Tehnologia Uleiurilor Vegetale

Extras din referat Cum descarc?

1. Tema proiectului
Proiectarea unui siloz cu 6 celule cu diametru G - 9m, inaltimea partii conice H1 , 1-8 din H, pentru depozitarea semintelor de floarea soarelui pentru o fabrica de ulei cu Cap=240 t/seminte/zi.
2. 
a) Descrierea procesului tehnologic de obtinere a uleiurilor vegetale
Prima operatie tehnologica de pe fluxul tehnologic este receptia cantitativa si calitativa a materiilor prime. Receptia calitativa a semintelor oleaginoase consta in determinarea greutati hectolitrice, a umiditati, continutului de ulei, continutului de corpuri straine, aspectul si gustul semintelor. Urmeaza etapa de curatire a semintelor ce are ca scop indepartarea impuritatilor organice, minerale si a prafului. Aceasta operatie se poate face cu masini de curatat si separatoare magnetice. Dupa curatire urmeaza uscarea semintelor oleaginoase care asigura buna pastrare a semintelor in timpul depozitarii si o desfasurare normala a fluxului tehnologic. Uscarea semintelor se face in instalatii de uscare de 2 tipuri: uscatorul tambur si coloana de uscare tip Buhler. Semintele uscate trec mai departe la depozitare.
Depozitarea si reducerea umiditatii semintelor oleaginoase creaza conditii necesare unei depozitari in care pericolul degradarii materiei prime prin respiratie, incingere, degradare este micsorat.
Se trece apoi la operatiile de prelucrare a semintelor oleaginoase, prima data realizandu-se descojirea semintelor, pentru a elimina coaja care constituie un material inert ce trebuie eliminat. Aceasta operatie poate fi realizata cu ajutorul tobei de spargere si a separatorului de coji. Dupa aceasta etapa are loc macinarea semintelor in vederea deschiderii celulelor in care se gaseste uleiul, astfel incat el sa poata fi separat mai usor la presare si extractie. Macinarea se poate face cu valturi,concasoare si mori cu ciocane. Se trece apoi la prajirea macinaturii. Prajirea are ca scop modificarea proprietatilor fizico-chimice ale macinaturii pentru ca la presare sa se obtina randamentul maxim in ulei. Se realizeaza in 2 faze: umectarea si uscarea. Umectarea se realizeaza prin adaugarea de apa favorizand fenomenul umectare selectiva, potrivit caruia fortele de suprafata care retin uleiu se satureaza cu apa eliminand uleiul. Incalzirea macinaturii duce la scaderea tensiunii superficiale si vascozitatii uleiului.
Presarea macinaturii este operatia prin care se separa uleiul din macinatura pregatita in mod corespunzator prin macinare si prajire. La presare rezulta uleiul brut de presa si brockenul. Operatia urmatoare din fluxul tehnologic este extractia cu solventi. Prin acest procedeu se urmareste scaderea continutului de ulei remanent din materialul oleaginos sub 2%. Uleiul impreuna cu solventul formeaza o solutie denumita miscela, care se prelucreaza apoi prin distilare in vederea separarii uleiului si recuperarii solventului. Recuperarea dizolvantului din srot se realizeaza prin incalzirea srotului cu ajutorul aburului indirect si tratarea cu abur direct.
Urmatoare operatie este rafinarea uleiurilor vegetale. Ea are drept scop eliminarea unor substante de insotire din uleiul brut (mucilagii, acizii grasi liberi, pigmenti vegetali). Prin rafinare se amelioreaza proprietatile uleiurilor cum sunt culoarea aciditatea libera, gustul si mirosul, transparenta, consevabilitatea. Are loc si desmucilaginarea uleiului prin care se indeparteaza substantele mucilaginoase si fosfatidele. Acizii grasi liberi din ulei se indeparteaza prin neutralizare. Se trece la uscarea uleiului, care mai contine apa care trebuie indepartata inainte de a ajunge la albire. Prin decolorarea uleiului se urmareste in primul rand indepartarea substantelor colorante din ulei, eliminarea resturilor de sapun si a substantelor mucilaginoase ramase in ulei dupa neutralizare. Uleiul decolorat trece la vinterizare. Vinterizarea (deceruirea sau demargarinizarea) este o operatie prin care se elimina din ulei cerurile si gliceridele care se solidifica la temperatura camerei. Dezodorizarea consta in indepartarea substantelor care confera uleiului gust si miros strain. Dezodorizarea este obligatorie pentru uleiurile comestibile obtinute prin extractie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Uleiurilor Vegetale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!