Tehnologia de fabricare a vinurilor roze

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2316
Mărime: 820.72KB (arhivat)
Publicat de: Codrin Enache
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Voicu Gheorghe, Dutu Mihaela
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor
Universitatea Politehnica Bucuresti, Bucuresti

Extras din referat

Se numesc vinuri acele bauturi alcoolice obtinute din struguri (nu din mere, coacaze, pere, etc.) prin intermediul procesului de fermentatie alcoolica (completa sau partiala) a fructelor proaspete si zdrobite, sau a mustului obtinut din acestea.

Cu privire la tema abordata in cadrul acestei lucrari, putem vorbi despre doua stiinte uvologie si oneologie. Uvologia este stiinta care studiaza atat partile componente ale strugurelui si compozitia chimica a acestora, cat si calitatea acestuia. Oneologia este acea stiinta care se ocupa cu studiul metodelor de obtinere, pastrare si conditionare a vinurilor si a poduselor derivate din acestea.

In vederea obtinerii vinului ca produs finit, trebuie sa se aiba in vedrere trecerea in mod obligatoriu prin cele doua mari etape ale vinificatiei, si anume:

- vinificatia primara-este operatia in cadrul careia stugurii sunt culesi pentru obtinerea mustului si fermentarea lor, rezultand vinul brut;

- vinificatia secundara-etapa ce inglobeaza procesele de conditionare si stabilizare a vinului, rezultand vinul finit.

De aici putem deduce ca vinificatia reprezinta un integ proces tehnologic ce cuprinde un ansamblu de operatii asezate intr-o anumita succesiune, conform unei scheme tehnologice, in vederea prelucrarii stugurilor si a musturilor pentru obtinerea de vinuri si derivate ale acestora.

Alcatuirea strugurilor si folosirea lor ca materie prima in vinificatie

Strugurii sunt alcatuiti din ciorchini (fractia mica de cca. 3-7%) si boabe (fractia mare de cca. 93-97%). De asemenea, boalele sunt la randul lor alcatuite din: pielita (7-11%), miez (85-90%) si seminte (3-5%).

Aceste proportii difera de la specie la specie in ceea ce priveste strugurii, dar si de conditiile de mediu in care acestia s-au dezvoltat.

Din punct de vedere chimic, ei contin in linii mari aproximativ 75-85% apa, 15-25% carbohidrati, 0.5-2% acizi organici, 1-3% minerale, 0.5-1.2% azotati, 0.01-1% compusi cu functiune fenolica, 0.08-0.2% sumbstante pentru aroma, enzime, vitamine, etc.

Forma preferata a boabelor de strugure in industria vinului este cea sferica sau usor alungita, cu greutatea aflandu-se in jurul valorii de 1-2 grame, deci boabe mici (pentru vinurile de calitate in special).

Structura unui bob de strugure

- pielita-indeplineste rolul de aparator al bobului de agentii externi; aceasta are in componenta un strat ceros de purina ce confera strugurelui aspectul brumat bine cunoscut, continand totodata si pigmenti si substante aromatizante ce se extrag din aceasta prin intermediul procesului de fermentare.

- miezul-contituie partea cea mai valoroasa a strugurelui, datorita faptului ca participa in cea mai mare pondere la obtinerea mustului; acesta are in componenta si o parte celulozica, reprezentand partea solida a acestuia.

- semintele -numarul lor variaza intre 1-4 per bob si contin substante tanante si grasimi; acestea nu sunt incluse in compozitia mustului deoarece tanunurile ofera un gust astringent; substantele valoroase din seminte se extrag si ele in momentul valorificarii tescovinei.

- ciorchinii-contin de asemenea taninuri si sunt inlaturati datorita gustului astringent pe care il pot da, la fel ca si in cazul semintelor; ciorchinii nu sunt folositi sub nicio forma in vinificatie, motiv pentru care acestia reprezinta doar gunoi.

