Tehnologia de Obtinere a Fulgilor de Cereale

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Prezentare generala 3
CAPITOLUL I Fulgii de cereale
1. Generalitati 5
2. Prezentarea generala a industriei fulgilor de cerale 5
CAPITOLUL II Tehnologia de obtinere a fulgilor de cereale
2.1. Fulgi de grau 9
2.2. Fulgi de orez 10
2.3. Fulgi de ovaz 11
2.4. Fulgi de secara 12
2.5. Fulgi de porumb 12
CAPITOLUL III
Tehnologia de obtinere a fulgilor de porumb 14
CAPITOLUL IV Utilaje si instalatii folosite pentru obtinerea fulgii de porumb.
4.1. Instalatia pentru degerminarea porumbului 16
4,2. Mese densimetrice 18
4.3. Instalatia de aerare fortata pe verticala 19
4.4. Masina de condimentare 20
Bibliografie 22


Extras din referat Cum descarc?

Prezentare generala
Industria de morarit si panificatie este cunoscuta inca din timpuri foarte vechi, ea dezvoltandu-se progresiv odata cu societatea umana.
Importanta si rolul produselor din industria de morarit si panificatie sunt vazute ca un factor fundamental al activitatii omului, cu actiune permanenta in realizarea si consumul produselor din industria de morarit si panificatie.
Produsele de morarit si panificatie au la baza cerealele, ce fac parte din familia gramineelor, cuprinzand circa 3900 de specii. Cele mai consumate in tara noastra sunt graul si porumbul, dupa care urmeaza orezul, secara, orzul si ovazul. 
Cerealele sunt produse vegetale din familia graminee care au ca fruct mai multe cariopse reunite pe un spic sau in stiulete. Au constituit din totdeauna baza alimentatiei umane datorita: 
-pretului scazut;
-pastrarea usoara si indelungata;
-potentialului tehnologic ridicat;
-insusirilor senzoriale deosebite;
-continutului ridicat de glucide sub forma de amidon, 
proteine vegetale si procentului scazut de substante neasimilabile (celuloza si lignina).
Continutul lor in substante nutritive variaza in limite restranse de la o specie la alta, iar repartitia in interiorul bobului este foarte diferita
. In general cerealele nu se consuma ca atare, ci sunt supuse in prealabil la diferite prelucrari industriale in urma carora se obtin crupe (seminte decorticate cum este orezul decorticat, arpacas din grau sau orz, etc), gris, faina (zdrobirea si transformarea boabelor intr-o masa pulverulenta cu particule mai mari sau mai mici, prin macinare), fulgi (prin laminarea boabelor de cereale decorticate si prajite sau oparite cu vapori de apa), produse expandate (obtinute prin incalzirea brusca a semintelor si crupelor, fie prin detonare: faina usor umezita se supune unei presiuni foarte mari, urmata de o trecere brusca la o presiune obisnuita, ceea ce provoaca o destindere a aerului comprimat si transformarea intr-un corp spongios).
Atat cerealele, cat si derivatele acestora sunt alimente sarace in apa (10-16%), fiind bogate in glucide, reprezentate in proportie de 60-80%, prin amidon si 1-6% prin alte glucide asimilabile; acopera 70-80% din nevoia organismului in aceste substante nutritive si 30-50% din trebuintele energetice. 
Desi proteinele necesare sunt in clasa a II-a sau a III-a, ele se gasesc in cantitati importante (7-16%) si furnizeaza cca.50% din necesarul zilnic. Sunt bine reprezentate in cereale vitaminele grupului B, in special vitaminele B1 si B6. 
De asemenea se gaseste si vitamina E, foarte bogat in aceasta fiind uleiul din germeni de cereale. 
Mai contin si o serie de elemente minerale, mai importante fiind fosforul (200-400mg%), potasiu (100-350mg%, magneziu (50-160mg%) si unele oligoelemente (cupru, mangan, zinc etc). 
Cele mai slab reprezentate sunt grasimile (1-89%, localizate in special in embrion.
