarile tinere. 
Un domeniu larg de utilizare a produselor pe baza de sange il ofera industria usoara si chimica la prepararea cleiului de placaj, a spumogenului, emolientului pentru piei, in industria textila la apreturi rezistente la spalat, la fabricarea musamalelor, in industria hartiei la fabricarea hartiilor colorate cu lustru rezistent la apa, in industria fotografica la prepararea hartiei de copiat etc. 
In ultimii ani, sangele animalelor de abator se foloseste cu succes pentru obtinerea unui inlocuitor de sange - serul heterolog - care in practica medicala inlocuieste sangele donatorului. De asemenea, in unele tari este folosit la prepararea unei game de produse medicamentoase cu eficacitate insemnata in tratamentul anemiilor. 
Sangele, ca produs alimentar, este folosit pe o scara mai mare in Germania atat in industria preparatelor din carne cat si in industria cofetariei la inlocuirea albusului de ou. 
La combinatele mici situate in zone forestiere cu industrie de placaj se fabrica clei, la combinatele mijlocii se prepara plasma pentru preparate de carne si hematogen lichid pentru copii, iar la combinatele mari, utilate cu instalatii moderne, se fabrica un sortiment larg de produse alimentare, medicamentoase si tehnice, productia cea mai mare fiind rezervata fainii furajere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea sangelui in directia obtinerii unor variate sortimente de produse importante in viata cotidiana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

A. Carti
1. Alexandru si Dan Gatea - Valorificarea sangelui animal
2. Conf.dr. ing. Sehleanu C. Viorel - Tehnologia si controlul in industria carnii, Universitatea Dunarea de Jos din Galati
3. Dr.ing. Petru Alexe - Tehnologia carnii abatorizate, Galati, 1966
4. Macoveanu M., Ciobanu D., Leonte M., Nedeff V., Lungulescu G. - Minimizarea scazamintelor tehnologice in industria alimentara prin valorificarea subproduselor alimentare, vol. I, II, III, Ed. Tehnica-Info, Chisinau, 2005
B. Surse electronice
1. http://www.fabricadecarne.ro
2. http://www.scritube.com
3. http://www.wikipedia.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!