Transformarile Fizico-Chimice Ce Au Loc la Producerea Inghetatei

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 2
1. PROCESUL TEHNOLOGIC DE FABRICARE A INGHETATEI 4
1.1. PREGATIREA MIXULUI 5
1.2. PASTEURIZAREA MIXULUI 5
1.3. OMOGENIZAREA SOLUTIEI PENTRU PRODUCEREA INGHETATEI 5
1.4. RACIREA SI MATURAREA SOLUTIEI DE INGHETATA 6
1.5. CONGELAREA PARTIALA A MIXULUI 6
1.6. PORTIONAREA SI AMBALAREA INGHETATEI 7
1.7. CALIREA INGHETATEI 7
1.8. DEPOZITAREA INGHETATEI CALITE 7
1.9. TRANSPOTRUL SI DESFACEREA INGHETATEI 7
2. PROCESE LA CARE AU LOC TRANSFORMARILE FIZICO-CHIMICE 8
2.1. FREEZERAREA INGHETATEI 8
2.2. CALIREA INGHETATEI 14
3. REZUMAT 16
BIBLIOGRAFIE 17


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE 
In domeniul industriei de prelucrare a laptelui o importanta deosebita se acorda producerii inghetatei. Inghetata este un sistem coloidal si complex, ale carei caracteristici sunt date de lapte si produsele derivate, precum si de celelalte ingrediente adaugate.
Din punct de vedere tehnologic inghetata poate fi definita ca un produs congelat, obtinut prin congelare in conditii speciale a unui amestec omogen, pasteurizat format din: lapte, smantana, zahar, diferite ingrediente, stabilizatori, coloranti alimentari, emulgatori si arome. 
Ca aliment, inghetata este un produs deosebit de nutritiv, cu o valoare energetica mare, acest lucru fiind dat de continutul in glucide, lipide si proteine. Inghetata contine vitamine (in special vitamina A si cele din complexul B) si saruri minerale reprezentate in general de saruri de Ca si P.
Inghetata si produsele similare ei reprezinta surse esentiale intr-o alimentatie normala, deoarece inghetata este un aliment care contine ingrediente nutritive, care in mod normal nu se gasesc in alte deserturi congelate. Poate fi colorata si aromata cu usurinta, pentru a corespunde oricarui nutrient adaugat si contine in structura atat incluziuni specifice (particulare) cat si incluziuni semi-solide.
Fortificarea inghetatei presupune adaos de proteine, vitamine, minerale sau carbohidrati complecsi; operatia poate deveni mai complexa atunci cand se adauga niste nutrienti biologici activi. In cazul unor sortimente, cum este inghetata la cornet, ingredientul care creste valoarea nutritiva a inghetatei este chiar cornetul.
Inghetata poate fi consumata in doua moduri, la consistente diferite :
o Inghetata moale, care se vinde imediat dupa fabricatie la temperaturi de -3 -5oC, fiind o forma preferata de consumatori, deoarece senzatia de rece este mult mai diminuata ;
o Inghetata calita, care sufera o racire mai avansata la - 28 -35oC, permitand transportul pe distante mari si depozitare indelungata. 
Dupa compozitie, se deosebesc urmatoarele tipuri de inghetata:
~ inghetata tip lacto este inghetata din lapte acru (obtinut pe baza de culturi), oua, sucuri de fructe cu zahar, cu inglobare de aer; 
~ inghetata de fructe este inghetata cu procent ridicat de fructe si zahar, fara produse de lapte si cu inglobare de aer;
~ inghetata tip sorbet este inghetata preparata din pulpa pasata a fructelor la care se adauga un sirop preparat din apa cu zahar sau miere de albine, fara inglobare de aer.
~ inghetata tip parfait, ce are la baza oua si lapte, cu un continut ridicat de grasime;
~ inghetata tip casata, care este o inghetata pe baza de produse lactate, obtinuta prin stratificarea diferitelor sortimente de inghetata, de regula colorata diferit;
~ inghetata dietetica - este o inghetata la care zaharul este inlocuit cu un inlocuitor nutritiv, iar continutul in grasime este redus (<1%)
~ inghetata tip sufleu - este inghetata de lapte cu continut foarte scazut de grasime si albus de ou;
~ inghetata tip spuma, obtinuta pe baza de frisca batuta, cu adaos de zahar, coloranti si arome, congelata fara agitare;
~ inghetata preparata in masini speciale si servita la cornet de vafa. Acest fel de inghetata este printre cel mai raspandit, comercializandu-se la fiecare colt de strada, pretul fiind accesibil tuturor. Ea mai poarta denumirea si de inghetata moale.
Prin compozitia sa, inghetata constituie un important aliment, continand intr-o proportie echilibrata toate substantele necesare organismului. La inghetata pe baza de lapte, se regasesc toti constituentii din lapte sub forma concentrata si in acelasi timp usor asimilabila.
In practica fabricarii inghetatei sunt utilizate o serie de retete, depinzand de materiile prime utilizate si de preferintele specifice consumatorilor din diferite tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transformarile Fizico-Chimice Ce Au Loc la Producerea Inghetatei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

GUZUN V., MUSTEATA GR., RUBTOV S., BANU C., VIZIREANU C. Industrializarea laptelui, Ed. ,,Tehnica-Info", Chisinau, 2001
Banu C. si a. Totul despre inghetata, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1993
???????? ?.?., ???????? ?.?. ????? ? ?????? ??????: ??????? ???????, ????????: ??? ???, 2004
????????? ?.?. ???????? ?????? ? ???????? ?????????. -- 3-? ???., ???????. ? ???. - ???.: ?????, 2001
??????? ?.?. ???????? ?????? ? ???????? ?????????: ???????? ??????, ??????????? ??????????????? ???????? ??????? ??????????????. - ????????, 2010
????????? ?.?. ?????????? ????????? ????????? ????????????. ??? 4 ?????????. ?????-?????????: ?????, 2002
?????? ?.?, ????????? ?.?, ????????? ?.?. ????????????? ??????? ?????????. ?.: ?????????, 1989
????? ?.?, ??????? ?.?, ?????????? ?.?. ?????????? ?????? ? ???????? ?????????. ?.: ??????, 2004
?????? ?.?. ?????????? ?? ???????????? ??????????, ?.: ????, 2004
?????? ?.?. ?????????? ? ???????????? ??? ???????????? ??????????, ?.: ????, 1999
http://ru.scribd.com/doc/48977695/Sectie-de-Fabricare-a-Inghetatei
http://www.fabricadelapte.ro/calirea-inghetatei#
http://molokoportal.ru/izmenenie-moloka-pri-zamorazhivanii/
http://mastermilk.com/proizv_text/14.php?rmid=7


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!