Inghetata - aliment congelat, obtinut dintr-un amestec complex ce poate contine: lapte, smantana, unt, lapte praf, emulgatori, stabilizatori precum si o serie de coloranti si arome (cacao, vanilie, fructe, nuci, alune, ciocolata, etc.) a fost cunoscuta din vechime (sub forma de diferite produse racoritoare cu amestec de gheata) secretul unui preparat asemanator inghetatei a fost detinut cateva secole de italieni - gelatieri (preparatori de inghetata) mai tarziu, prepararea inghetatei se extinde si in alte tari, in special in America, unde la mijlocul secolului al XIX-lea ia fiinta prima fabrica de inghetata in 1927 se realizeaza masina de inghetata in sistem continuu - freezerul Inghetata poate fi consumata in doua moduri, la consistente diferite: Inghetata moale, care se vinde imediat dupa fabricatie la temperaturi de -3...-5o C, fiind forma preferata de consumatori. Inghetata calita, care sufera o racire mai avansata la - 28 ... - 35o C, permitand transportul pe distante mari si depozitare indelungata. Inghetata este un aliment important, care contine aproximativ jumatate din continutul caloric al prajiturilor. 100 g inghetata cu 12% grasime furnizeaza organismului circa 200 calorii. Clasificarea sortimentelor de inghetata a. Dupa compozitia amestecului: - inghetata cu lapte - inghetata cu fructe b. In functie de ingredientele folosite: De fructe - continut mare de zahar, gust acrisor, sucul sau siropul de fructe reprezentand 15-25 % din amestec Cu fructe - are inglobata in masa de inghetata dupa freezerare un anumit fruct ( fructe intregi sau sub forma de piure) De lapte - mixul este pe baza de produse lactate, iar continutul de grasime este de 2-5 %. Aromatizarea se face cu cacao, cafea, vanilie, fistic sau fructe De frisca - mixul este pe baza de produse lactate, dar continutul de grasime este de 10-12 %.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.