Tehnologia Prelucrarii Legumelor si Fructelor

Cuprins referat Cum descarc?

0NTRODUCERE
CAP.I 0MPORTANTA S0 UT0L0ZAR0LE CARTOFULU0
1.1 0mportanta culturii cartofului
1.2. Utilizarea tuberculilor de cartof
CAP.II SO0UR0 DE CARTOF S0 MORFOSTRUCTURI
2.1. Soiuri de cartof
2.2. Morfostructura cartofului
2.2.1. Structura anatomica
2.2.2. Compozitia chimica
2.3. Calitatea cartofului
CAP.III TEHNOLOG0A DESH0DRATAR00 CARTOF0LOR
3.1. Deshidratarea cartofilor
3.2. Insusiri tehnologice
3.3. Soiuri de cartof utilizate la deshidratare
3.4. Prelucrarea cartofilor
CAP.IV OBT0NEREA FULG0LOR DE CARTOF
4.1. Pocesul tehnologic si utilaje folosite
4.2. Instalatia pentru producerea fulgilor de cartofi 
CAP.V NORMAT0V DE CAL0TATE A FULG0LOR DE CARTOF0 
CAP. VI. CONTROLUL LEGUMELOR DESH0DRATATE S0 DEPOZ0TATE 
CAP.VII. COMERC0AL0ZAREA FULG0LOR DE CARTOF
B0BL0OGRAF0E


Extras din referat Cum descarc?

