Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2837
Mărime: 1.92MB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Univ. Dr. Ing. Teodor-Ioan Trasca
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI

Extras din referat

USCATORUL PRIN PULVERIZARE CU TEHNICA DE USCARE

Tehnica de uscare prin pulverizare este cea mai utilizată pentru prepararea alimentelor sub formă lichidă şi semilichidă (soluţii, suspensii, paste). Aceste produse sunt pulverizateşi amestecate cu aer cald, picăturile lichide având diametrul de 10-200µm, deci o suprafaţămare expusă uscării. Diametrul picăturilor lichide fiind mic, distanţa dintre centrul picăturilor şi suprafaţa exterioară este mică uscarea fiind foarte rapidă (1-20 s). Având în vedere efectul de răcire prin evaporare, suprafaţa particolelor lichide nu depăşeşte mult temperatura termometrului umed al aerului de uscare, până ce picăturile nu sunt complet uscate.

Uscarea prin pulverizare prezintă, deci, următoarele avantaje:

- uscarea se face în aer, de regulă într-o singură fază de prelucrare;

- uscarea are loc la temperaturi joase, chiar dacă aerul folosit are temperaturi mari (> 1000C);

- pulverizarea realizează o suprafaţămare de evaporare, care duce la un contact mai intim intre agentul de uscare şi produs şi, în cosencinţă, uscarea picăturilor are loc într-un timp foarte scurt;

- în faza finalăa uscării, temperaturaparticolelor solide este aproximativ aceiaşi cu a mesei de aer umed, aşa că se evită supraîncălzirea şi, deci, nu se modifică prea mult caracteristicile iniţiale ale produsului;

- produsul rezultat este sub formă de pulbere aproape omogenă, deci nu mai necesită altă operaţie de mărunţire;

- instalaţiile pot fi compet automatizate.

Fig. 1. Componentele unui uscător prin pulverizare cu reciclare pulbere fină:

A-ventilator; B-filtru de aer; C-încălzitor de aer; D-camera (turn) de uscare;

E-pompă de alimentare; F-tanc de alimentare; G-atomizor; H-valvă rotativă; I-transportor pentru produsul pulbere; J-conductă pentru evacuare aer din camera de uscare; K-separator aer/pulbere (ciclon); L-ventilator eliminare aer; M-valvă rotativă; N-linie pentru reciclare pulbere fină

Componentele principale ale unei instalaţii de uscare prin pulverizare (fig. 1) la temperatură ridicată sunt următoarele:

Componenta de încălzire a aerului necesar uscării – baterii de încălzire – unde aerul este încălzit cu abur sau gaze de aerare. Pentru uscare pot fi folosite şi direct gazele de ardere, ceea ce îmbunătăţeşte eficienţa termică a uscătorului, dar există pericolul contaminării produsului cu compuşii nitraţi/nitriţi precum şi cu N-nitroyodimetilamină;

Componenta de pulverizare a lichidului în picături fine, picăturile mari conducând la uscarea neuniformă, cu posibilitatea de lipire a produsului pulbere pe pereţii camerei de uscare. Mărimea picăturilor lichide determină densitatea produsului finit şi propietatea de reconstituire. Componenta de pulverizare poate fi tipul (fig. 2):

- dispozitiv centrifugal sau rotativ;

- duze de pulverizare sub presiune;

- pulverizatoare pneumatice (pentru cele două fluide).

Fig. 2. Dispozitive de pulverizare:

A - dispozitive centrifugale: a-cu canale circulare în secţiune; b-cu canale rectangulare în secţiune; c-cu canale ovale în secţiune; B - dispozitiv de pulverizare sub presiune de lichid; C - dispozitiv de pulverizare cu două fluide sub presiune: 1-intrare lichid; 2-intrare aer

La dispozitivul centrivugal, lichidul se introduce aproape de centrul sau de rotaţie. În acest fel se accelerează particolele la viteza periferică a automozorului cu Ф = 50-300 mm şi v = 5000-10000 rot/min. Particolele lichide vor avea diametrul de 1-600 µm. Un asemenea dispozitiv nu este blocabil şi nu este erodat de particolele solide existente în lichid. Permit şi pulverizarea produselor vâscoase la presiuni de pompare reduse. Se pot folosi atomizoare cu canale circulare, retangulare sau ovale în secţiune.

