Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7280
Mărime: 11.51MB (arhivat)
Publicat de: Sonia Cîrstea
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Utilaje pentru despicare şi porţionare

Utilaje pentru despicare si porţionare sunt destinate despicării carcaselor animalelor in jumătăţi şi sferturi, tarnşării carnii şi regiuni anatomice, tăierii oaselor şi detasării coarnelor de carcasă.

In cateogoria acestor utilaje sunt incluse ferăstraiele elecrice.

Ferăstariele elecrice utilizate in industia cărnii, dupa felul de montare pot fi staţionare sau mobile, iar după forma pânzei, lamelare sau circulare (cu pânză discoidală). Pânza se confecţionează din foaie de oţel de 2-3 mm.

Ferăstraie electrice staţionare

Ferăstariele cu pânza lamelară. Pentru porţionarea cărnii în bucăţi de 0,5-1 kg si fasonarea şuncilor si afumăturilor se folosesc ferăstraie staţionare cu pânză lamelară format dintr-un corp metallic 6 pe care sunt montate două roţi, una inferioara de acţionare si alta superioară 5 prevazută cu un dispozitiv de întindere 4 a pânyei. Peste cele doua roţi este trecută o pânză de ferăstaău lamelară fără capăt 10.

Pentru porţionare, bucata de carne este aşezată pe masa cu role 2 a maşinii şi împinsă către pânza ferăstrăului. Dimensiunile bucătilor porţionate sunt determinate printr-un limitator 9 ce poate fi manevrat cu ajutorul roţii 3.

Ferăstrău cu pânză circular. Pentru tăierea oaselor, separarea coarnelor şi porţionarea blocurilor congelate se folosesc ferăstraie stationare circulare

Componenta de bază a acestui ferăstrău este pânza discoidală 6, montată pe axul motorului electric 5, acoperită cu apărătoarea de protecţie 1.

Toate componentele sunt montate pe o masă 2 pe care montat un sistem de presare 3 care poate glisa paralel cu pânza discoidală. Cu acest sistem se prind oasele ce sunt apoi împinse spre pânza pentru a fi tăiate.

Pânza discoidala depăşeşte suprafaţa mesei cu o treime din diametrul său şi este acoperită cu apărătore de protecţie 4 care se poate ridica prin împingerea obiectului supus tăierii.

Pentru corecta exploatare a ferăstrăului este neapărat necesară centrarea perfectă a pânzei discoidale pe axul motor şi fixarea ei cu ajutorul piuliţei şi contrpiuliţei.

O atenţie deosebită trebuie dată sensului de învârtire a pânzei discoidale. Sensul trebuie ales în aşa fel incât, prin învârtirea pânzei, obiectul de tăiat să fie preset pe masă.

Ferăstraie electrice mobile

Ferăstraie mobile lamelare sunt folosite în general la despicarea carcaselor bovinelor atât separate cât şi în linii conveioriyate.

Ferăstrăul este format din carcasa 2 în care se găseşte mecanismul bielă-manivelă 4 care este pus în mişcare de motorul electric 1 aşezat vertical. Mecanismul bielă-manivelă imprimă mişcarea de du-te-vino pânzei lamelare 11 care are un capăt prins în articulaţia 8, iar celălalt liber glisând în suportului 12.

Pentru a uşura manipularea acesta este suspendat de un scripete cu folosirea unei contragreutăţi. Pentru efectuare despicării, operatorul ţine cu ambele mâini ferăstrăul în poziţie orizontală, mânerul 3 servind pentru menţinerea direcţiei pânzei pe linia de tăiere, iar mânerul 13 pentru apăsarea pânzei pe direcţia sus-jos. Mişcarea lateral a ferăstrăului în timpul despicarii poate duce la ruperea pânyei. Apăsarea pânyei pe directia sus-jos trebuie facută uniform şi moderat. Pornirea motorului se face înainte de aşejarea pânzei pe direcţia de tăiere.

Preview document

Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 1
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 2
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 3
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 4
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 5
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 6
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 7
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 8
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 9
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 10
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 11
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 12
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 13
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 14
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 15
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 16
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 17
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 18
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 19
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 20
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 21
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 22
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 23
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 24
Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Utilaje pentru Prelucrarea Mecanica a Carnii.doc

Alții au mai descărcat și

Procedeul Tehnologic de Fabricare a Chefirului

Original din Caucaz, chefirul se fabrica în prezent în aproape toate tarile europene. Este rezultatul unei duble fermentatii lactica, produsa de...

Procesul Tehnologic de Fabricare a Berii

1. Scurt istoric Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu...

Proiect la utilaj tehnologic - mașină de tocat carne

Introducere Pentru a satisface cerinţele mereu crescînde ale consumatorilor în cele mai necesare şi preţioase produse alimentare şi pentru a...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Analiza senzorială a laptelui de consum

Aprecierea calităţii senzoriale a laptelui de consum începe prin examinarea atentă a etichetei şi a marcării produsului propus pentru analiză. Este...

Utilaje Folosite la Fabricarea Preparatelor Crud-Uscate

Utilaje folosite la formarea compoziţiei pentru salamuri crud-uscate-maturate. Malaxorul cu cuvă transportabilă. Se foloseşte pentru...

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ privind Utilizarea Tehnologiei de Procesare la Abatorizare a Porcinelor prin Opărire și Jupuire

CAPITOLUL I : Definirea temei : Abatorizarea reprezintă o activitate tehnologică prin care se asigură ,prin sacrificarea în anumite condiţii a...

Salamuri crude cu maturare rapidă și cârnați Ghiudem

Cap.1 TEMA Să se proiecteze o secţie de preparate crude si uscate cu o capacitate de 2 t/zi având următoarea gamă sortimentală : 1. Salamuri...

Proiect achiziții salam cu cașcaval

1 Motivatie alegere produs Firma SC. Carnimpex. SRL are in structura sa o sectie de prelucrare superioara a carnii, obiectul de activitate...

Lucrare de implementare a planului HACCP - studiu de caz - ruladă de pui

RULADA DE PUI Pentru a prepara rulada de pui avem nevoie de: -Materii prime(100 g): Piept dezosat din pui 28 kg Pulpe dezosate 42 kg Bradt de...

Proiectarea unui Abator de Porcine

1. INTRODUCERE Abatoarele sunt construcții inchise în care este posibilă sacrificarea simultană a mai multor animale.Utilarea lor este concepută...

Procesul tehnologic pentru înființarea unei unități de prelucrare a cărnii

I Spatiu de productie (amplasare si,constructie) In domeniu productiei alimentare si in special in prelucrarea carnii unitatea trebuie sa...

Tehnologia de obținere a crenvurștilor și a polonezilor

Capitolul I Noțiuni introductive Tehnologia alimentelor reprezintă un domeniu tot mai vast,alimentul depăşind limita de hrană pur şi simplu. Dacă...

Elaborarea proiectului pentru secția carne

Introducere Alimentatia publica este un sector al comertului cu amanuntul avind ca specific al activitatii transformarea unor materii prime...

Ai nevoie de altceva?