Tehnologia Uleiurilor Vegetale

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 1839
Mărime: 29.85KB (arhivat)
Publicat de: Casian Marton
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ - NAPOCA FACULTATEA DE AGRICULTURĂ

Extras din referat

1. Tema proiectului

Proiectarea unui siloz cu 6 celule cu diametru G – 9m, înalţimea părţii conice H1 ‚ 1-8 din H, pentru depozitarea semintelor de floarea soarelui pentru o fabrica de ulei cu Cap=240 t/seminte/zi.

2.

a) Descrierea procesului tehnologic de obţinere a uleiurilor vegetale

Prima operatie tehnologica de pe fluxul tehnologic este receptia cantitativa si calitativa a materiilor prime. Receptia calitativa a semintelor oleaginoase consta in determinarea greutati hectolitrice, a umiditati, continutului de ulei, continutului de corpuri straine, aspectul si gustul semintelor. Urmeaza etapa de curatire a semintelor ce are ca scop indepartarea impuritatilor organice, minerale si a prafului. Aceasta operatie se poate face cu masini de curatat si separatoare magnetice. Dupa curatire urmeaza uscarea semintelor oleaginoase care asigura buna pastrare a semintelor in timpul depozitarii si o desfasurare normala a fluxului tehnologic. Uscarea semintelor se face in instalatii de uscare de 2 tipuri: uscatorul tambur si coloana de uscare tip Buhler. Semintele uscate trec mai departe la depozitare.

Depozitarea si reducerea umiditatii semintelor oleaginoase creaza conditii necesare unei depozitari in care pericolul degradarii materiei prime prin respiratie, incingere, degradare este micsorat.

Se trece apoi la operatiile de prelucrare a semintelor oleaginoase, prima data realizandu-se descojirea semintelor, pentru a elimina coaja care constituie un material inert ce trebuie eliminat. Aceasta operatie poate fi realizata cu ajutorul tobei de spargere si a separatorului de coji. Dupa aceasta etapa are loc macinarea semintelor in vederea deschiderii celulelor in care se gaseste uleiul, astfel incat el sa poata fi separat mai usor la presare si extractie. Macinarea se poate face cu valturi,concasoare si mori cu ciocane. Se trece apoi la prajirea macinaturii. Prajirea are ca scop modificarea proprietatilor fizico-chimice ale macinaturii pentru ca la presare sa se obtina randamentul maxim in ulei. Se realizeaza in 2 faze: umectarea si uscarea. Umectarea se realizeaza prin adaugarea de apa favorizand fenomenul umectare selectiva, potrivit caruia fortele de suprafata care retin uleiu se satureaza cu apa eliminand uleiul. Incalzirea macinaturii duce la scaderea tensiunii superficiale si vascozitatii uleiului.

Presarea macinaturii este operatia prin care se separa uleiul din macinatura pregatita in mod corespunzator prin macinare si prajire. La presare rezulta uleiul brut de presa si brockenul. Operatia urmatoare din fluxul tehnologic este extractia cu solventi. Prin acest procedeu se urmareste scaderea continutului de ulei remanent din materialul oleaginos sub 2%. Uleiul impreuna cu solventul formeaza o solutie denumita miscela, care se prelucreaza apoi prin distilare in vederea separarii uleiului si recuperarii solventului. Recuperarea dizolvantului din srot se realizeaza prin incalzirea srotului cu ajutorul aburului indirect si tratarea cu abur direct.

Urmatoare operatie este rafinarea uleiurilor vegetale. Ea are drept scop eliminarea unor substante de insotire din uleiul brut (mucilagii, acizii grasi liberi, pigmenti vegetali). Prin rafinare se amelioreaza proprietatile uleiurilor cum sunt culoarea aciditatea libera, gustul si mirosul, transparenta, consevabilitatea. Are loc si desmucilaginarea uleiului prin care se indeparteaza substantele mucilaginoase si fosfatidele. Acizii grasi liberi din ulei se indeparteaza prin neutralizare. Se trece la uscarea uleiului, care mai contine apa care trebuie indepartata inainte de a ajunge la albire. Prin decolorarea uleiului se urmareste in primul rand indepartarea substantelor colorante din ulei, eliminarea resturilor de sapun si a substantelor mucilaginoase ramase in ulei dupa neutralizare. Uleiul decolorat trece la vinterizare. Vinterizarea (deceruirea sau demargarinizarea) este o operatie prin care se elimina din ulei cerurile si gliceridele care se solidifica la temperatura camerei. Dezodorizarea consta in indepartarea substantelor care confera uleiului gust si miros strain. Dezodorizarea este obligatorie pentru uleiurile comestibile obtinute prin extractie.

