Valoarea Nutritiva a Alimentelor

Extras din referat Cum descarc?

Produsul alimentar este constituit dintr-un amestec de substante organice si anorganice. Acest amestec contine substante necesare organismului uman, dar si substante indiferente si chiar substante antinutritionale. 
Dupa rolul pe care il au in metabolism, substantele utile din alimente, necesare organismului omenesc (trofinele), se impart in mai multe grupe: 
o substante cu rol energetic, care prin oxidare in organism furnizeaza energie calorica necesara proceselor vitale si cheltuielilor energetice datorate activitatii profesionale. Astfel de substante sunt, in principal, lipidele si glucidele; 
o substante cu rol plastic, regeneratoare de celule si tesuturi, cum sunt protidele; 
o substante cu rol catalitic, cum sunt vitaminele si elementele minerale; 
o substante cu rol senzorial, care impresioneaza simturile. 
Pentru a putea utiliza substantele complexe din alimente, organismul le hidrolizeaza cu ajutorul unui echipament enzimatic (existent in sucurile cavitatii bucale si ale tractului gastro-intestinal) pana la constituentii de baza.
Substantele valoroase din punct de vedere nutritiv nu sunt asimilate complet in organism. Gradul de asimilare depinde de mai multi factori, printre care: natura alimentului, gradul de prelucrare tehnologica, unele proprietati fizico-chimice etc. si este valabil pentru diferitele grupe de produse alimentare 
Gradul de asimilare al substantelor nutritive pentru diferite grupe de produse alimentare 
Grupe de produse alimentare Gradul de asimilare in % pentru: 
Protide Lipide Glucide 
Fainuri de grau de diferite extractii, produse de panificatie din aceste fainuri, paste fainoase, grau, orez, fulgi de ovaz 85 93 96 
Faina integrala, paine din aceasta faina, arpacas si alte grupe similare 70 92 94 
Legume 80 - 85 
Cartofi 70 - 95 
Fructe 85 95 90 
Zahar - - 99 
Produse zaharoase, miere, dulceata 85 93 95 
Ulei vegetal si margarina - 95 - 
Lapte, produse lactate si oua 96 95 98 
Carne, preparate din carne, peste si produse din peste 95 90 - 
In literatura stiintifica din domeniile biochimiei si igienei alimentare, a tehnologiei si merceologiei alimentare, valoarea nutritiva este prezentata deseori sub forma compozitiei chimice procentuale, cu sublinierea prezentei unora sau altora dintre trofine sau uneori, insotita de potentialul energetic exprimat in kcal/100g produs. 
Pentru un produs alimentar, valoarea nutritiva (cu cele patru laturi ale sale) constituie criteriul major in aprecierea calitatii. Astfel, calitatea marfurilor alimentare, privita drept grad de satisfacere a unei necesitati de consum de catre un corespondent material fabricat in acest scop, este expusa atat exigentelor ridicate de metabolizarea fara risc a substantelor nutritive existente, cat si exigentelor de ordin senzorial sau tehnic. 
Calitatea unui produs (sau a unui serviciu) reprezinta ansamblul proprietatilor si caracteristicilor care ii confera acestuia posibilitatea de a satisface nevoile explicite si implicite ale consumatorilor
Definitie globala privind capacitatea produselor de a raspunde nevoilor consumatorilor conform regulilor stabilite 
Nevoi 
Explicite Implicite 
satisfacere (gust, miros, proprietati organoleptice) 
serviciu (preparare rapida, conservare) 
?siguranta (igiena alimentara) 
?sanatate (factori nutritionali) 
Conceptul celor "4S" (satisfacere, serviciu, siguranta, sanatate)
Cei ,,4S" implicati confirma tendinta actuala de perfectionare a conceptului calitatii produselor alimentare, tinand cont de specificul acestora: ele sunt produse ingerabile si de aceea, reprezinta cea mai stransa legatura a omului cu ambientul natural. Asigurarea calitatii acestora presupune cunoasterea cat mai exacta a impactului lor cu piata (metabolica si economica) si cu mediul (natural si artificial). 
Pornind de la noul concept de valoare nutritiva, expertii nutritionisti au ajuns la concluzia ca o dieta corecta, o alimentatie optima, trebuie sa respecte patru legi esentiale: legea cantitatii, legea calitatii, legea echilibrului si legea adecvarii. 
A. Legea cantitatii presupune corelarea cantitatii de alimente ingerate cu necesitatile organismului, sa fie acoperite nevoile de crestere sau mentinere si consumurile de energie in diferite activitati. 
B. Legea calitatii implica un regim alimentar complet si variat in componenta sa, astfel incat sa ofere organismului toate substantele necesare: glucide, lipide, proteine, vitamine, elemente minerale s.a. 
C. Legea echilibrului implica pastrarea proportiilor corecte intre cantitatile diverselor substante care intra in componenta alimentelor consumate, astfel: 
- ?glucidele sa acopere 55 - 65% din necesarul energetic zilnic; 
- ?lipidele sa acopere 25 - 35% din necesarul energetic zilnic; 
- ?proteinele sa acopere 10 - 15% din necesarul energetic zilnic; 
D. Legea adecvarii presupune ca alegerea, prepararea si cantitatea alimentelor sa fie strans corelata si adaptata greutatii, varstei, starii fiziologice si genului de activitate depusa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valoarea Nutritiva a Alimentelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!