Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semintelor de Mazare Verde

Extras din referat Cum descarc?

Receptia si depozitarea mazarii verzi 
Receptia cantitativa si calitativa consta in cantarirea cantitatilor de mazare intrate in fabrica si examinarea starii calitative a acesteia in conformitate cu STAS-urile in vigoare. 
Pentru verificarea calitatii se recolteaza probe medii din lotul de materie prima supusa receptiei.
Pentru mai buna intelegere a procesului tehnologic care urmeaza,prezentam in figura 1 schema unei linii pentru prelucrarea conservelor de mazare in saramura.
Figura 1 Schema liniei tehnologice pentru prelucrarea conservelor de mazare
1-buncar: 2 - transportor hidraulic; 3 - conducta; 4 - separator de apa: 5- trior dublu; 6- buncar; 7 - transportor hidraulic; 8- oparitor; 9 - racitor; 10 -elevator; 11- banda de sortare; 12 - elevator; 13 - buncar; 14- grup de dozat mazare si saramura; 15 - transportor de cutii; 16 - masina de spalat cutii; 17- masina de inchis; 18- sterilizator.
2. Sortarea mazarii 
Sortarea are ca scop separarea boabelor de mazare pe dimensiuni dat fiind faptul ca boabele de dimensiuni mai mici sunt categorisite ca sortimente superioare si apreciate de consumatori pentru gradul lor de fragezime mai mare. 
Pana in prezent la noi se practica sortarea pe baza de dimensiuni cu ajutorul prestatorului si triorului in urmatoarele categorii: 
-mazare extrafina,cu diametrul pana la 7,5mm; 
-mazare foarte fina,cu diametrul intre 7,5-8,2mm; 
-mazare fina,cu diametrul intre 8,2-8,75mm; 
-mazare semifina,cu diametrul intre 8,75-9,3mm; 
-mazare boabe,cu diametrul peste 9,3mm. 
Sortarea mazarii dupa dimensiuni reprezinta astazi singurul criteriu comercial de diferentiere calitativa desi aprecierea sub aspectul fragezimii incepe sa capete tot mai multa importanta.Aspectul neuniformitatii calitative este accentuat de faptul ca se mai cultiva uneori souiri mute si se prelucreaza concomitant soiurile zaharate cu cele nezaharate.Soiurile zaharate au calitati organoleptice superioare fata de sourile nezaharate dar prin acest sistem de sortare ele nu se pot incadra in categoria celor superioare(extrafina,foarte fina si fina). 
O metoda de separare a boabelor de mazare in functie de fragezime ar fi aceea bazata pe densitatea specifica. 
Cunoscandu-se ca mazarea are la maturitatea o densitate cuprinsa intre 1,02 si 1,04 iar cu cat este mai frageda densitatea este mai mica,separarea s-ar face prin flotare in solutie de sare de concentratii diferita(cuprins in general intre 8-12o Be. 
O metoda de separare a boabelor de mazare functie de fragezime ar fi aceea bazata pe densitatea specifica. Instalatia folosita este prezentata in figura 2.
Figura 2 Instalatie pentru sortarea densimetrica a mazarii
1-palnie de alimentare;2-regulator;3-vas cu saramura;4-conducta de recirculare a saramurii; 5-saramura; 6-eliminarea surplusului de saramura; 7-ventil de saramura concentrata; 8-pompa centrifuga; 9 - rezervor;10-11-palnii de sortare; 12-sistem de dusuri; 13 - racord pentru separarea mazarii batrane;14-racord pentru separarea mazarii tinere.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologii Actuale de Prelucrare a Semintelor de Mazare Verde.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!