Extras din referat
Aspergillus niger
Aspergillus niger este o ciuperca si unul dintre cele mai comune specii din genul Aspergillus.
Se gasesc in sol si sunt larg distribuite geografic, fiind observate într-o gamă largă de habitate, deoarece ele pot coloniza o mare varietate de substraturi.
Este de obicei responsabila pentru mucegaiul negru într-o varietate de fructe,legume si cereale.
Ea produce metaboliţi toxici care afectează în primul rând plantele, dar se poate raspandi de asemenea, la om prin inhalarea sporilor sau ingerarea plantelor infectate.
Aspergillus niger
Deşi ciuperca poate fi dăunătoare pentru oameni şi plante, are, de asemenea, utilizări benefice,precum:
Utilizari in industria alimentara:
Ajuta la producerea unor enzime:amilaze, amiloglucozidaza, celulaze, lactază, invertază, pectinaze
Producerea de acid citric si acid gluconic
3. Obtinerea ceaiului pu-erh
1.Producerea de enzime
Multe enzime utile sunt produse cu ajutorul fermentatiei industriale de A. niger.
Aceste microorganisme au capacitatea de a produce in general un complex enzimatic hidrolitic,care ofera mai multe avantaje fata de sursele de enzima de origine animala sau vegetala, datorita posibilitatilor de a se dezvolta si produce enzime pe medii de cultura ieftine, in instalatii speciale.
Enzimele produse de microorganisme sunt utilizate în industria alimentară pentru bioconversia unor substanţe în altele, dar şi în alte scopuri (îmbunătăţirea calităţii produselor alimentare, creşterea capacităţii de conservare, creşterea digestibilităţii prin hidroliza enzimatică,îndepărtarea compuşilor nedoriţi din materiile prime sau produse alimentare, îmbunătăţirea tehnologiilor de prelucrare a produselor alimentare în sensul simplificării, scurtării procesului tehnologic şi micşorarea costurilor energetice etc
Amilazele sunt enzime din clasa hidrolazelor,ele catalizeaza reactia de hidroliza a legaturilor α glicozidice din amidon,glicogen sau alte poliglucide,cu formare de dextrine,maltoza,glucoza.Avem 3 tipuri de amilaze:α-amilaze,β-amilaze,ץ-amilaze.
Amiloglucozidaza este o enzima care degradeaza amidonul pana la glucoza. În practică, se preferă folosirea amiloglucozidazei fungice obţinută din Aspergillus niger şi Aspergillus delemar, cea din A. niger având o stabilitate termică mai bună. Efectele acesteia asupra volumului pâinii sunt mai bune decât cele ale α-amilazei, iar combinaţia amiloglucozidază - α-amilază bacteriană previne instalarea lipiciozităţii miezului. SAN Extra L este o amiloglucozidaza produsa prin fermentarea submersa a unei tulpini de Aspergillus niger modificata genetic. SAN Extra L este folosit in industria alcoolului pentru zaharificarea plamezilor care contin amidon lichefiat.
Conținut arhivă zip
- Utilizarea Ciupercii Aspergillus Niger.ppt