0NTRODUCERE
Solanum tuberosum,banalul si binecunoscutul cartof, prezent aproape zilnic sub o forma sau alta pe masa noastra,are o istorie veche si glorioasa pe masura calitatilor sale nutritive.
Desi originar din America gasitade europeni in 1492 a fost descoperit doar in 1532,dupa cucerirea statului Peru de catre spanioli.
Locul de origine este cunoscut si necontestat,pantele si vaile insorite ale muntilor Anzi si imprejurimile locului Titicaca din America de Sud,dar cum a ajuns in Europa si,mai ales,cine l-a adus este o problema controversata.Cea mai veche atestare scrisa a prezentei acestei plante in Europa dateaza din 1573 si se afla in arhivele unui spital din Sevilia-Spania.
Patruns in Europa,a fost tratat cu ostilitate deoarece se considera ca schimba culoarea albastra a sangelui nobil,ca produce lepra,tuberculoza,ca este hrana trimisa din iad.Actualmente cartoful se cultiva in toate continentele,dar in mod deosebit in Europa care detine circa 60% din suprafata mondiala.
Cu toate acestea cartoful castiga tot mai multi adepti cucerindEuropa.
Shakespeare i-a descris calitatile afrodisiace,Louis al XIV ii purta florile la butoniera.
In secolul al XIX-lea,cartoful era hrana de baza a multor popoare,in special a celor din nord,mai ales a irlandezilor.Aparitia manei in Europa a dus la dezastre,ca mai tarziu sa aiba si alte influiente socio-economice.
Patrunderea cartofului in Romania are loc in secolul al XVIII-lea.Primele semnalari sunt din Transilvania .Un raport al tipografiei Blaj adresat guvernatorului provincial in 1772 mentioneaza unul din primele manuale de indrumari intitulat Instructiuni practice pentru cultura cartofuluifiind redactat la Blaj in 1750.Urmatorul manual practic intitulat Invatatura pentru cartoafle, a aparut la Iasi in 1829.
Multe date privind cultura cartofului si rolul ei social se afla in arhivele bisericilor sasesti din Transilvania.
Evolutia acestei culturi in tara noastra nu a fost spectaculoasa,productiile obtinute nu au fost la nivelul altor tari,a conditiilor pedoclimatice si a soiurilor cultivate.
Considerat a douapaine a omenirii si un produs strategic foarte important pentru securitatea alimentara a omului in mileniul II,cartoful se cultiva in peste 150 de tari,productiile inregistrate insumand 311 miliarde tone. In anul 2001, pe plan mondial, principalii cultivatori au fost China, Rusia, Polonia, India si SUA.
A fost si este totusi cea mai veritabila dintre culturile de camp.
CAP.I 0MPORTANTA S0 UT0L0ZAR0LE CARTOFULU0
1.1. 0mportanta culturii cartofului
Cartoful este una din principalele plante de cultura.Pe plan mondial,din punct de vedere al suprafetei cultivate ocupa locul al 13-lea si locul 4 dupa volumul productiei totale.Volumul productiei totale de cartof este depasit de grau,porumb si orez.Se poate spune ca dupa cereale care reprezinta hrana de baza a omenirii,cartoful ocupa locul al 2-lea,fiind una dintre importantele resurse alimentare.
Cartoful este o importanta planta alimentara, furajera sau pretabila pentru industrializare. Aceasta planta asigura la o productie de 26 t/ha o cantitate ridicata de proteina (524 kg/ha) si energie (84 Gj/ha) ,situandu-se pe locul al 2-lea dupa soia si orez,depasind graul si porumbul.
Tuberculii de cartof reprezinta un aliment aproape complet avand un continut ridicat de hidrati de carbon (15-25% in functie de soi), substante proteice (1,5-2,5%),vitamine (A1, B1, B2, B3, K si mai ales vitamina C care insumeaza 13-23 mg/100 g substanta uscata) si substante minerale (100g tuberculi fierti contin 0,5-2 mg fier asimilabil, 25-50 mg fosfor asimilabil si 6-17mg calciu asimilabil).
Valoarea biologica a cartofului reprezinta o treime din cea a painii,jumatate din cea a oualor si a carnii,fiind de doua ori mai mare decat a morcovilor si de trei ori mai mare decat a verzei si tomatelor.
Consumul anual pe locuitor este cuprins in general intre 30-150 kg, in Europa fiind in medie de 80 kg de cartof pe an, iar in Romania se consuma in medie 100 kg/locuitor/an.
1.2. Utilizarile cartofului
Pentru tara noastra cartoful are o importanta deosebita atat din punct de vedere alimentar cat si din punct de vedere industrial si furajer,fiind in primul rand un aliment de baza care se foloseste in alimentatia omului in tot timpul anului.O alta calitate a cartofului este prepararea in diferite feluri,a peste 300 de mancaruri din cartofi foarte gustoase,care se digera usor,cu aproape toate componentele alimentare asimilabile,iar ca inlocuitor al painii nu ingrasa; se consuma atat de oamenii perfect sanatosi,cat si in dietele alimentare,pentru bolile digestive in prinul rand.Pregatirea mancarurilor din cartofi se face usor si repede, ceea ce constituie o insusire deosebit de valoroasa.Din cartofi se fac numeroase preparate si semipreparate industriale foarte cautate.
In procesul de industrializare a cartofului se folosesc mari cantitati de tuberculi pentru obtinerea amidonului,spirtului si a altor produse ca: glucoza,dextroza,dextrina, cleiuri,cauciuc sintetic,etc.Din 1000 kg cartof se pot obtine 56-132 litri spirt ,sau 140 kg amidon, sau 100 kg dextrina, sau 130-150 kg fulgi, 240-260 kg chips,sau 700-750 kg pommes frittes.
Pentru industrializarea cartofului au fost create soiuri cu continut ridicat in substanta uscata si amidon,avand o anumita structura a graunciorilor de amidon pentru obtinerea cu un randament ridicat a unor derivate dorite.
Principalele tari din Europa care industrializeaza cartoful sub forma de amidon sunt:Olanda,Marea Britanie,Germania si Franta cu un total de 13-14 milioane tone/an.
Cu toate ca inainte de 1990 in Romania se utilizau inseminate cantitati de tuberculi pentru industrializare,(spirt, amidon si alte produse) ,datorita costurilor ridicate (transport,manipulate,comservare), s-a preferat inlocuirea cartofului cu cereale paioase si porumb.
In furajarea animalelor,cartoful constituie un nutret valoros.Tinand seama de potentialul energetic ridicat,cartoful se foloseste intr-un procent ridicat in furajarea bovinelor,porcinelor si pasarilor,indeosebi in sectorul particular.Trebuie mentionat ca, prin utilizarea zilnica in furajare a 20 kg cartofi se poate realiza 1 kg carne de porc sau 11 litri lapte de vaca.O cantitate de 4 kg de tuberculi fierti este echivalenta cu 1 kg de orz,cu 0.9 kg porumb sau 12 litri zer. 
Din punct de vedere fitotehnic, cartoful este o foarte buna premergatoare pentru majoritatea culturilor. Fiind o planta prasitoare lasa terenul curat fara buruieni, valorifica bine terenurile usoare, nisipolutoase si chiar nisipoase pentru productii timpurii,valorifica eficient gunoiul de grajd,ingrasamintele chimice si apa de irigatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Prelucrarii Legumelor si Fructelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!