Transformarile care au Loc la Fermentarea Melasei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Fermentarea melasei pentru obtinerea de alcool etilic, si modificarile acesteia (chimice biochimice, microbiologice) 1
1.1. Schema tehnologica a fabricarii spirtului din melasa 1
1.2. Microorganismele din melasa 4
1.3.Pregatirea melasei pentru introducerea in fabricatie. 4
1.4. Prefermentarea melasei 7
1.5. Fermentarea melasei 8
2. Proprietatile fizice si chimice ale melasei rezultate de la prelucrarea sfeclei de zahar 9
2.1. Proprietati fizice 9
2.2. Proprietati chimice 9
3. Fermentarea melasei pentru obtinerea drojdiei de panificatie si modificarile acesteia (chimice biochimice, microbiologice) 11
3.1 Melasa - materie prima pentru obtinerea drojdiei de panificatie 11
3.2. Procesului tehnologic de fabricare a drojdiei de panificatie 15
3.3. Pregatirea melasei in vederea multiplicarii drojdiei 15
3.4. Multiplicarea drojdiei in conditii industriale 18
4. Fermentarea melasei pentru obtinerea acidului citric si modificarile acesteia (chimice biochimice, microbiologice) 21
4.1. Tehnologii de obtinere a acidului citric 21
4.2. Importanta si utilizarea acidului citric 24
5. Prezentarea altor modificari la fermentarea melasei 25
6. Bibliografie 28


Extras din referat Cum descarc?

1. Fermentarea melasei pentru obtinerea de alcool etilic, si modificarile acesteia (chimice biochimice, microbiologice)
1.1. Schema tehnologica a fabricarii spirtului din melasa
Fabricarea spirtului din melasa se desfasoara potrivit schemei tehnologice prezentate in figura 1. Aceasta este schema procesului tehnologic clasic, aplicata de catre majoritatea fabricilor de spirt care prelucreaza melasa.
Figura 1. Schema tehnologica a fabricarii spirtului din melasa
Reactia melasei este o prima indicatie asupra calitatii. Melasele normale au reactie alcalina (pH=7-8), pe cand cele infectate au reactie acida (pH=6-7). Pentru determinarea reactiei se iau 20g melasa, care se dilueaza cu 100ml apa calda si se omogenizeaza. Cu ajutorul unei harti de tumesol se stabileste reactia melasei. Daca hartia de tumesol pe care se pune o picatura de solutie de melasa se albastreste, este o indicatie ca melasa este alcalina. Cand hartia de turnesol se inroseste, rezulta ca melasa este acida.
pH-ul melasei. Se determina la solutia de melasa preparata ca mai sus, cu ajutorul hartiei indicatoare speciala. pH-ul se defineste prin logaritmul cu semn schimbat al concentratiei ionilor de hidrogen. Hartia de pH se imbiba in solutia de melasa. Astfel, hartia de pH capata o coloratie care se compara cu gama de culori etalon. pH-ul solutiei analizate corespunde pH-ului inscris in dreptul culorii corespondente de pe scara etalon.
Continutul de substanta uscata se stabileste cu ajutorul areometrelor Brix (Bx) sau Balling (Bllg), care sunt gradate pentru concentratii mari, sau cu ajutorul refractometrului. La melasele normale, concentratia trebuie sa fie cuprinsa intre 75 si 80?Balling. Melasele necorespunzatoare (infectate, diluate) au o concentratie sub 70?Bllg.
Densitatea se determina dupa metodele cunoscute. Trebuie sa fie cuprinsa intre 1,3-1,4g/cm3.
Continutul in zaharoza se determina pe cale polarimetrica, asa cum s-a aratat la receptia calitativa, sau pe cale chimica. Melasele corespunzatoare din punct de vedere calitativ trebuie sa contina 45-52% zahar. Cele care au un continut de zahar sub limita inferioara sunt in general infectate, mai ales cand sunt insotite si de o reactie acida.
Substantele de origine petroliera sunt in general constatate prin analiza organoleptica (miros).
Azotul total se determina prin metoda Kjeldhal, aciditatea volatila prin antrenarea acizilor volatili cu vapori si prin titrarea lor cu solutie de NaOH N/lO, iar numarul de microorganisme infectate prin efectuarea unei culturi pe mediu solid (agar-agar). Aceste analize si altele care mai sunt necesare (determinarea bioxidului de sulf, a coloizilor, a cenusii, a substantelor colorante si a puterii de spumare) necesita un volum foarte mare de lucru. Din aceasta cauza, la receptia melasei se efectueaza analizele minime obligatorii pe baza carora se poate aprecia calitatea melasei. Acestea sunt: continutul in substanta uscata (gradul Bllg), pH-ul, desitatea, continutul in zahar. Restul analizelor se efectueaza dupa descarcarea cisternei.
Melasa se depoziteaza in rezervoare metalice de capacitate cuprinsa intre 500-2000t. In figura 2 este redata schema unei instalatii de descarcare si depozitare a melasei.
Fig. 2. Instalatia de descarcare si depozitare a melasei
Legenda:
1- Cisterna
2- Conducta de abur
3- Racord de golire
5, 8,10 - conducte
6- rezervor de descarcare
7- pompa 
9- rezervor de depozitare
11- racord 12- serpentina
13- capac
14- rigla gradata
15- cursor indicator
16- plutitor
In timpul depozitarii, in masa de melasa pot avea loc fenomene de degradare, datorita unor procese chimice si biochimice. Intensitatea cu care se produc aceste procese depinde, pe de o parte, de gradul de infectare microbiana si de compozitia chimica a melasei, iar, pe de alta parte, conditiile de depozitare. In cazul depozitarii indelungate a melasei, datorita proceselor biochimice care au loc, apar urmatoarele fenomene:
- scaderea concentratiei melasei si a cantitatii de zahar;
- cresterea aciditatii si a cantitatii de zahar invertit.
Aceste fenomene sunt inerente, chiar si in cazul melaselor normale, care la o depozitare in conditii necorespunzatoare, dupa o perioada de 3 luni, pierd circa 0,5%, din masa initiala. In cazul melaselor defecte, aceste pierderi pot avea valori mai mari. Mai ales in cazul melaselor cu un oarecare continut de drojdii se poate pierde pana la jumatate din zaharul initial. Melasele defecte nu trebuie sa fie depozitate, deoarece sunt supuse unor degradari intense care duc la pierderi mari de substanta utila (zahar). Sunt considerate melase defecte, melasele care au o concentratie sub 74?Brix, continut crescut de acizi volatili (peste 1,2% ), continut mare de zahar invertit (peste 1% ), pH sub 7 si numar mare de microorganisme infectante.


Fisiere in arhiva (2):

  • Transformarile care au Loc la Fermentarea Melasei
    • Cuprins.doc
    • transformarile care au loc la fermentarea melasei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!