Preview document

Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 1
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 2
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 3
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 4
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 5
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 6
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 7
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 8
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 9
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 10
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 11
Tehnologia Uleiurilor Vegetale - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Uleiurilor Vegetale.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Obținerii Uleiului de floarea-soarelui

1. Introducere Fabricarea uleiurilor vegetale constituie o subramură importantă a industriei alimentare. Această industrie contribuie la...

Elaborarea planului HACCP - Șunca Praga

INTRODUCERE Sistemul de Analiza Riscului prin Punctele Critice de Control (H.A.C.C.P.) este o abordare stiintifica a procesului de control in...

Tehnologia Uleiurilor Vegetale

1 Tehnologia şi cultura inului pentru ulei 1.1.Importanţă Inul pentru ulei este cultivat pentru seminţele sale care furnizează un ulei sicativ...

Tehnologia de obținere a produselor de panificație

CAP.1. PRODUSE DE PANIFICATIE 1.1.Argument In ansamblul alimentelor cuprinse in ratia zilnica, painea ocupa o pondere insemnata, facand parte din...

Uscătorul Rotativ

Uscătorul rotativ 1. Destinaţie şi clasificare Uscătorul rotativ este folosit pentru uscarea seminţelor oleaginoase. Uscarea este un proces...

Patulina

Micotoxinele prezente în mod natural în diversele produse alimentare constituie o problemă de siguranţă alimentară. Studiile epidemiologice...

Toxiinfetii alimentare - Salmonella

Introducere Igiena a fost considerată ca o ştiinţă de sine stătătoare,după care s-a modificat, plasându-se ca o ramură a ştiinţelor medicale care...

Operații Tehnologice de Obținere a Berii

Berea este o băutură cu conţinut scăzut de alcool, nedistilată, spumantă, obţinută prin fermentarea alcoolică a mustului de malţ aromatizat cu...

Te-ar putea interesa și

Redimensionarea prin Metode Asistate de Calculator a Rotorului de la o Moară cu Ciocane Fixe Folosită la Maruntirea Brokenului

CAPITOLUL 1 EXTRACTIA ULEIULUI PRIN PRESARE 1.1 Generalitati. Procesarea materiilor prime grase este diferita în functie de felul acestora. La...

Determinarea Variației Vâscozității Uleiului de Măsline cu Temperatura

1.INTRODUCERE 1.1.Noţiuni generale despre uleiul de măsline Uleiurile vegetale sunt amestecuri naturale complexe de substanţe din grupa...

Instalație de capacitate mică pentru filtrarea uleiului alimentar

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI DESPRE INDUSTRIA ULEIURILOR VEGETALE 1.1. Informaţii generale privind industria produselor oleaginoase Industria...

Analizează organoleptic și fizico-chimic uleiul de floarea soarelui

Introducere: Din momentul in care omul a aparut pe pmant si pana astazi produsele au provenit de la plante care au asigurat baza alimentatiei...

Analiza Uleiului

Cap I. Generalitati 1.1. Caracterizarea generala a uleiurilor Uleirile vegetale sunt produse de o deosibita importanta atat in alimentatia...

Tehnologia Uleiurilor Vegetale

1 Tehnologia şi cultura inului pentru ulei 1.1.Importanţă Inul pentru ulei este cultivat pentru seminţele sale care furnizează un ulei sicativ...

Tehnologia Uleiurilor Vegetale. Ape Uzate din Industria Uleiurilor Vegetale

1. PLANTELE OLEAGINOASE Uleiurile şi grăsimile vegetale se găsesc în natură în ţesutul plantelor, fiind concentrat în seminţe, în pulpă, în...

Tehnologia Uleiurilor Vegetale

Tema proiectului: descrierea operatiei de curatire si descojire a semintelor de floarea-soarelui a unei fabrici de ulei cu o capacitatea de...

Ai nevoie de altceva?