Valorificarea Propolisului

Extras din referat Cum descarc?

Etimologie
Cuvantul propolis vine din limba greaca si inseamna ,,partea dinaintea cetatii". Invatatii greci l-au denumit asa observand cum isi construiesc albinele stupul si ajungand la concluzia ca aceasta substanta joaca rolul de pavaza(protectie,aparare) impotriva agresorilor externi, propolisul facand din stup o adevarata cetate.
Propolis, numit si clei de albine, este un produs apicol sub forma solida, cu aspect de rasina.
Functiile propolisului in stup
Albinele produc propolis ca mijloc de aparare impotriva microbilor, a mucegaiurilor, pentru mumificarea intr-un invelis a intrusilor stupului, care sunt omorati de albine (cum ar fi alte insecte sau soareci), proces ce nu permite putrezirea lor.
Propolisul mai este folosit (de catre albine) pentru captusirea peretilor stupului cu un strat lucios, etans, care nu permite formarea curentilor de aer. Actiunea sa este antimicotica, bactericida si bacteriostatica, fapt ce previne imbolnavirea albinelor.
Producerea propolisului
Este un produs de digestie al albinelor si este cules de pe cel putin 20 de specii de arbori, in special de pe mugurii de plop si de arin, de pe frunzele, mugurii si scoarta coniferelor si a plopilor, a salicaceelor (salcii) si a prunilor. Materiile rasinoase astfel culese sunt amestecate de albine cu secretii salivare si ceara.
Producerea propolisului se face in acelasi timp cu cea a mierii si se realizeaza de catre albine specializate, in zilele calduroase, cand temperatura este mai mare de 20 ?C, moment in care acesta devine plastic. De la un stup se poate recolta o cantitate de 100 - 400 g de propolis, in functie de regiune.
Proprietati fizice
Propolisul se prezinta ca o masa lipicioasa de culoare variabila intre verde, maro si negru, avand miros aromat de rasini si balsamuri. Este solubil in alcool si eter si greu solubil in apa. Greutatea specifica este de 1,112 -1,136 g/cm3. Punctul de topire este situat intre 70 - 120 ?C. La temperatura de 37 ?C se inmoaie, iar la temperaturi scazute este casant.
Compozitie
Propolisul este compus din rasini vegetale, balsam de diferite compozitii, ceara, uleiuri eterice, fier, microelemente - cupru, zinc, mangan, cobalt-, la care se adauga polen, flavonoide, secretii ale glandelor salivare ale albinelor.
Compozitia propolisului variaza in functie de specia vegetala de pe care s-a cules, dar, in medie, acesta contine 55% rasini si balsamuri, 30% ceruri, 10% uleiuri eterice si 5%polen,proportii care sunt asemanatoare pentru orice fel de propolis. Acest subprodus contine fier, siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt si strontiu; are un continut ridicat de vitaminele B, E, C, H si P, precum si provitamina A.
VALORIFICARE
Se spune ca propolisul este cel mai natural antibiotic descoperit vreodata de om. Insa ,,inventatorii" propolisului sunt albinele, care il folosesc ca mijloc de aparare impotriva intrusilor, bolilor sau schimbarilor climatice.
Daca esti albina si vrei sa prepari propolis, reteta ar fi urmatoarea: se colecteaza rasina cu efect antibiotic de pe anumiti copaci (plop, mesteacan, pin, salcie), se mesteca vreme indelungata cu saliva cat cuprinde, si se depune in interiorul stupului, pe marginea ramelor si intre rame si podisor. Astfel stupul devine cu mult mai steril decat un spital modern, si este intarit ca o cetate


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Propolisului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!