Tehnologia obținerii a berii din grâu

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUERE 3 ISTORIA BERILOR DIN GRAU 4
CONDITIONAREA CEREALELOR -  PRECURATIRE 5
CURATIREA EREALELOR 6
INMUIEREA CEREALELOR 6
GERMINAREA CEREALELOR 7
USCAREA MALTULUI 8
OBTINEREA MUSTULUI DE BERE 10
FILTRAREA PLAMEZII 11
FIERBEREA MUSTULUI CU HAMEI 11
RACIREA SI AERAREA MUSTULUI 12
FERMENTAREA 12
RACIREA SI AERAREA MUSTULUI 14
BIBLIOGRAFIE 15


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Astazi imensa majoritate a berilor se fabrica din malt de orz, la care se mai adauga uneori malturi din alte cereale, mai ales grau, ceva mai rar ovaz si altele.
Weizenbier sau Weissbier este berea de grau, produsa in special in Bavaria. Ea are intre 5 si 6% alcool si se distinge printr-un gust mai putin amarui si o cantitate mai mare de dioxid de carbon. Numele sau vine de la Weizen "grau". In Bavaria este numita si Weissbier ( in traducere "bere alba"), din cauza culorii pe care o are dupa fermentare, dar si din cauza apropierii dialectale intre cuvintele Weizen si Weiss. Se spune ca berea este o ,,paine lichida", iar descrierea aceasta se potriveste probabil cel mai bine berilor care sunt fabricate din malturi de grau. Berile din grau cele mai cunoscute se fabrica in Germania, Belgia si SUA, dar exista in fiecare tara care are, cat de cat, o traditie in fabricarea berii.
Graul, are continut mare de proteine si nu are coji, ceea ce il face greu de prelucrat in industria berii. De aceea, este mai dificil sa produci o bere doar din grau. Amestecat insa cu orz, graul devine o alternativa interesanta, caci berile preparate cu un adaus corespunzator de malturi de grau sunt lejere, racoritoare, iar proteinele din grau dau berii o stralucire particulara, care a dat si numele de ,,bere alba".
In Germania (Bavaria, mai ales), berarii au pus la punct un stil de bere fermentat cu anumite tulpini de drojdii. Graul confera berii calitatea de a potoli setea si de a fi racoritoare, in timp ce drojdiile dau berilor arome de banane si cuisoare. Aceste beri se numesc Weissbier, sau Weizenbeer (,,Weiss" inseamna ,,alb", ,,Weizen" inseamna ,,grau").
Sunt beri racoritoare si extrem de versatile in ce priveste posibilitatile de a le asocia cu mancarea.
Ceea ce leaga una de alta toate aceste beri, care folosesc amestec de malturi de orz cu grau, este caracterul dat de grau: lejer, proaspat, usor acrisor, vivace, cu aspect opalescent.
Berea germana din grau este cu adevarat speciala. Cele mai multe dintre variantele de weissbier sunt produse dintr-un macinis ce contine mai mult de 50% malturi de grau, restul fiind malturi de orz. Legea actuala implica faptul ca orice bere etichetata ,,weissbier" sau ,,weizenbier" trebuie sa foloseasca un amestec de malturi cu cel putin 50% malt de grau. Cele mai multe weissbier bavareze contin intre 60 si 70% malt de grau, restul fiind malt de orz.
ISTORIA BERILOR DIN GRAU
Cele mai vechi dovezi arheologice ale fabricarii berii din grau in Germania dateaza din Epoca Bronzului, de acum 2800 de ani. In nordul Bavariei, langa Kulmbach, a fost descoperit un mormand ce contine o amfora de pamant ars, care prezinta resturi de bere bruna din grau.
Berea din grau a avut perioade rele si bune. De-a lungul timpului, Bavaria a suferit de nenumarate ori de foamete, din cauza distrugerii recoltelor de grau. Autoritatile au hotarat, de aceea, sa restranga uzul graului la fabricarea painii, limitand berea la a fi produsa doar din orz. In 1447, consiliul municipal din Munchen a interzis pur si simplu fabricarea berii din grau. Toti berarii erau obligati sa fabrice bere doar din malt de orz, regula pe care ducele Wilhelm al IV-lea a extins-o la intreaga Bavarie 69 de ani mai tarziu, printr-o lege ce avea sa fie cunoscuta ca Legea puritatii berii din 1516.
In decursul anilor, fiecare orasel bavarez avea o berarie pentru producerea de weissbier, toate apartinand familiei Wittelsbach. Veniturile obtinute de pe urma acestei beri atingeau o treime din totalul veniturilor Bavariei.
Astazi, weissbier ocupa cam 30% din piata de bere bavareza, si toate berariile importante locale o produc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia obtinerii a berii din grau.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Banu, C.(coordonator) s.a - Manualul inginerului de industrie alimentara, vol.I, Editura Tehnica, Bucuresti, 1998
2. Rusanescu, N., Theiss, F. -  Breviar - Date si formule pentru industria berii, Editura Mirton, Timisoara, 1991
3. http://www.reteteleluiradu.ro/2015/02/17/berea-de-grau-weissbier-berliner-weisse-witbier-1.html
4. http://www.albrau.ro/ro/proces/
5. http://www.descopera.ro/povestea-berii/10262585-de-la-grane-la-pahar-cum-se-face-berea
6. https://www.thespruce.com/guide-to-wheat-beer-353431
7. https://www.pastemagazine.com/articles/2017/04/59-of-the-best-wheat-beershefeweizens-blind-tasted.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!