Tehnologii Generale - Nuca de Cocos

Extras din referat Cum descarc?

Nuca de cocos
Cocos nucifera
Alte nume:
Engleza:Coconut
Franceza:Coco,Noix de coco
Germania:Kokos
Italiana:Cocco
Spaniola:Coco fruto
Origine
Arborele de cocos in aproape toate limbile europene provine din spaniolescul "coco",insemnind "spectru",cu referire la cele trei adincituri de pe orice nuca de cocos,care o fac sa arate ca o fata de stafie.
Numele botanic al speciei "nucifera" este o formatiune neo-latina insemnind "care poarta nuci"(de la "nux"=nuca si "ferre"=purtator).
Aproape toate denumirile in limbile indo-europene sunt inrudite:"nariyal"in hindi,nariyel"in urdu,"naral"in marathi,"narokel" in bengaleza,"narikelamu"in telugu si "nargil"in farsi.
Toate acestea provin din sanscritul "narikela".Ele sunt asemanatoare cu denumirile din austronesia:"niyog"in tagaloga,"nyiur"in malaeziana si "niu"in hawaiana.
Familia de plante
Arecaceae(familia palmierului)
Descrierea plantei si cultivare
Trunchiul palmierului de cocos este mai larg la baza si mai subtire la virf,variind intre 20-30cm diametru.Frunzele sunt in forma de pene,de culoare verde-galbui,cu lungimi intre 3 si 6 m,invelite la baza intr-un fel de teci din fibre groase,de culoare cafenie,frunzele batrane se desprind, lasand trunchiul neted. Termenul nuca de cocos se refera la fructul cocotierului.
Florile sunt de culoare alba sau galben-pal(atit female cit si masculi) care se aduna la baza frunzelor,in ciorchini.
Fructul are o forma de ou sau eliptica si consta dintr-o coaja fibroasa,de culoare cafenie,de 20-27 cm lungime,o cochilie tare si un miez gros,depus pe peretii interiori ai cochiliei, de culoare alba,uileios si comestibil.
Cocotierul
Cocotierul este cultivat in regiunile tropicale, ca planta decorativa, dar si pentru diferite utilizari culinare sau neculinare; aproape toate partile unui cocotier pot fi folosite.Nuca de cocos a fost folosita, de mult timp, in ritualuri de castitate si purificare, si multe popoare din Pacific atirna nuci de cocos in casele lor pentru protectie. Consumul miezului nucii de cocos se spune ca sporeste diversitatea si te deschide catre influentele spirituale pozitive. Laptele de cocos era dedicat zeitei grecesti a intelepciunii (Atena), ca si lui Ganimede, tinarul paharnic al zeilor.
Cocotierul (Cocos nucifera) este un arbore tropical din familia palmierilor, cultivat mai cu seama pentru fructele sale comestibile. Fructul acestui palmier, nuca de cocos este destul de mare (cu lun!gimea de circa 30 cm si diametrul de 20 cm). Ea este acoperita cu un invelis tare, sub care se afla un strat fibros cu grosimea de 3-4 cm. in interiorul acestui strat fibros se gaseste un sambure acoperit cu un invelis relativ subtire de 0,2-0,6 cm. Acest sambure este compus dintr-o pulpa carnoasa cu grosimea de 2-3 cm, care contine practic uleiul de cocos, inainte de coacere acest miez este un lichid laptos, care este folosit ca hrana si care se solidifica atunci cand fructul este copt.
Partea folosita
Miezul fructelor(endosperma)fie proaspat,fie uscat.Lichidul acrisor din interiorul fructelor tinere e-e un racoritor popular in tarile tropicale;nu trebuie confundat cu laptele de cocos
Uleiul de cocos Este o substanta grasa care se obtine din partea carnoasa a fructului matur. Miezul se extrage din fructul despicat si se usuca, in aceasta stare el se numeste copra. Partea carnoasa a fructului trebuie uscata, deoarece in caz contrar uleiul se rancezeste foarte rapid. Uleiul se extrage din copra prin presare la 
cald si are un gust foarte bun atunci cand aceasta este proaspat presata, si invers, cand copra este invechita, uleiul nu este comestibil, datorita gustului si mirosului sau neplacut.
Particularitatea de baza a uleiului de cocos o formeaza prezenta in cantitati insemnate a acizilor grasi volatili. In tarile in care se cultiva cocotierul, uleiul de cocos se utilizeaza direct in alimentatie sau prin prelucrare industriala la fabricarea sapunului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii Generale - Nuca de Cocos.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!