Uleiurile Volatile

Extras din referat Cum descarc?

Substantele cu caracter odorant si aromatizant se gasesc din abundenta in natura, in primul rand in regnul vegetal si intr-o masura mai mica in cel animal. Ele se gasesc distribuite in intreaga planta, sau cel mai adesea acumulate preferential intr-un organ al plantei. Aceste parti sau organe ale plantelor aromatice, devin materie prima pentru obtinerea odorantelor naturale. Ele pot fi: flori (trandafiri, iasomie, tuberoze, etc.), flori si frunze (menta, geraniu, violete, etc.), fructe (cimbru, coriandru, anason, fenicol, etc.), seminte (nucsor, ambre, toca, etc.), coaja fructelor (portocale, bergamot, lamai, etc.), radacini (angelica, vetiver, cimbru, etc.), lemn sau scoarta (santal, cedru, scortisoara, etc.), boboci florali si muguri (cuisoare, plop negru, coacaz, etc.), intreaga planta (salvia, cimbru, busuioc, etc.), ace si ramuri (pin, chiparos, brad, etc.).
Majoritatea procedeelor de obtinere a odorantelor si aromatizantelor aplicate industrial se bazeaza pe doua dintre proprietatile fizice ale acestora si anume: proprietatea de a fi antrenabile cu vapori de apa si solubilitatea lor in anumiti solventi (hidrocarburi, alcooli, compusi organici halogenati, grasimi, dioxid de carbon etc.).
Principalele procedee aplicate practic sunt urmatoarele: 
- Antrenarea cu vapori de apa;
- Extractia cu grasimi animale;
- Extractia cu solventi organici;
- Extractia cu gaze lichefiate;
- Extractia prin presare;
- Adsorbtia pe un material adsorbant;
- Procedee specifice de obtinere a aromelor din sucuri de fructe.
Procedee de obtinere a uleiurilor volatile 
Antrenarea cu vapori de apa 
Majoritatea uleiurilor volatile, produse la scara industriala, se obtin prin antrenarea cu vapori de apa. Aceasta proprietate a uleiurilor volatile a fost cunoscuta si aplicata inca in urma cu milenii.
Fenomenul fizic care are loc este bazat pe legea aditivitatii presiunilor de vapori ale componentelor unui amestec, conform careia amestecul fierbe la temperatura la care suma presiunilor partiale ale componentelor ajunge sa fie egala cu presiunea atmosferica. Toate substantele componente ale unui ulei volatil au puncte de fierbere superioare celui al apei, dar au o volatilitate ridicata la temperaturi inferioare temperaturii de fierbere, fapt care face ca ele sa fie antrenate foarte usor de vaporii de apa la temperatura de fierbere a acesteia. Insolubilitatea lor in apa si densitatea diferita a apei faciliteaza separarea lor.
Din punct de vedere fizic, antrenarea uleiului volatil este precedata de difuzia lui din celulele vegetale ce il contin. Acest proces dureaza mai mult sau mai putin, in functie de natura materiei prime, influentand in final timpul necesar antrenarii. Mai usor difuzeaza din plante verzi decat din cele uscate, sau din flori decat din radacini, seminte sau lemn. In scopul usurarii acestui proces, materiile prime sunt in primul rand tocate, zdrobite sau macinate. Timpul necesar antrenarii uleiului volatil este determinat si de debitul de vapori, fiind invers proportional cu acesta.
In general, plantele aromatice sunt supuse prelucrarii in stare proaspata, uscarea determinand o pierdere partiala a uleiului volatil prin evaporare. In plus, au loc procese fermentative care influenteaza negativ calitatea uleiului.
Sunt materii prime vegetale, cum ar fi semintele, unele fructe, radacinile, etc., cu un continut scazut in apa, care se pot conserva un timp indelungat inainte de prelucrare, fara ca uleiul volatil sa sufere modificari cantitative sau calitative.
In unele cazuri cum ar fi rizomii de iris, procesele enzimatice care au loc in timpul pastrarii conduc la formarea uleiului volatil prin eliberarea componentelor odorante din alte combinatii chimice.
Antrenarea cu vapori se practica in patru variante diferite :
- antrenarea la foc direct;
- antrenarea in curent de vapori;
- antrenarea cu abur sub presiune;
- antrenarea la presiune redusa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uleiurile Volatile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!