Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5338
Mărime: 127.45KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Recepţia şi depozitarea mazării verzi

Recepţia cantitativă şi calitativă constă în cântărirea cantităţilor de mazăre intrate în fabrică şi examinarea stării calitative a acesteia în conformitate cu STAS-urile în vigoare.

Pentru verificarea calităţii se recoltează probe medii din lotul de materie primă supusă recepţiei.

Pentru mai buna înţelegere a procesului tehnologic care urmează,prezentăm în figura 1 schema unei linii pentru prelucrarea conservelor de mazăre în saramură.

Figura 1 Schema liniei tehnologice pentru prelucrarea conservelor de mazăre

1-buncăr: 2 - transportor hidraulic; 3 - conducta; 4 - separator de apă: 5- trior dublu; 6- buncăr; 7 - transportor hidraulic; 8- opăritor; 9 - răcitor; 10 -elevator; 11- bandă de sortare; 12 - elevator; 13 - buncăr; 14- grup de dozat mazăre şi saramură; 15 - transportor de cutii; 16 - maşină de spălat cutii; 17- maşină de închis; 18- sterilizator.

2. Sortarea mazării

Sortarea are ca scop separarea boabelor de mazăre pe dimensiuni dat fiind faptul că boabele de dimensiuni mai mici sunt categorisite ca sortimente superioare şi apreciate de consumatori pentru gradul lor de frăgezime mai mare.

Până în prezent la noi se practică sortarea pe bază de dimensiuni cu ajutorul prestatorului şi triorului în următoarele categorii:

-mazăre extrafină,cu diametrul până la 7,5mm;

-mazăre foarte fină,cu diametrul între 7,5-8,2mm;

-mazăre fină,cu diametrul între 8,2-8,75mm;

-mazăre semifina,cu diametrul între 8,75-9,3mm;

-mazăre boabe,cu diametrul peste 9,3mm.

Sortarea mazării după dimensiuni reprezintă astăzi singurul criteriu comercial de diferenţiere calitativă deşi aprecierea sub aspectul frăgezimii începe să capete tot mai multă importanţă.Aspectul neuniformităţii calitative este accentuat de faptul că se mai cultivă uneori souiri mute şi se prelucrează concomitant soiurile zaharate cu cele nezaharate.Soiurile zaharate au calităţi organoleptice superioare faţă de sourile nezaharate dar prin acest sistem de sortare ele nu se pot încadra în categoria celor superioare(extrafină,foarte fină şi fină).

O metodă de separare a boabelor de mazăre în funcţie de frăgezime ar fi aceea bazată pe densitatea specifică.

Cunoscându-se că mazărea are la maturitatea o densitate cuprinsă între 1,02 şi 1,04 iar cu cât este mai fragedă densitatea este mai mică,separarea s-ar face prin flotare în soluţie de sare de concentraţii diferită(cuprins în general între 8-12º Be.

O metodă de separare a boabelor de mazăre funcţie de frăgezime ar fi aceea bazată pe densitatea specifică. Instalaţia folosită este prezentată în figura 2.

Figura 2 Instalaţie pentru sortarea densimetrică a mazării

1-pâlnie de alimentare;2-regulator;3-vas cu saramură;4-conductă de recirculare a saramurii; 5-saramură; 6-eliminarea surplusului de saramură; 7-ventil de saramură concentrată; 8-pompă centrifugă; 9 - rezervor;10-11-pâlnii de sortare; 12-sistem de duşuri; 13 - racord pentru separarea mazării bătrâne;14-racord pentru separarea mazării tinere.

Preview document

Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 1
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 2
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 3
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 4
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 5
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 6
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 7
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 8
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 9
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 10
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 11
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 12
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 13
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 14
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 15
Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semințelor de Mazăre Verde - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semintelor de Mazare Verde.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Compot de Fructe Asortat Mere, Pere și Gutui

CAPITOLUL I NOȚIUNI GENERALE PRIVIND COMPOTUL Compoturile de fructe reprezintă o formă principală de conservare a fructelor , deoarece adaosul...

Tehnologia de obținere a conservelor de mazăre în saramură

GENERALITATI PRIVIND MAZAREA VERDE Mazarea (Pisum sativum) este o planta anuala, cu un sistem radicular bine dezvoltat, ramificat, cu numeroase...

Tehnologia prelucrării produselor vegetale

1. ANALIZA MATERIEI PRIME HORTICOLE Se vor executa următoarele determinări: a. extractul refractometric; b. aciditatea; c. substanţele...

Ai nevoie de altceva?