Tehnologia obținerii sucului de mere

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 4353
Mărime: 480.70KB (arhivat)
Publicat de: Coralia Nica
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Mărul (Malus domestica) este o specie de plante din din familia Rosaceae. Această specie cuprinde între 44 şi 55 de soiuri, care se prezintă ca pomi sau arbuşti. Variantele mărului cresc în zona temperată nordică din Europa, Asia şi America de Nord, din aceştia fiind un număr mare de hibrizi.

Cea mai răspândită formă a mărului este mărul cultivat (Malus × domestica). Soiurile din Asia de est au fructe de mărimea unei cireşe, ca de exemplu mărul japonez (Malus floribunda) sau altele ca (Malus baccata) şi (Malus × zumi) care sunt cultivate numai ca plante ornamentale. Acestea nu trebuie confundate cu soiul (Punica granatum).

Marul (pomul) este mic si foios atingand 3 pana la 12 m inaltime, deseori avand o coroana densa cu multe ramurele. Frunzele marului sunt dipuse alternativ, avand forma ovala cu o lungime cuprinsa intre 5 – 12 cm si o latime de 3 - 6 cm , iar codita frunzei ( petiol), ajungand de la 2 pana la 5 cm. Varful frunzei este ascutit, cu marginile dintate,putin pufoase dedesubt. Florile cresc simultan odata cu inmugurirea frunzelor. Culoarea florilor fiind albe cu nuante de roz, ce se ofilesc treptat, avand un diametru cuprins intre 2,5 si 3,5 cm. Fructele se coc toamna sau vara in functie de soi, avnd un diametru cuprins intre 5 – 9 cm. Mijlocul marului contine 5 carpele ( loji seminale) dispuse sub forma de stea cu 5 colturi, fiecare carpela continand 1 – 3 seminte.

Marul pentru variabilitatea si posibilitatile sale de aclimatizare la conditiile de mediu diferit, se cultiva pe toate continentele globului, desigur cu exceptia Antarctidei. Datorita importantei deosebite a merelor pentru alimentatia omului si particularitatile agrobiologice a pomilor, acest arbore fructifer ocupa locul al treilea dupa productivitate in lume, primele fiind portocalele si banane.

Standardul stabilit pentru marimea fructelor este de 140-175 gr. sau de 70-85mm in diametru. Sunt solicitate mai ales soiurile, fructele carora sunt viu colorate in rosu, verde sau galben, au forma globuloasa , conic-globuloasa sau forma originala alungita. Dupa gust sunt pretuite merele cu continut echilibrat de zahar si acizi, bogate in vitamine si alte substante biologic active. Fructele soiurilor de mere trebuie sa aiba pulpa crocanta, suculenta inalta si aroma placuta specifica marului. Nu mai putin importanta este si valoarea alimentara a merelor, care este determinata de faptul ca ele contin cantitati insemnate de zaharuri (7,5-16,5%), acizi organici (0,15-1,25%), substante pectice (0,2-1,2%), saruri minerale (0,1-0,4%), vitamine C (8%), A (2%), B, Fe si K, Colesterol -0%, asigurind 46-84 kcal la 100g de fruct proaspat. Aceasta componenta chimica face ca merele sa aiba calitati gustative superioare. Este adevarata zicala engleza, care spune ca “folosind zilnic cite un mar, nu ai nevoie de medic”.

Fructele au nu numai importanta profilactica, dar si terapeutica, ele fiind recomandate in tratarea aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, colicilor hepato-biliare s.a.

Soiuri de mere

Preview document

Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 1
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 2
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 3
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 4
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 5
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 6
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 7
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 8
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 9
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 10
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 11
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 12
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 13
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 14
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 15
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 16
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 17
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 18
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 19
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 20
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 21
Tehnologia obținerii sucului de mere - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Obtinerii Sucului de Mere.doc

Te-ar putea interesa și

Dimensionarea unei Secții de Obținere a Sucului de Mere cu o Capacitate de 5 Tone pe Zi Produs Finit

Memoriu justificativ Lucrarea işi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Caracterizarea unor Sortimente de Sucuri Naturale Limpezi și cu Pulpă

CAPITOLUL I INTRODUCERE. JUSTIFICAREA DOMENIULUI ABORDAT Sucurile de fructe sunt acele băuturi obţinute din diferite specii de fructe, coapte şi...

Principalele aspecte legate de sucurile naturale de fructe - compoziția fructelor, metode de preparare, ambalare, aparatură și liniile aferente

INTRODUCERE Lucrarea îşi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Tehnologia fabricării sucului de mere

1. INTRODUCERE Lucrarea işi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode de...

Șucuri din fructe

CAPITOLUL I INTRODUCERE. JUSTIFICAREA DOMENIULUI ABORDAT Sucurile de fructe sunt băuturil obţinute din diferite specii de fructe, coapte şi...

Sucul de mere

JuiceRo este sucul natural 100% produs doar din măr ce vă aduce prospeţimea şi gustul fructelor. Având în compoziţie doar mere româneşti, sucul...

Tehnologia fabricării sucului de mere

1.MEMORIU JUSTIFICATIV Lucrarea işi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compoziţia fructelor, metode...

Metode și Tehnici de Investigare Generale sau Specifice a Autenticității Sucului de Mere

Introducere Sucul de mere este unul dintre cele mai sanatoase produse pe care ni le ofera natura. Beneficiile sucului de mere pentru sanatate il...

Ai nevoie de altceva?