1. Introducere 3 2. Caracteristici ale procesului 3 3. Utilizari in industria alimentara 3 4. Efectele luminii pulsante asupra produselor alimentare 5 5. Dezavantajele utilizarii luminii pulsante la procesarea produselor alimentare. Cost. Interdictii 6 6. Tratamentul suprafetelor 6 7. Echipamentul utilizat pentru obtinerea luminii pulsante 7 8. Inactivarea microorganismelor 9 9. Concluzii 14 Bibliografie.
1. Introducere Tratamentul cu impulsuri cu impulsuri ultrascurte de lumina consta in aplicarea unei serii de impulsuri de lumina scurte si de inalta putere, intr-un spectru foarte larg (de la UV la IR). Acest tratament s-a dovedit foarte eficient la reducerea populatiilor microbiene pe suprafetele produselor alimentare, materialelor ce intra in contact cu produsele alimentare si a ustensilelor medicale. Aceasta este una din metodele care se bazeaza pe acelasi principiu, energie pulsatorie inalta descarcata de o capacitate. Alte metode bazate pe acest principiu - Tratament cu lumina UV - Tratament cu lumina laser - Tratament in camp electric pulsatoriu - Tratament in campuri magnetice oscilatorii sau pulsatorii Aceasta metoda este extrem de tentanta, deoarece impulsurile ultrascurte de lumina sunt eficace in distrugerea microflorei, tratamentul fiind echivalent operatiilor de pasteurizare-sterilizare, insa nu determina o crestere de temperatura, poate fi aplicat produselor ambalate si se preteaza pentru organizarea unor linii de prelucrare continua [Bengtsson et al, 2002]. 2. Caracteristici ale procesului Temperatura in centrul lampii este de aproximativ 10.000 grade K, lungimea de unda a luminii 160-2500 nm, in dependenta de tipul de cuart utilizat. Spectrul luminii va depinde de densitatea curentului utilizat [Perkin Elmer Optoelectronics, 2008, Xenon Corp, 2005]. Compozitia luminii 25 % lumina ultravioleta 45 % lumina vizibila 30 % lumina infrarosie 3. Utilizari in industria alimentara - tratamentul suprafetelor - tratamentul produselor alimentare(oua, peste, carne, pui etc.) - decontaminarea ambalajelor pentru produsele farmaceutice, apa, aer si produse alimentare - in Europa procesul este aproape de aplicarea comerciala la pasteurizarea apei potabile si sterilizarea ambalajelor. - procesul s-a dovedit a fi eficient la tratamentul produselor de panificatie. - eficient la tratamentul suprafetei oualor. - tratamentul cidrului (consumatorii au preferat cidrul tratat UV celui pasteurizat termic pentru calitatile sale organoleptice: culoare, gust, dulceata, aciditate etc.[Soojin June t al, 2009]. - imbogatirea cu vitamina D a produselor lactate si a altor produse alimentare Control Lampa IU % DV Portabella control N/A 30 8% Sliced White Whole control N/A 20 5% Portabella 1 pulse C 285 71% 2 pulses C 554 139% 2 pulses B 724 181% 3 pulses C 456 114% Sliced White Whole 1pulse C 734 183% 2 pulses C 2106 526% 2 pulses B 1541 385% 3 pulses C 2151 538% Tabelul 1. Continutul de vitamina D in ciupercile proaspete expuse la lumina pulsanta [Roger Williams, 2009] - inactivarea alergenilor in boabele de soia si arahide (alergeni ara h1 si ara h3) [Chung et al, 2008]. - tratament folosit inainte de depozitarea in stare refrigerata sau congelata 4. Efectele luminii pulsante asupra produselor alimentare Studiul asupra sucului de visine au demonstrat ca sucul capata un gust dulce si aromat. De asemenea se mareste continutul de vitamina C de la 8,6 mg% la 9,3 mg%. S-a ajuns la concluzia ca radiatia laser si campul magnetic, in decursul primelor 3 ore de tratament, modifica raportul zahar-aciditate din suc, cu schimbarea raportului pH-ului de la 7,8 la 9,6. De asemenea, in timpul tratamentului sucul se limpezeste, concomitent are loc un proces de dezaerare observabil care determina cresterea activitatii biologice a sucului.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).