Toxiinfectii Alimentare

Extras din referat Cum descarc?

Toxiinfectiile alimentare sunt boli datorate unor microorganisme sau toxine care sunt introduse in organism odata cu alimentele. Sunt atat boli cat si intoxicatii.
Toxiinfectiile alimentare (vezi schema) se datoreaza fie alimentarii cu un aliment infectat cu un microorganism, fie a unui aliment in care microorganismele se dezvolta eliminand toxine.
In primul caz boala este o infectie, in al doilea caz o intoxicatie.
In cazul infectiei - microorganismele care au contaminat alimentul patrund odata cu acesta in tubul digestiv al omului sanatos unde continua sa se inmulteasca. Ele pot ramane in intestin dar in unele cazuri pot patrunde in circulatia sanguina si sa se raspandeasca in tot organismul. Perioada intre infectare si aparitia bolii se numeste incubatie. In cazul incubatiei, omul infectat nu prezinta semne de boala. Ea dureaza de la 48 h la cateva zile. Apoi se declanseaza boala.
In cazul intoxicatiei - microorganismele se dezvolta pe un anumit aliment ce confera conditii prielnice si formeaza toxina care introdusa in organism este singura responsabila de imbolnavire. Boala se declanseaza foarte curand (la 1 - 3 h) dupa consumarea alimentelor.
Toxiinfectiile alimentare sunt provocate de stafilococi, Salmonella si Clostridium botulinum. 
Toxiinfectii
alimentare produs de
toxine tip
intoxicatie Stafilococ
Clostridium
botulium
Salmonella
produs de
microorganisme tip
infectie Streptococ
Salmonella
a) Toxiinfectii produse de stafilococi. Unii stafilococi produc o toxina numita enterotoxina. Ea este eliberata in alimente inainte de a fi consumate. Ea rezista la fierbere timp de 30 de minute. O incalzire obisnuita nu o distruge iar consumarea alimentului duce la imbolnavirea consumatorului. Perioada de incubatie este scurta, de 1 - 3 h. Boala se manifesta ca o intoxicatie: greata, varsaturi, crampe, diaree, fara febra. Bolnavul isi revine dupa 20 - 28 h.
Conditiile care favorizeaza toxiinfectiile cu stafilococ sunt consumarea unor alimente bogate in glucide - creme, inghetate. Mai pot fi produse de preparate din carne, tocaturi, lapte, smantana, branza, macaroane. Aceasta rezulta din cauza infectarii celor care le prepara si care au infectii cu stafilococi. Aceste produse dupa realizare trebuie introduse in congelator, nu este voie sa fie lasate in timp pentru racire la temperatura camerei.
b) Toxiinfectiile alimentare produse de germeni din grupa Salmonella.
Germenii grupului Salmonella sunt patogeni pentru oameni si animale, unii putand provoca imbolnaviri foarte grave. Din aceasta grupa face parte si bacilul tific care produce febra tifoida - boala deosebit de grava.
Toxiinfectiile alimentare produse de Salmonella pot avea aspect de infectie fie de intoxicatie. In primul caz perioada de incubatie este de cateva zile, in al doilea caz de cateva ore. Boala se manifesta cu semne digestive ca varsaturi, diaree, crampe, dureri de cap, febra si stare generala foarte proasta.
Ea poate dura cateva zile, o saptamana, dar starea de rau se prelungeste 2 - 3 saptamani. In unele cazuri poate fi mortala.
In general Salmonella provine de la carnea animalelor bolnave. Ele mai provin si de la sobolani care sunt purtatori se salmonelle.
Ouale de rata - sunt contaminate cu Salmonella deoarece ratele scormonesc in gunoaie si se infecteaza. Mai pot aparea in icre, vanat, peste, prajituri.
Combaterea - prin respectarea regulilor de igiena:
- indepartarea rozatoarelor
- fierberea prelungita (ouale de rata)
- refrigerarea produselor gata pentru preparare dupa pregatire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Toxiinfectii Alimentare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!