Conform ISO 220005: 2007, trasabilitatea reprezinta capacitatea de a urmari istoricul, aplicatia sau locatia unui articol prin intermediul informatiilor inregistrate.
Trasabilitatea poate fi considerata in patru contexte, in fiecare dintre acestea avand o aplictie usor diferita.
-Pentru produse, trasabilitatea face o legatura intre materiile prime, originea lor, prelucrarea, distributia si locatia lor dupa comercializare.
-Pentru date, trasabilitatea se refera la calcule si date de-a lungul drumului calitatii si prin care se face legatura cu cerintele calitatii de inceput.
-In calibrare, trasabilitatea se refera la aparatura de masurare a marimilor fizice sau a proprietatilor sau cu referire la materialele inscrise in standardele nationale si internationale.
-In IT si progamare, trasabilitatea se refera la proiectarea si implementarea proceselor in conformitate cu cerintele unui sistem.
Conform CAC - 60-2006, prin trasabilitate se intelege capacitatea de a urmarii deplasarea unui produs alimentar in diferite etape specifice ale productiei, prelucrarii si distributiei.
Cerintele trasabilitatii
In articolul 18 al Reglementarii 178/2002 a Parlamentului European se mentioneaza clar cerintele trasabilitatii:
Trasabilitatea unui produs alimentar, nutret, animal producator de alimente si orice alta substanta ce se intentioneaza sau se asteapta a fi incorporata in alimente sau nutreturi trebuie sa fie stabila in toate stadiile de productie si prelucrare.
Operatorii de alimente si furaje trebuie sa identifice orice persoana de la care s-a facut aprovizionarea cu alimente, nutreturi, animale producatoare de alimente si orice substanta ce va fi incorporata in alimente sau nutreturi si de asemenea, trebuie sa detina sisteme/proceduri care vor permite ca informatiile sa fie puse la dispozitia autoritatilor care le solicita.
Operatorii de afaceri li nutrturi trebuie sa detina siteme/proceduri pentru identificarea altor operatori carora le-au fost livrate aceste produse, informatiile vor fi oferite autoritatilor la cerere.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.