In procesul de obtinere si prelucrare a uleiurilor vegetale rezulta o serie de subproduse si deseuri, care se utilizeaza astazi pe scara mare. Valorificarea complexa a intregii game de subproduse si deseuri are ca urmare o sensibila reducere a pretului de cost al uleiului finit si : mareste rentabilitatea intreprinderilor din ramura industriei de uleiuri vegetale. In plus, cantitati importante de subproduse si produse de valorificare a deseurilor sunt livrate la export. COJILE SEMINTELOR In industria uleiurilor si grasimilor vegetale a tarii noastre cojile semintelor de floarea - soarelui constituie primul deseu valoros pentru economia nationala, deseu care apare in procesul tehnologic de prelucrare a semintelor in vederea obtinerii uleiului, in urma operatiei de decorticare. La decorticare, insa nu toate cojile se indeparteaza din miezul oleaginos, ci in functie de procesul tehnologic aplicat in miez se lasa 8 - 12 % coaja. Semintele de floarea - soarelui cu continut ridicat de ulei, asa cum este cazul soiului romanesc "Record" care se prelucreaza curent in fabricile noastre contin 22 - 27 % coji. Masa hectolitrica a cojilor este 15 - 20 kg/hl. Folosirea cojilor semintelor de floarea - soarelui drept combustibil Compozitia chimica elementara a cojilor: carbon 51,0 % hidrogen 5,9 % oxigen si azot 45,0 % sulf 0,1 % Prin ardere, cojile furnizeaza 3500 - 4000 cal/kg. Cenusa rezultata prin combustibil reprezinta 0,8 - 1,2 % fata de coji, contine 10 - 12 % saruri de potasiu si este folosita in agricultura ca ingrasamant pe terenurile cultivate cu floarea - soarelui.
chimie-biologie.ubm.ro/.../VALORIFICARE (pdf.) http://www.agro-business.ro/productia-vegetala-valorificata-in-intregime-in-cadrul-interagro/2013/08/18/ multilingual.bionetsyst.com/.../175920131813355025..(pdf)
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.