Utilaje pentru Prelucrarea Mecanică a Cărnii

Extras din referat Cum descarc?

Utilaje pentru despicare si portionare
Utilaje pentru despicare si portionare sunt destinate despicarii carcaselor animalelor in jumatati si sferturi, tarnsarii carnii si regiuni anatomice, taierii oaselor si detasarii coarnelor de carcasa.
In cateogoria acestor utilaje sunt incluse ferastraiele elecrice.
Ferastariele elecrice utilizate in industia carnii, dupa felul de montare pot fi stationare sau mobile, iar dupa forma panzei, lamelare sau circulare (cu panza discoidala). Panza se confectioneaza din foaie de otel de 2-3 mm.
Ferastraie electrice stationare
Ferastariele cu panza lamelara. Pentru portionarea carnii in bucati de 0,5-1 kg si fasonarea suncilor si afumaturilor se folosesc ferastraie stationare cu panza lamelara format dintr-un corp metallic 6 pe care sunt montate doua roti, una inferioara de actionare si alta superioara 5 prevazuta cu un dispozitiv de intindere 4 a panyei. Peste cele doua roti este trecuta o panza de ferastaau lamelara fara capat 10.
Pentru portionare, bucata de carne este asezata pe masa cu role 2 a masinii si impinsa catre panza ferastraului. Dimensiunile bucatilor portionate sunt determinate printr-un limitator 9 ce poate fi manevrat cu ajutorul rotii 3.
Ferastrau cu panza circular. Pentru taierea oaselor, separarea coarnelor si portionarea blocurilor congelate se folosesc ferastraie stationare circulare
Componenta de baza a acestui ferastrau este panza discoidala 6, montata pe axul motorului electric 5, acoperita cu aparatoarea de protectie 1.
Toate componentele sunt montate pe o masa 2 pe care montat un sistem de presare 3 care poate glisa paralel cu panza discoidala. Cu acest sistem se prind oasele ce sunt apoi impinse spre panza pentru a fi taiate.
Panza discoidala depaseste suprafata mesei cu o treime din diametrul sau si este acoperita cu aparatore de protectie 4 care se poate ridica prin impingerea obiectului supus taierii.
Pentru corecta exploatare a ferastraului este neaparat necesara centrarea perfecta a panzei discoidale pe axul motor si fixarea ei cu ajutorul piulitei si contrpiulitei.
O atentie deosebita trebuie data sensului de invartire a panzei discoidale. Sensul trebuie ales in asa fel incat, prin invartirea panzei, obiectul de taiat sa fie preset pe masa.
Ferastraie electrice mobile 
Ferastraie mobile lamelare sunt folosite in general la despicarea carcaselor bovinelor atat separate cat si in linii conveioriyate.
Ferastraul este format din carcasa 2 in care se gaseste mecanismul biela-manivela 4 care este pus in miscare de motorul electric 1 asezat vertical. Mecanismul biela-manivela imprima miscarea de du-te-vino panzei lamelare 11 care are un capat prins in articulatia 8, iar celalalt liber glisand in suportului 12.
Pentru a usura manipularea acesta este suspendat de un scripete cu folosirea unei contragreutati. Pentru efectuare despicarii, operatorul tine cu ambele maini ferastraul in pozitie orizontala, manerul 3 servind pentru mentinerea directiei panzei pe linia de taiere, iar manerul 13 pentru apasarea panzei pe directia sus-jos. Miscarea lateral a ferastraului in timpul despicarii poate duce la ruperea panyei. Apasarea panyei pe directia sus-jos trebuie facuta uniform si moderat. Pornirea motorului se face inainte de asejarea panzei pe directia de taiere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Utilaje pentru Prelucrarea Mecanica a Carnii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!