Fiind sarace in apa, cerealele se pot pastra timp indelungat. Totusi, daca nu se respecta anumite conditii de recoltare si depozitare, ele se pot altera. Fiind tesuturi vii, ele continua sa respire, adica sa absoarba oxigen si sa elibereze bioxid de carbon, apa si caldura, care daca nu se pot degaja din masa produselor depozitate (depozitate in gramezi, magazii si silozuri umede, cu o ventilatie defectuoasa), fac sa creasca temperatura si umiditatea, care duc la aparitia fenomenului de incingere sau germinare, mucegaire, sau a altor modificari nedorite. 
Cresterea temperaturii si umiditatii creaza in acelasi timp conditii favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor care accelereaza aceste procese.
In produsele incinse are loc o simulare a activitatii enzimelor amilotice, ducand la cresterea cantitatii de glucide simple si a proportiei de dextrine. 
Prin cresterea activitatii enzimelor proprii la care se asociaza activitatea enzimelor elaborate de bacterii, se produce degradarea glutenului si rancezirea grasimilor. Ca urmare produsele isi modifica proprietatile organoleptice: se inchid la culoare, mirosul devine neplacut, apare un gust acru sau amar, etc.
Umiditatea si temperatura crescuta, care intensifica activitatea enzimelor proprii duc la incoltirea boabelor. In timpul incoltirii creste foarte mult activitatea amilazelor, care hidrolizeaza o parte din amidon in dextrine si maltoza, iar proteazele active scindeaza o parte din proteine in albumoze, peptone si aminoacizi, ceea ce micsoreaza calitatea proteinelor (glutenului). 
In acelasi timp prin hidroliza grasimilor apar acizi grasi si fosfati acizi, care impreuna cu produsii de fermentare a glucidelor maresc activitatea boabelor germinate.
CAPITOLUL I
Fulgi de cereale
1. Generalitati
Istoria lui Kellogg a inceput in urma cu aproape un secol. Dr. John H. Kellogg si W.K. Kellogg au cautat sa dezvolte o cereala care sa poata inlocui carnea in dietele pacientilor de la sanatoriul Battle Creek pe care Kellogg il conducea. Produsul eforturilor lor, fulgii de porumb, a devenit destul de popular pacientilor, incat Kellogg a format doua companii care au devenit in 1899 Kellogg Company.
Dupa 86 de ani Kellogg a devenit una dintre cele mai mari companii de mancare din lume, cu vanzari anuale ce depasesc 2,5 miliarde $ si cu profituri mai mari de 250 milioane $. Kellogg a ocupat o pozitie pe piata fulgilor de cereale aproape de doua ori mai mare decat a celor mai apropiati concurenti, General Mills si General Foods. "Kellogg cunoaste afacerea cu cereale mai bine decat oricine altcineva" a spus William Wason de la Brown Brother Harriman & Co, "si conducerea a avut intelepciunea sa ramana credincioasa (loiala) la ceea ce stiau ei sa faca". 
In decembrie 1985, Kellogg Company a fost desemnata una dintre cele cinci companii cel mai bine conduse din Statele Unite ale Americii. Kellogg Company si-a castigat acest statut datorita performantei pe care a avut-o intre anii 1970-1980, cea mai neagra perioada din istoria industriei, si a progresului pe care l-a avut intre 1984 si 1985.
2. Prezentarea generala a industriei fulgilor de cerale
Industria fulgilor de cereale este compusa din firme care sunt angajate in fabricarea si vanzarea produselor alimentare preambalate facute in principal din cereale.
Consumatorul nu trebuie sa prepare produsul inainte de a-l folosi si poate fi mancat sub forma uscata sau prin adaugarea unor substante cum am fi laptele sau zaharul. Printre avantajele produselor, din perspectiva consumatorului se numara usurinta in folosirea lor si satisfacerea necesitatii de hranire. 
Indicele glicemic masoara capacitatea unui aliment de a provoca o crestere a glicemiei dupa ingerare


Fisiere in arhiva (3):

  • 1.doc
  • Cuprins.doc
  • Tehnologia de Obtinere a Fulgilor de Cereale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!