Strugurii pot fi inclusi in procesul tehnologic din momentul in care acestia sunt optimi din puct de vedere constructiv, pentru obtinerea unui anumit tip de vin sau a altui produs. Momentul optim de recoltare a strugurilor se urmareste atat prin determinarea greutatii, continutului de zahar si aciditatii acestora, cat si prin intermediul dinamicii maturarii. Astfel, maturarea deplina strugurilor este data de momentul in care continutul de zahar ramane constant dimp de 2,3 zile, in mod consecutiv si boalele au atins greutatea maxima. In pofida acestui fapt, pentru obtinerea anumitor categorii de vinuri, recoltarea se practica in urmatoarele momente:

Bibliografie

- Tratat de industrie alimentara, coordonator BANU Constantin, editura “ASAB”;

- Vinificatia, ing. I. Slepianu, ing. N. Hudea, dr. ing. C. Basamac, ing. V. Negritu, editura “Agrosilvica Bucuresti”;

- tehnologii de prelucrare a produselor agricole, VOICU Gheorghe, CONSTANTIN Gabriel-Alexandru, STEFAN Elena-Madalina, VOICU Paula, editura “Terra Nostra” Iasi 2013;

- https://www.google.ro/search?biw=1366&bih=598&tbm=isch&sa=1&ei=tVcQWr_VEMmx0gXT97rIDQ&q=tehnologia+de+fabricatie+a+vinului+roze&oq=tehnologia+de+fabricatie+a+vinului+roze&gs_l=psy-ab.3 561076.570534.0.570704.39.28.0.0.0.0.424.4422.0j2j10j2j2.16.0 0 1.1.64.psy-ab 23.12.3208 0j0i67k1j0i8i30k1j0i24k1.0.i5V-Lb9FJR4#imgrc=vtXEt2lLsu6gxM:;

- https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/industria-alimentara/tehnologia-de-obtinere-a-vinurilor-roze-181014.html;

- https://iftode.wordpress.com/vinuri-3/wine-roze/tehnici-de-obtinere-a-vinului-rose/.

Preview document

Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 1
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 2
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 3
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 4
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 5
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 6
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 7
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 8
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 9
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 10
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 11
Tehnologia de fabricare a vinurilor roze - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia de fabricare a vinurilor roze .docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Degustarea Vinului

Introducere „Cine stie sa deguste un vin bun, stie sa soarba din el picaturi de geniu“ – Baudelaire Prin degustare se înţelege actul conştient...

Tehnologia Obținerii Vinurilor de Desert

Vinul licoros. Produsul ce poate fi obținut din must sau vin, precum și din amestecul acestora, cu adaos de must concentrat, must concentrat...

Industria alimentară - principii de conservare

REZUMAT Culturile de hamei prezintă o importanță deosebită la nivel mondial, conurile constituind una dintre materiile prime folosite în industria...

Te-ar putea interesa și

Dimensionarea unei secții de obținere a vinului sec

Capitolul I Generalităţi 1.1.Generalităţi privind viticultura şi vinificaţia în România Plantaţiile de viţă-de-vie sunt grupate, teritorial, în...

Obținerea vinului materie primă pentru spumante din soiul de struguri Chardonnay

1.1 Tema proiectului Denumirea obiectivului proiectat Se proiectează o secţie de prelucrare a strugurilor pentru obţinerea vinului materie primă...

Vinificația

O sticlă de vin conţine mai multă psihologie decât toate cărţile din lume " Louis Pasteur Viticultura şi vinificaţia au tradiţii seculare pe...

Proiectarea unei Secții pentru Obținerea Vinurilor Spumoase

MEMORIU TEHNIC Calitatea vieţii , una din condiţiiile existenţei umane , este determinată in mare măsură de calitatea bunurilor materiale în...

Producerea Vinurilor Spumante Roz

I. STUDIU BIBLIOGRAFIC I.1 Producerea vinurilor spumante roz în lume Vinurile spumante roze se produc în cantităţi mai mici decît vinurile...

Politică de produs la SC Vascovin SA Vaslui

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA SOCIETĂŢII “VASCOVIN” S.A. VASLUI 1.1. PRINCIPALELE DATE DE REFERINŢĂ 1.1.1. SCURT ISTORIC S.C. “VASCOVIN” S.A. Vaslui...

Vinurile Spumoase

I. Memoriu justificativ Calitatea vieţii , una din condiţiiile existenţei umane , este determinată in mare măsură de calitatea bunurilor materiale...

Mașina pentru combaterea eroziunii solului

Viticultura şi vinificaţia au tradiţii seculare pe aceste meleaguri arse de soare, de ele au depins întotdeauna în mare măsură, bunăstarea şi viaţa...

Ai nevoie de altceva?