Tendinte pe Piata Cafelei in Perioada 2010-2014

Cuprins referat Cum descarc?

1. Scurt istoric . pag.3
2. Capitolul I
o Piata cafelei . . pag 4
3. Capitolul II
o Tendinte ale consumului de cafea . . pag.6
o II.1 Productia de cafea. pag. 8
o II.2 Tipologii de consumatori . pag.9
4. Bibliografie . pag.10


Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric
Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, insa in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime.
Prima referire la cafea dateaza din secolul al IX lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare. Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa. La inceput, aceasta era considerata un aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.
Asa numitele proprietati stimulative ale cafelei au fost considerate de multi in acele timpuri stravechi, generatoarele unui fel de extaz religios, iar cafeaua ca bautura si-a castigat o reputatie mistica, invaluita in mister si asociata cu preotii si doctorii. Datorita acestui lucru, nu este surprinzator faptul ca au aparut doua legende ce explica descoperirea acestor boabe magice.
Asemenea legende sunt bineinteles neconfirmate, da exista anumite fapte referitoare la raspandirea arborelui de cafea , care sunt bine documentate. Se pare ca originea cafelei se afla pe teritoriul African, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de ,,Kaffa". De acolo ea se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Cultivarea cafelei s-a extins rapid in toate aceste tari si servitul cafelei a devenit un obicei zilnic placut. Spre sfarsitul secolului al XIV-lea, societatile care practicau comertul au inceput sa isi dea seama de marele potential pe care il reprezinta cafeaua si au lansat-o cu succes in Europa.
Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci. Pe la mijlocul sec. XVII, olandezii dominau comertul naval si au introdus cultivarea la scara mare a cafelei in coloniile lor din Indonezia, insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali.
La jumatatea sec.XIX, o boala rara a plantelor s-a raspandit prin plantatiile de cafea din Asia de sud-est si culturile au fost compromise. Astfel, Brazilia a devenit cea mai mare producatoare de cafea, onoare pe care o detine si astazi.
In prezent, pe piata mondiala cafeaua se situeaza, alaturi de ulei, otel si cereale, printre materiile prime de export de inalta valoare, situatia economica a multor tari prim-producatoare de cafea depinzand aproape in intregime de exportul cafelei, pentru bunastarea lor nationala.
Capitolul I. Piata cafelei
Prezenta pe trei segmente ,si anume: prajita si macinata, solubila si specialitati, cafeaua este unul dintre tabieturile preferate ale romanilor, peste 83% din persoanele adulte din mediul urban consuma cafea, pe primul loc in topul preferintelor situandu-se cafeaua naturala. Romanii prefera cafeaua cu preparare rapida, care sa includa in plic toate ingredientele:si zahar, si lapte. Tocmai de aceea, sortimentele cele mai dinamice se mentin cafeaua instant 3in1 si specialitatile de cafea.
Cel mai mare consumator de cafea sunt Statele Unite ale Americii, reprezentand 16% din volumul din intreaga lume, urmata de Brazilia, tara cu cea mai mare productie, cu 11%.Insa cel mai mare conum per cap de locuitor, se inregistreaza in nordul Europei, in tari precum Finlanda, Danemarca si Suedia. Situata pe primul loc in consumul de cafea,12kg/an/locuitor, Finlanda este tara unde cafeaua preferata este cea prajita mai putin, cu o aciditate mai ridicata si o aroma mai puternica.
Un al doilea grup de tari este format din Elvetia, Germania, Austria si Olanda , cu un cosum intre 7 si 10 kg. cafea/ an/locuitor. Italia , locul de nastere al espresso-ului, se afla pe locul 10 in ceea ce priveste consumul,intre 5 si 7 kg./an/locuitor, ea fiind totusi unul din cei mai mari exportatori de cafea prajita.In Franta,gusturile in materie de cafea sunt adesea regionale, influentate de cele ale tarilor limitrofe.
Consumatorii de cafea naturala beau in medie 1,9 cesti pe zi, in timp ce bautorii de cafea instant si cappuccino consuma 1,4 respectiv 1,3 cesti pe zi. Conform unui studiu realizat de GFK, in Romania consumul de cafea este de aproape cinci ori mai mic decat media europeana. Potrivit studiului, un roman consuma anual circa 1,83 kg. de cafea in timp ce europenii beau nu mai putin de 5,3kg. de cafea.
Tendintele pe piata cafelei vor fi de orientare a consumului catre calitate si produse moderne, inovatoare, orientare care este de asteptat sa se accentueze pe viitor. Se prevede o crestere a consumului produselor premium, precum si a celor cu valoare scazuta, in detrimentul segmentului de mijloc. Vor creste in continuare numarul consumatorilor care trec de la cafeaua neambalata (vrac) la cea ambalata, acestia reorientandu-se spre produsele de o calitate superioara celei vrac.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://caidecomunicare.webgarden.ro/menu/pia-a-cafelei
2. http://www.cafea.home.ro/istorie.html 
3. www.ico.org 
4. http://www.magazinulprogresiv.ro/uploads/media/proiect_studiiex/2013/Comportament_de_cumparare_cafea.pdf 
5. http://modernbuyer.ro/strategii-vanzari/9-strategii-vanzari/3178-ana-maria-doxan-nestle-qcafeaua-solubila-are-premise-de-crestere-si-in-2012q 
6. http://www.revista-piata.ro/Consumul_de_cafea_ambalata_in_Romania-id9826.html
7. http://www.zf.ro/companii/topul-celor-mai-vandute-marci-de-cafea-din-romania-11849835


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!