Componenta de tip duză, cu diametrul de 0,4-4 mm, necesită o presiune de pompare a lichidului de 5-50 MN/ . În duză, datorită unui filet, lichidul capătă o mişcare elicoidală, producându-se la ieşire un con de împrăştiere. Diametrul particolelor pulverizate este de 10-800 µm, particolele având o vacuolă în interior. Duzele pot fi blocate sau erodate de particolele solide din lichid. Pentru pulverizarea lichidelor vâscoase sunt necesare presiuni foarte mari.

Componenta de pulverizare cu două fluide foloseşte canalul central pentru lichid, iar cel exterior pentru agentul de pulverizare. Se produce un efect „Venturi”, mărimea particolelor putând fi variată prin modificarea raportului lichid/gaz. Acest dispozitiv se poate bloca sau eroda de particolele solide din lichidul ce se pulverizează;

Preview document

Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 1
Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 2
Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 3
Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 4
Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 5
Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 6
Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 7
Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 8
Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 9
Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 10
Uscătorul prin pulverizare cu tehnică de uscare - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Uscatorul prin Pulverizare cu Tehnica de Uscare.doc

Alții au mai descărcat și

Climatizare

TEMA DE PROIECT Sa se proiecteze o instalatie de conditionare a aerului necesara unei sectii de producere a vinului alb cu o capacitate de 7000...

Laptele și Produsele Lactate

I. GENERALITATI 1.1 Standardizarea – definitie si rol Conform definitiei date de Organizatia Internationala de Standardizare, standardul (norma)...

Produsele horticole, calitate și păstrare

INTRODUCERE Produsele horticole au o mare importanta în alimentaţia populaţiei, acestea folosindu-se atât în stare proaspătă cât şi ca materii...

Utilaje pentru Distilarea Produselor Vinicole

11. Utilaje pentru distilarea produselor vinicole 11.1. Distilarea produselor vinicole Amestecurile omogene formate din doua sau mai multe...

Utilaj Tehnologic în Industria Alimentară

Conform acestei metode- metoda bifazică aluatul se prepară în două faze: maia- aluat. În I fază se pregăteşte maia lichidă sărată (MLS) cu...

Impactul tehnologiei de obținere a preparatelor din carne

Introducere Din totalul carnii destinate prelucrarii industriale, preparatele de carne detin ponderea cea mai mare (peste 70%), fiind in continua...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia Brinzeturilor Moi de Tip Roquefort

Introducere Industria laptelui ocupă un loc deosebit în industria alimentară a sectorului agro-industrial. Această poziţie este condiţionată de...

Te-ar putea interesa și

Fabricare Lapte Praf

Memoriu justificativ Hrana constituie un factor indispensabil pentru om şi animale, deoarece asigură energia şi substanţele de baza necesare...

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Instalația tehnologică pentru obținerea laptelui praf

Tema de proiectare Sa se proiecteze o instalatie tenologica pentru obtinerea laptelui praf Memoriu justificativ Laptele este un aliment valoros,...

Controlul de Calitate pe Flux Tehnologic al Laptelui Praf

1. Definitia produsului Laptele este un aliment valoros, însa relativ perisabil , datorită contaminării sale cu microorganisme, înca de la...

Linia tehnologică pentru conservare prin deshidratare a fructelor și legumelor

1.Introducere Legumele şi fructele în stare proaspătă sau prelucrată sunt produse indispensabile datorită valorii lor nutritive şi gustative...

Prevenirea și Controlul Integrat al Poluării Privind Incinerarea Deșeurilor

Capitolul I 1. Prezentarea generala a industriei 1.1 Introducere Orice activitate umană este generatoare de deşeuri. Orice deşeu produs ca...

Praf de Ouă

I. INTRODUCERE Istoric Ouale de pasare au constituit un aliment pretios încă din perioada preistorică, atât în perioada în care se vâna cât şi...

Mixul de Înghețată

Mixul de înghețată Acesta este un ulei-în-apă, emulsie compusă din 10-12% grăsime dispersată într-o soluţie apoasă care conţine proteine şi unele...

Ai nevoie de altceva?