Utilizarea Ciupercii Aspergillus Niger

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 11 în total
Mărime: 142.78KB (arhivat)
Publicat de: Romi Croitoru
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Aspergillus niger

Aspergillus niger este o ciuperca si unul dintre cele mai comune specii din genul Aspergillus.

Se gasesc in sol si sunt larg distribuite geografic, fiind observate într-o gamă largă de habitate, deoarece ele pot coloniza o mare varietate de substraturi.

Este de obicei responsabila pentru mucegaiul negru într-o varietate de fructe,legume si cereale.

Ea produce metaboliţi toxici care afectează în primul rând plantele, dar se poate raspandi de asemenea, la om prin inhalarea sporilor sau ingerarea plantelor infectate.

Aspergillus niger

Deşi ciuperca poate fi dăunătoare pentru oameni şi plante, are, de asemenea, utilizări benefice,precum:

Utilizari in industria alimentara:

Ajuta la producerea unor enzime:amilaze, amiloglucozidaza, celulaze, lactază, invertază, pectinaze

Producerea de acid citric si acid gluconic

3. Obtinerea ceaiului pu-erh

1.Producerea de enzime

Multe enzime utile sunt produse cu ajutorul fermentatiei industriale de A. niger.

Aceste microorganisme au capacitatea de a produce in general un complex enzimatic hidrolitic,care ofera mai multe avantaje fata de sursele de enzima de origine animala sau vegetala, datorita  posibilitatilor de a se dezvolta si produce enzime pe medii de cultura ieftine, in instalatii speciale.

Enzimele produse de microorganisme sunt utilizate în industria alimentară pentru bioconversia unor substanţe în altele, dar şi în alte scopuri (îmbunătăţirea calităţii produselor alimentare, creşterea capacităţii de conservare, creşterea digestibilităţii prin hidroliza enzimatică,îndepărtarea compuşilor nedoriţi din materiile prime sau produse alimentare, îmbunătăţirea tehnologiilor de prelucrare a produselor alimentare în sensul simplificării, scurtării procesului tehnologic şi micşorarea costurilor energetice etc

Amilazele sunt enzime din clasa hidrolazelor,ele catalizeaza reactia de hidroliza a legaturilor α glicozidice din amidon,glicogen sau alte poliglucide,cu formare de dextrine,maltoza,glucoza.Avem 3 tipuri de amilaze:α-amilaze,β-amilaze,ץ-amilaze.

Amiloglucozidaza este o enzima care degradeaza amidonul pana la glucoza. În practică, se preferă folosirea amiloglucozidazei fungice obţinută din Aspergillus niger şi Aspergillus delemar, cea din A. niger având o stabilitate termică mai bună. Efectele acesteia asupra volumului pâinii sunt mai bune decât cele ale α-amilazei, iar combinaţia amiloglucozidază - α-amilază bacteriană previne instalarea lipiciozităţii miezului. SAN Extra L este o amiloglucozidaza produsa prin fermentarea submersa a unei tulpini de Aspergillus niger modificata genetic. SAN Extra L este folosit in industria alcoolului pentru zaharificarea plamezilor care contin amidon lichefiat.

Conținut arhivă zip

  • Utilizarea Ciupercii Aspergillus Niger.ppt

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Biosenzori 1

TRADUCTOARE BIOLOGICE. REACŢII ANALITICE DE TIP ENZIMATIC. DETERMINAREA GLUCOZEI PRIN METODA GOD (GLUCOZOXIDAZĂ) Selectivitatea şi specificitatea...

Te-ar putea interesa și

Analiza senzorială a băuturilor carbogazoase - apă tonică și băutură cu aromă de grefe

1. Generalitati despre Analiza Senzoriala Proprietatile senzoriale constituie unul dintre cei mai importanti factori de analiza a unui produs...

Implementarea sistemului HACCP pentru obținerea unui produs alimentar

Introducere 1. Sistemul HACCP- Etapele de implementare 2. Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) se traduce prin "Analiza hazardelor...

Enzime Pectolitice

Substanţele pectice Substanţele pectice sunt răspândite în produse de origine vegetală (tulpini, frunze, rădăcini, fructe), asigurând acestora...

Metode biotehnologice de reciclare a produselor reziduale și de biodegradare a apelor uzate din industria smântânii

1. Introducere Smantana este o emulsie de grasime in plasma cu un continut de grasime ce variaza de la 20-60%, substanta uscata negrasa(proteine,...

Utilizarea Fungilor Filamentoși în Industria Chimică

INTRODUCERE În contrast cu dimensiunile atât de mici ale microorganismelor, rolul lor în natură este imens. Implicate direct în uriașele...

Genul Aspergillus

Introducere Genul Aspergillus prezinta un deosebit interes, pe de o parte datorita aplicatiilor biotehnologice precum si datorita faptului ca unii...

Modalități de Reducere a Conservanților din Alimente

Introducere Antimicrobiene naturale se găsesc în plante, microbi, insecte, precum şi animale. Acest capitol se concentrează pe antimicrobiene...

Caracteristici Generale și Definirea Procesului Fermentativ

Procesul fermentativ se definește ca fiind un ansamblu de reacții biochimice prin care substanțele organice, în special compușii glucidici, sunt...

Ai nevoie de altceva?