Cuprins
- 1 Introducere 3
- 2 Denumire si formula 4
- 3 Proprietati fizico chimice 6
- 4 Bicliografie 8
Extras din referat
E –URILE
In Romania , laboratoarele nu pot detecta toti aditivi ce sunt introdusi in alimente , iar de mai multe ori produsul e introdus pe piata doar prin datele furnizate de producator.
Conform normelor oficiale , prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar characteristic , avand sau nu o valoare nutritive , prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare , prelucrare ,preparare, tratament , ambalare a unor asemenea produse alimentare , devine o componenta a acestor produse alimentare.
E – urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori , coloranti , emulgatori , conservanti.Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce la in timp , la formarea unor afectiuni grave care nu mai pot fi tratate.
Un adult consuma anual peste un kilogram de aditivi.
DENUMIRE SI FORMULA
E 550 SILICAT DE SODIU
Von Fuchs, în 1825, a obţinut ceea ce este acum cunoscut sub numele de pahar cu apă prin tratarea acid silicic , cu un alcalin, rezultatul fiind solubil în apă, "dar nu sunt afectate de schimbarile atmosferice"
Silicatul de sodium e numele comun pentru un metasilicat compus de sodium Na2SIO3 de asemenea cunoscut sub numele de sticla sau sticla de apa lichida.
Silicati de sodium sunt clasificati in functie de acidul din care sunt obtinuti ca orthosilicate Na4SIO4, metasilicat Na2SIO3,disilicate Na2SIO5,tetrasilicate Na2SIO9.Acestea sunt de asemenea clasificate in functie de o metoda de difractie de raze X in functie de structura lor cristalina.
Toti acesti compusi sunt incolori ,transparenti,disponibili in comert sub forma de pulbere sau ca o substanta transparent, vascoasa in apa.
FORMULA: 2Na2O.SIO2
Ele pot fi dizolvate in apa pentru a forma un lichid siropos.Unele forme sunt usor solubile si unele aproape insolubile.Sunt cele mai bune dizolvate cu apa sub presiune.Solutiile sunt puternic alcaline ,ele fiind produse in principal de nisip topit si carbonat de sodiu in proportii diferite.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Toxicologia Produselor Alimentare.docx