Ultrafiltrarea si Microfiltrarea Aplicate in Industria Laptelui si Produselor Lactate

Extras din referat Cum descarc?

Ultrafiltrarea si microfiltrarea in industria laptelui:
Laptele este un lichid nutrient produs de glandele mamare ale mamiferelor femele. Este sursa principala de nutritie a nou-nascutilor, inainte de fi capabili sa digere si alte mancaruri. Poate insemna si sucul alb al nucilor de cocos.
Compozitia laptelui variaza mult intre diverse mamifere.:
-Laptele uman, de exemplu, contine multa lactoza, principalul zahar al ei. Spre deosebire de acesta, laptele de vaca contine mai putin zahar si mai multa grasime. 
-Laptele de vaca este compus din 3,5% grasime, 9% solide din lapte si 87,5% apa. Proteina principala (80%) este caseina. 
-Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoli si cai, este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei dupa pasteurizare, fie procesat in produse lactate precum smantana, unt, iaurt, inghetata sau branza.Daca laptele neprocesat este lasat pentru o perioada, devine acru. Este rezultatul fermentarii bacteriilor acidului lactic, care transforma zaharul din lapte in acid lactic. Acest proces de fermentare este folosit in producerea anumitor produse lactate.
-Laptele pasteurizat se va inacri daca nu este tinut in frigider si este recomandat a fi tinut intre 1? si 4? Celsius. Inacrirea laptelui poate fi oprita prin tratarea la temperaturi foarte ridicate (tratament UHT), astfel, laptele putand fi pastrat in cutii pentru mai multe luni fara a se inacri.
Industria laptelui este, fara indoiala, sectorul din industria alimentara in care procesele de membrana au cea mai larga aplicare, acestea fiind utilizate in cele mai diverse scopuri, de la concentrarea sau fractionarea componentelor (osmoza inversa, ultrafiltrarea) pana la separarea macro sau microcomponentelor si a celulelor microbiene, prin microfiltrare si nanofiltrare. Laptele poate fi utilizat ca atare sau poate constitui materie prima pentru obtinerea unui numar mare de produse finite, cu valoare nutritiva mare. Prin indepartarea microorganismelor si a sporilor acestora din lapte, in proportie de pana la 99,99%, in functie si de incarcatura microbiana initiala a acestuia, se poate obtine un lapte "organic'', ,,ecologic" sau ,,biologic", cu valoare nutritiva nemodificata. Un asemenea lapte se poate utiliza la fabricarea branzeturilor si in forma cruda, cu valoare nutritiva si biologica ridicata. De asemenea, productia se poate axa pe branzeturile traditionale romanesti. Separarea si concentrarea componentelor laptelui au multiple aplicatii in industria laptelui, de la imbogatirea a numeroase produse in proteine, valoroase din punct de vedere biologic (continand toti aminoacizii esentiali), pana la utilizarea acestor proteine, la fabricarea produselor pentru sugari (concentrate proteice, in special din zer). Alte componente, lactoza de exemplu, pot fi utilizate, de asemenea, in biotehnologiile alimentare pentru obtinerea de biomase din care se pot obtine formule lactate pentru alimentatia sugarilor, pentru industria farmaceutica etc. Incepand cu anii 1970, tehnicile membranare s-au extins in numeroase domenii ale industriei laptelui. In actuala criza mondiala de proteine, in particular, de origine animala, care tinde sa se accentueze, laptele si subprodusele laptelui reprezinta o remarcabila sursa proteica pentru alimentatia umana. Procedeele tehnologice moderne, neconventionale, pe baza de membrane, permit o viguroasa si eficienta separare a substantelor componente din lapte si zer, asadar, o mai buna prelucrare, conservare si utilizare a acestora. Tendinta actuala este aceea de integrare a procesului de obtinere a membranelor, de caracterizare functionala a acestora si de fabricare a produsului dorit. Se urmareste realizarea de membrane specializate pentru un anumit produs sau chiar pentru imbunatatirea unei caracteristici determinate a acestuia.
Pe plan national, in domeniul producerii de membrane si sisteme membranare, centrul de cercetare pentru materiale macromoleculare si membrane are o experienta vasta, fiind si singurul producator din tara. Preocupari in domeniul membranelor si proceselor membranare exista si in cadrul unor universitati din tara, dar numai la nivel de laborator.
Din pacate, la noi in tara, aceste tehnici moderne, cu avantaje certe atat sub aspect nutritional, cat si economic, nu sunt aplicate, in prezent, in industria laptelui. Exista doar o singura instalatie pentru fabricarea branzeturilor prin ultrafiltrare, achizitionata din import cu costuri ridicate. Daca pe plan international, aplicarea procedeelor membranare in industria laptelui este impusa prin standarde de calitate deosebit de exigente, in Romania, aceste procedee sunt aplicate la scara redusa si datorita permisivitatii sistemului de calitate. Se impune cu necesitate alinierea nivelului tehnologic din industria laptelui la cel existent pe plan international, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, si conformarea sistemului romanesc al calitatii la cel european.
Factorii care influenteaza cantitatea si calitatea laptelui
Factori interni: 
1. Specia- cea mai mare cantitate de lapte se obtine de la vaci, bivolite, capre si ovine.
2. Rasa, familia, linia- sunt rase, linii sau familii care produc lapte mai mult si mai bogat in grasime si proteine in timp ce altele produc lapte mai putin si cu o compozitie diferita.
3. Individualitatea- da diferente chiar in sanul aceleiasi rase, linii sau familii si in conditii identice fiind influentat de metabolismul fiecarui animal. 
4. Forma si dezvoltarea ugerului- influenteaza capacitatea productiva.
5. Varsta- productia de lapte este mai mica la primele fatari, creste pana la a IV a fatare, apoi scade treptat.
Factori de mediu:
1. Naturali- caldurile mari, ploile si umezeala au influenta negativa scazand astfel productia de lapte.
2. Artificiali- a) hranirea, lipsa substantelor nutritive duce la scaderea cantitatii de lapte(aceste fenomen se intampla iarna si primavara cand substantele nu au atatea substante hranitoare ca vara sau toamna) 
b) adaparea
c) igiena corespunzatoare
d) mulsul
Proprietatile fizice si chimice ale laptelui
Proprietatile fizice:
1. Densitatea- constituie indicele cel mai variabil al laptelui. Este conditionata de raportul care exista intre concentratia laptelui si substantele solide, negrase si grasime. Variaza in raport invers cu continutul de grasime si in raport direct cu continutul de proteine, lactoze si saruri. Limitele normale de variatie ale densitatii laptelui sunt cuprinse intre 1,027 si 1,033 cu o valoare medie 1,029.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ultrafiltrarea si Microfiltrarea Aplicate in Industria Laptelui si Produselor Lactate.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!