Previzualizare referat:

Extras din referat:

Teniaza cunoaste 4 forme de infectare, cauzate de cele 4 specii de tenie:

1) Taenia Solium - se transmite prin ingestia carnii de porc infestate.

2) Taenia Saginata - deosebit de raspandita in zona Frantei si este transmisa la om prin ingestia carnii de vita contaminate cu chisturi, ori larve de tenie. Infestarea se face prin proces oral, sau fecal, maini nespalate, mancare nepreparata corespunzator, din punct de vedere termic, sau contactul cu excremente umane, ori animale infestate.

3) Dphyllobotrium Latum - transmisibila prin ingestia carnii de peste crud.

4) Hemynolepsis Nana (tenia pitica) - cea mai frecventa forma de infestare intalnita la copii.

1.1. Taenia solium

Un reprezentant din clasa Cestoda este Taenia solium, tenie ce se gaseste la om in stadiul adult si la porc in stare larvara. Comparativ cu Taenia saginata, adultul este mai mic si are o lungime de pana la 8 metri.

Taenia solium este compus din scolex, cu rol de fixare si strobila ce contine proglotele cu oua de tenie.

Raspandire geografica

Taenia solium are o raspandire cosmopolita, intalnindu-se mai putin in regiunile unde consumul carnii de porc este interzis prin religie (zonele populate de musulmani).

Habitat

Ca si Taenia saginata, Taenia solium se fixeaza de mucoasa intestinului subtire cu ajutorul scolexului, iar corpul ramane liber in lumen unde va elibera proglotele batrane.

Mod de transmitere

Omul se infecteaza prin consumul carnii de porc insuficient preparata termic ce contine cisticerci vii. Ajunsi in intestinul subtire al omului, cisticercii se transforma in larve, apoi in adulti. Un adult de Taenia solium poate trai 10 - 15 ani.

Ciclul evolutiv

Taenia solium elimina proglotele cu oua in mod pasiv. Acestea vor ajunge odata cu materiile fecale in mediul extern. Porcul, gazda intermediara, va consuma proglotele ce contin milioane de oua de tenie (porcul este un animal coprofag, hranindu-se cu materii fecale). In tesutul muscular al porcului sau sub limba se vor dezvolta larvele de tenie, inchise intr-o vezicula. Prin consumul carnii contaminate cu larve (Cysticercus cellulosae) ciclul evolutiv al teniei se reia.

Rol patogen

Ambele tipuri de tenie (T. saginata si T. solium) sunt agentii etiologici ai teniazei. De obicei, in intestinul subtire al omului se dezvolta o singura tenie adulta, ce va trai pana la 20 de ani fara tratament.

Teniaza este de obicei asimptomatica, de aceea este importanta examinarea carnii de catre veterinar. Cand se manifesta, teniaza se caracterizeaza prin tulburari digestive - greturi, dureri abdominale, diaree si modificarea apetitului cu scadere in greutate. Toate aceste semne apar in perioada de crestere a parazitului, odata transformat in tenie adulta, semnele si simptomele dispar.

Dupa maturarea parazitului, un pacient isi poate da seama de prezenta teniei prin identificarea proglotelor eliminate, mai ales in cazul Teniei solium ce elimina proglotele activ, acestea fiind vizibile in lenjerie.

Dupa contaminare numarul eozinofilelor creste doar in faza de maturare a parazitului si revine la normal cand tenia incepe sa elimine proglote. Examinarea proglotelor din materiile fecale ale pacientului, prin examen coproparazitologic, permite punerea unui diagnostic de specie.

Tratamentul teniazei presupune urmarea unei diete hidrice si practicarea de clisme evacuatorii. Apoi se administreaza tratamentul specific speciei de tenie.

Preventie

Masurile generale de preventie impun prepararea termica eficienta a carnii de porc sau de vita si evitarea raspandirii oualor de tenie in mediul exterior pentru cei infectati. Un alt mijloc de preventie este practicarea unui control veterinar, indiferent daca animalul sacrificat a crescut la ferma sau in propria curte. La porc, evidentierea cisticercilor este simpla datorita numarului mare si localizarii in tesutul celular subcutanat. Cisticercii din carne pot fi distrusi prin congelarea carnii o perioada mai mare de 15 zile sau prin preparare termica eficienta.

1.2. Taenia saginata

Helmintii se impart in doua increngaturi - viermi plati, Plathelimintes si viermi cilindrici, Nemathelmintes. Din incregnatura Plathemlintes si clasa Cestoda face parte Taenia saginata. Taenia saginata este un parazit cunoscut printre crescatorii de vite. In stare adulta este specific omului, iar stadiul larvar este specific bovinelor.

Corpul unui adult poate masura si 10 metri, fiind alcatuit din trei parti: scolexul ce contine organele de fixare, colul cu organele reproductive si strobila, alcatuita din proglote ce contin ouale teniei. Intr-o proglota de 2 cm se pot gasi pana la 200.000 de oua.

Raspandire geografica

Taenia saginata este raspandita pe tot globul, dar predomina in tarile unde se consuma carne de vita insuficient preparata termic sau fara un control veterinar strict.

Habitat

In stare adulta, Taenia saginata se localizeaza in intestinul subtire unde se fixeaza de mucoasa, iar restul parazitului ramane liber in lumen.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Teniaze.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 806 cuvinte
Nr caractere:
9 888 caractere
Marime:
233.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
teniaza, infectie, infectare, specie, tenie, indigestie, boala
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!