Untul și margarina

Referat
6/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4287
Mărime: 23.15KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cziriac Jolti
facultatea de protectie a mediului, referat despre fabricarea si prelucrarea untului si margarinei,

Extras din referat

Margarina a aparut în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cînd untul se gasea tot mai greu. O echipa de cerceători americani a avut atunci ideea să ia diverse uleiuri vegetale, să le incalzeasca la 150'C si să le adauge hidrogen în prezenta unor catalizatori de nichel, ca să se intarească. A fost obtinut un produs alb asemanător cu untul ca si consistenta si cu... plasticul ca structură moleculară, adică margarina. Din al Doilea Razboi Mondial pană acum, margarina s-a "îmbogatit" cu coloranti, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac să miroasă a lapte mai tare decît laptele.

Hidrogenarea este un procedeu tehnologic aplicat la nivel industrial, care implica in final adăugarea de hidrogen(H2). Grăsimile vegetale devin semi-solide sau solide la temperatura camerei si tartinabile. Grav este însa că niste grasimi de origine vegetală, sanătoase la inceput, sînt transformate astfel în grăsimi saturate artificiale. Aceste grăsimi sînt asemănătoare celor animale, dar sînt extrem de periculoase pentru sănătate…

O grăsime polinesaturată - uleiul de floarea-soarelui, de exemplu - este transformată prin hidrogenare intr-o grăsime saturată, apropiată de cea animală, dar obtinută in mod artificial. Lucrul acesta se razbună, pentru ca hidrogenarea artificială împrima calitati nutriţionale negative produsului. În procesul de hidrogenare, sint generaţi acizi grasi TRANS, care constituie cauza bolilor cardiovasculare si neurodegenerative. Consumul de margarină si implicit de acizi grasi TRANS provoacă nasterea unor copii cu greutate scazuta si cu circumferinţa mică a craniului. Femeile care alăpteaza trebuie sa evite asemenea grăsimi, pentru că ajung in laptele matern si apoi in organismul sugarului.

In Uniunea Europeana si in Statele Unite ale Americii este obligatorie etichetarea nutritională a produselor, prin evidentierea continutului de grasimi totale, din care in mod clar trebuie indicată si cantitatea de acizi grasi TRANS. In România, din pacate, foarte multi producatori ii păcălesc (ca să nu zicem că ii inseală in mod josnic) pe consumatorii care nu au cultura nutritională. In loc de "grăsimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate", pe eticheta produselor comercializate in ţara noastra nu scrie decât "grăsimi vegetale".

Aceasta este mica legenda a margarinei - un amestec de grăsimi asemanatoare cu cele din alimentele prajite mult timp, greu de transformat de organism in energie. Atunci când aceste grâsimi sunt metabolizate de catre organism, au "darul" sa încurce o multime de procese naturale:

- sunt încorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, impiedicand activitatea acestora. Aceasta înseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer. Nutritionistii spun că nu există mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decat consumul de margarina si de alimente prajite.

- iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curăta peretii vaselor de sange, ceea ce inseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator pe ansamblu.

- favorizează formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei.

- solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizate.

Când grăsimile asa-zis vegetale din margarină sint incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, ele impiedica activitatea acestora. Aceasta inseamna că se ajunge, treptat, la o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer. Nutritionistii spun, ca o glumă amară, că nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decât consumul de margarină si de alimente prajite.

Aceleasi grăsimi iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curăta peretii vaselor de sange, ceea ce conduce, pana la urma, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste formarea de depozite de grăsime pe talie si pe fese, determina aparitia celulitei si solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizată.

"Studii recente au dovedit ca grăsimile hidrogenate care contin acizi TRANS provoacă tulburari in metabolismul lipidelor, ceea ce se concretizează in ateroscleroza, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale. In acest context este vorba despre acizii grasi TRANS artificiali care se găsesc in margarină. Exista insa si acizi grasi TRANS care se gasesc in grăsimile naturale - carne de vita, unt. Acestia nu sînt atat de periculosi ca acizii grasi TRANS artificiali", arată prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Studii ale Institutului de Sănătate al SUA arată că, de fapt, toleranta organismului uman pentru acizi grasi TRANS artificiali este 0 (ZERO). Organismul nu suportă aceste otrăvuri.

Mai grav este ca aceste grasimi vegetale de tipul margarinei se gasesc în numeroase produse alimentare. Pentru a vă convinge de acest lucru, faceti un test: mergeti intr-un supermarket si cititi etichetele alimentelor! Veti vedea că margarina sau grasimile vegetale hidrogenate se ascund in foarte multe produse. Incepand de la maioneze si pana la unele sortimente de pâine, biscuiti, produse de patiserie, bomboane, ciocolata, snacksuri, chipsuri sau pop-corn, toate contin "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate".

Preview document

Untul și margarina - Pagina 1
Untul și margarina - Pagina 2
Untul și margarina - Pagina 3
Untul și margarina - Pagina 4
Untul și margarina - Pagina 5
Untul și margarina - Pagina 6
Untul și margarina - Pagina 7
Untul și margarina - Pagina 8
Untul și margarina - Pagina 9
Untul și margarina - Pagina 10
Untul și margarina - Pagina 11
Untul și margarina - Pagina 12
Untul și margarina - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Untul si Margarina.doc

Alții au mai descărcat și

Linie tehnologică de obținere a untului

I. INTRODUCERE Industria laptelui ocupa un loc deosebit in industria alimentara a sectorului agroindustrial. Laptele,ca materie prima, este un...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Linia tehnologică de obținere a untului cu 82% grăsime

INTRODUCERE Industria laptelui ocupă un loc deosebit în industria alimentară a sectorului agroindustrial. Laptele, că materie prima, este un...

Uleiuri Vegetale

1. INTRODUCERE Uleiul este un lichid gras de provenienta vegetala, animala, minerala sau sintetica,insolubil in apa si mai usor decit aceasta,...

Tehnologia de Fabricare a Untului

INTRODUCERE Calitatea alimentelor este o entitate deosebit de complexă deoarece, spre deosebire de cea a altor produse industriale, ea are un...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de obținere a untului

Untul este cunoscut din antichitate de la greci (buturos = brânză de vacă), de unde prepararea lui a fost preluată de romani (care au transformat...

Materii Prime Folosite în Industria de Patiserie

Tema Să se proiecteze o secţie pentru realizarea produselor de patiserie cu o capacitate de 4t/24 ore. Coacerea se va face în tunel cu bandă...

Grăsimi alimentare

Introducere Industria alimentară prezintă o serie de particularităţi faţă de alte ramuri industriale legate atât de natura materiilor prime...

Tehnologia de Obținere a Margarinei

SCURT ISTORIC Margarina a aparut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani...

Tehnologii de procesare și controlul produselor animaliere controlul calității untului

Capitolul І 1.1.Proprietăţi ale materiei prime Materie primă utilizată pentru fabricarea untului este smântâna proaspătă. Smântâna reprezintă un...

Falsificarea Uleiurilor

ARGUMENT Falsificarea alimentelor nu este un fenomen recent, fiind o practica cunoscuta de foarte multa vreme, fapt demonstrat printre altele si...

Proiectarea și implementarea unei cercetări de piață cantitative - Delma

Delma ofera o calitate foarte buna, la un pret accesibil Lansata in Romania in anul 1999, Delma a devenit in scurt timp lider de piata si a reusit...

Falsificarea Untului și Metode de Indentificare

Introducere Untul este un produs a cărui preparare se cunoaşte din vechime, atât la greci cât şi la români dar era folosit numai ca medicament....

Ai nevoie de altceva?