Utilizarea Uleiurilor Esentiale in Conservarea Alimentelor

Extras din referat Cum descarc?

Utilizarea uleiurilor esentiale in conservarea alimentelor
Numeroase ierburi si plante din flora spontana au fost utilizate de mii de ani pentru calitatile terapeutice, aromatice si, in acelasi timp pentru activitatea antimicrobiana a unor compusi obtinuti din aceste plante (Smid si Gorris, 1999). In multe cazuri, substantele antimicrobiene din plante sau "green chemicals", au o activitate legata de sistemul de rezistenta sau aparare impotriva bolilor microbiologice sau a insectelor. Adesea acestea au un gust sau o aroma particulara, ceea ce a dus la utilizarea lor in industria parfumurilor si a obtinerii de arome. Ierburile si condimentele au fost utilizate, din antichitate, nu numai pentru imbunatatirea gustului, dar si drept conservanti sau antioxidanti (Beuchat, 1994; Cutler, 1995; Nakatani, 1994). 
Utilizarea uleiurilor esentiale in conservarea alimentelor
Desi majoritatea uleiurilor esentiale din ierburi si condimente sunt clasificate ca fiind sigure, utilizarea lor in produsele alimentare in calitate de conservanti este limitata din cauza unor considerente de aroma, deoarece dozele antimicrobiene eficace pot depasi niveluri acceptabile ale caracteristicilor organoleptice. 
Exista, de asemenea, necesitatea de a investiga modul adecvat de aplicare a unui ulei esential intr-un produs alimentar. De exemplu, imersiunea, amestecarea, incapsularea, stropirea suprafetei, precum si de evaporarea pe ambalaje active, sunt metode promitatoare de adaugare a acestor compusi, care nu au fost pe larg investigati (P. Michael Davidson et. al. - 2005).
Exemple de uleiuri esentiale utilizate, de obicei in conservarea alimentelor si constituentii lor activi (Iscan et. al. - 2002; Flamini et. al. - 2002; Cimanga et. al. - 2002)
Uleiuri esentiale si componentele lor
Efectul uleiurilor esentiale asupra unor bacterii si, in special, asupra unor patogeni, a fost studiat foarte mult la nivel de laborator si s-au determinat importante variatii in functie de conditiile de testare. De exemplu, Echerichia coli s-a dovedit mult mai sensibila la uleiuri esentiale din salvie, rozmarin, chimion, usturoi si cimbru, in comparatie cu Pseudomonas fluorescens sau Serratia marcescens (Farag si altii, 1989), in timp ce din cimbru si oregano, in comparatie cu Pseudomonas aeruginosa (Paster si altii, 1988). Deans si Ritchie (1987) au studiat efectul a 50 uleiuri esentiale din plante sau asupra a 20 genuri de bacterii si au concluzionat ca, atat bacteriile Gram-pozitive, cat si cele Gram-negative sunt susceptibile, dar limitele impactului asupra lor sunt foarte variate. Tassou si Nichas (1995) au aratat ca uleiul de Pistacia lentiscus var.chia inhiba dezvoltarea unor patogeni alimetari, ca Salmonella enteridis, in laptele degresat.
Uleiuri esentiale si componentele lor
Efectele antifungice ale compusilor existenti in uleiurile esentiale din ierburi, condimente si alte materiale vegetale au fost cercetate impotriva unor specii importante producatoare de toxine sau implicate in degradarea produselor alimentare, cum ar fi Penicillium si Aspergillus, dar s-au obtinut rezultate contradictorii (Aktug si Karapinar, 1987; Azzouz si Bullerman, 1982; Caccioni si Guizzardi, 1994; Paster si altii, 1988). In timp ce unii cercetatori au stabilit o actiune inhibitoare, altii au determinat un efect stimulativ. Din nou, matricea alimentului pare a avea o influenta decisiva aici si, de aceea, efectul inhibitor trebuie stabilit si standardizat in functie de produsul alimentar si de conditiile practice de testare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Uleiurilor Esentiale in Conservarea Alimentelor.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!